Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005

Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Αυτό ήταν το μόνο που μου έμεινε από τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Τόσο μικρή φράση και όμως περικλείει όλα αυτά που θα μπορούσα να αναλύω για ώρες.

Δεν έχω διαβάσει πολλά από τον φιλόσοφο και αθειστή (και ειδικά ηδονιστή κατ΄εμέ) Μισέλ Ονφρέ παρά μόνο μερικές από τις απόψεις του από τον θρησκόληπτο Αλιάγα (στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα) που τον αναφέρει αλλά και διαχωρίζει την θέση του.

Στην φράση αυτή θα ήθελα να προσθέσω και όλα τα υπόλοιπα που μειώνουν τον άνθρωπο και που του δίνουν άλλοθι για υπέρτατες αδικίες, εγκλήματα, παραπλανήσεις και παραποιήσεις. Είναι όλα εκείνα που τον κάνουν να νιώθει μεγαλύτερος και μικρότερος συνάμα. Που τον κάνουν να νιώθει σημαντικότερος από οποιοδήποτε άλλο πλάσμα αλλά και αδύναμος μπροστά σε ακατανόητες δυνάμεις όπως αυτή του θεού.

Αρκετά οξύμωρο, αλλά παραδόξως έχει διεισδύσει στην ψυχή πολλών ανθρώπων. Και όταν κάτι είναι μέσα σου από την στιγμή που γεννήθηκες θέλει τεράστια δύναμη να αποβληθεί. Θέλει επιχειρήματα, λογική και πάνω απ΄όλα ανοιχτή σκέψη και έλλειψη φόβου για το άγνωστο για να το αποτινάξεις οριστικά.

Θεωρώ ότι η συνέχεια της πίστης σε οποιαδήποτε θρησκεία είναι και η παραδοχή μεταφυσικών φαινομένων και η ερμηνεία τους μέσα από το πρίσμα αυτής. Η συνέχεια της πίστης είναι η διαστρέβλωση όλων εκείνων των φαινομένων που η επιστήμη ακόμη δεν έχει διασαφηνίσει (ή που έχει διασαφηνίσει αλλά με γαιδουρινή επιμονή ακυρώνουμε). Η συνέχεια της πίστης είναι η ακύρωση ακόμα και της λογικής σκέψης.

Όλα ξεκινούν από τον άνθρωπο. Μπορεί η ψυχολογία να έχει υποδείξει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, για παράδειγμα, και την επικινδυνότητα αυτής, αλλά οι αθεράπευτοι σχιζοφρενείς καθοδηγούν τεράστιες μάζες. Μπορεί να έχει αποδειχθεί η δύναμη της αυθυποβολής (π.χ. με placebo θεραπείες) αλλά ο θρησκόληπτος νους θεωρεί ευκολότερο ή σωστότερο να αποδώσει το «θαύμα» στο θεό.

Θεωρώ λοιπόν, ότι η ιδέα του θεού μειώνει εκείνον τον άνθρωπο που του αξίζει να μειωθεί.

5 σχόλια:

 1. Ναι, αλλά άμα τον έχουν μειώσει άλλα πράγματα;

  Αν το καλοσκεφτείς, η θρησκευτικότητα δεν είναι παρά ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν νόημα από τον κόσμο. Ειρωνικά, ο πιο ανθρωπομορφικός, απλοϊκός και πρωτόγονος, παρά το ότι ευαγγελίζεται ακριβώς το αντίθετο.

  Έχουμε λοιπόν τη θρησκευτικότητα της Χ κωλόγριας που βολεύεται με μια κοσμοθεώρηση που την καθιστά κολλητή του Θεού. ΟΚ, αυτό είναι μαλακία.

  Καμιά φορά όμως η πραγματικότητα ξεπερνά αυτό που είμαστε σε θέση να χωνέψουμε, ειδικά αν δεν είμαστε φιλοσοφημένοι. Είναι απλά ανθρώπινο να "κλειδώνεις" σε ανακουφιστικές βεβαιότητες.

  Τι θέλω να πω: αυτός που είδε π.χ. το παιδί του να πεθαίνει άδικα και στράφηκε στη θρησκεία, ντάξει, εννοείται ότι αντικειμενικά σφάλλει στον ίδιο βαθμό με την κωλόγρια, αλλά μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι του αξίζει; Μπορούμε να τον κρίνουμε;

  Συνεχίζοντας τα συμπεράσματα, παρατηρώ ότι πραγματικά θεϊκό είναι να αρνείσαι το Θεό. Γιατί τότε, δε φοβάσαι να αντιμετωπίσεις το Σύμπαν μόνος σου.

  Αλλά δεν είναι εύκολο και δε μου πάει να κατακρίνω όσους δεν το αντέχουν.

  Όσοι τη βλέπουν "κολλητοί του Θεού" είναι βέβαια άλλη ιστορία. Λάσπη και σκατά σε αυτούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι, ήμουν λίγο σκληρή ή μάλλον έτσι φάνηκε αλλά η ουσία είναι ότι δεν μου πολυαρέσουν οι άνθρωποι που δεν το παιδεύουν. Που δέχονται ότι μασημένη παπαρολογία και μέσω αυτής πορεύονται. Είναι λάθος να κρίνω αλλά εξήγησέ μου το εξής οξύμωρο:
  αυτός που είδε π.χ. το παιδί του να πεθαίνει άδικα και στράφηκε στη θρησκεία
  Δηλαδή τί, παραιτούμαι από την ζωή μου και αφήνω τον θεό να μου φέρει υγεία, ευτυχία ισορροπία και ησυχάζω με την ιδέα ότι το παιδί μου είναι στον παράδεισο; Εντάξει δεν κρίνω, αλλά λυπάμαι πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ούτε εγώ θα το έκανα εδώ που τα λέμε αλλά δεν ξέρεις πώς τη βλέπει ο καθένας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατί οι ιδέες του ανθρώπου για το τι είναι Θεός..δεν μειώνουν τον Θεό!!!

  Δηλαδή η γριά επειδή την έχει δεί κολλητή του Θεού πάει να πεί ότι είναι κιόλας?

  Αυτός που του πέθανε το παιδί μπορεί να εκμεταλλευθεί τον Πόνο για να συναντήσει τον θεό...όχι ένα ακόμη καταφύγιο που θα ονομάζεται αλλά δεν είναι Θεός....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδή η γριά επειδή την έχει δεί κολλητή του Θεού πάει να πεί ότι είναι κιόλας?

  Αντικειμενικά όχι.

  Από τη δική της οπτική γωνία ναι. Κατηγορηματικά. Όσο και αν τα δεδομένα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Αυτό είναι το όλο point της θρησκείας εξάλλου: πίστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή