Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Είναι μία κίνηση που δημιουργήθηκε από ανάγκη και ως τέτοια πάντα την έβλεπα.

Στην αρχή ήταν απαραίτητη. Ήταν δύσκολες οι εποχές παλιότερα για την γυναίκα. Σπουδές ,ψήφος, γνώμη, δικαιώματα, ήταν απλά απαγορευμένα.

Μετά είχε πλάκα. Όχι ξύρισμα, όχι σουτιέν κ.τ.λ. (λες και αν πέσει το βυζί θα με κάνει περισσότερο γυναίκα απ΄ότι ήμουν).

Μετά μου την έδωσε. Άσχημα. Το πήραν από δω και το πήγαν στην ευχή του καργιόλη. Φασισταριό. Άντε γαμηθείτε σιχαμένες.

Η εποχή μας δεν είναι ούτε υπέρ των ανδρών, ούτε κατά των γυναικών. Η εποχή μας είναι απάνθρωπη. Δεν κοιτάει αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Και το μοναδικό όπλο μας είναι μόνο συμπαράσταση.

Αναγκάζονται οι γυναίκες να δουλέψουν, δεν είναι πλέον η κατάκτηση που άλλοτε υπερηφανεύονταν. Δεν είναι πλέον ντροπή για έναν άντρα να πλύνει τα πιάτα,απλά το κάνει όποιος είναι λιγότερο κουρασμένος. Τα νέα παιδιά το καταλαβαίνουν καλύτερα από τις παλαιότερες γενιές και ίσως ακόμη και από την δική μου.

Όταν οδηγώ και ακούω το κλασσικό «άντε μωρή να πλύνεις κάνα πιάτο», γελάω και του λέω «μακάρι μαλάκα μου».

13 σχόλια:

 1. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι γυναίκες και οι κοπέλες στα χωριά της ελληνικής επαρχίας φορούσαν μαντηλες. Όχι αλλιώτικες απ' αυτές που φορούν ακόμη οι μουσουλμάνες. "Εμείς Χριστό κι αυτοί Αλλάχ". Τώρα, εδώ στη Δύση καλά τα πάμε. Άντε να δούμε πότε θα βγάλουν τις κελεμπίες και οι μεσανατολίτισσες.

  Η εποχή μας είναι απάνθρωπη αλλά όλες οι εποχές απάνθρωπες δεν είναι; Σε πολλούς τομείς η δική μας εποχή είναι καλύτερη απ' ό,τι ήταν πριν 100 χρόνια. Τώρα η γυναίκα αναγκάζεται, όπως το είπες, να δουλέψει, όπως πάντοτε αναγκαζόταν κι ο άντρας. Τρανό παράδειγμα ισότητας, δεν είναι; :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γίνεται μία συζήτηση στη βουλή και έχω την υποψία ότι ακόμα οι γυναίκες είναι πολύ πίσω στο θέμα ισότητα. Έχουν βγει ένα σωρό φεμινιστικές απόψεις μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι εξοργιστικές, όπως είπες και εσύ Κωνσταντίνα αλλά πιστεύω ότι η γενική εικόνα έχει πολύ δρόμο για να βελτιωθεί. Υπάρχουν ακόμα γυναίκες που μορφώνονται λιγότερο επειδή είναι γυναίκες, που κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά, που βασανίζονται από την ανεργία επειδή είναι γυναίκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Phantasmak
  Ρε φιλαράκι τα ΄χεις μπερδέψει λίγο. Οκ, συμφωνούμε ότι όλες οι εποχές είχαν τις απανθρωπιές τους αλλά ως εδώ. Ο άντρας ήταν πάντα αναγκασμένος να δουλέψει, σκληρά ή όχι, αλλά τί άλλη υποχρέωση είχε ; Να γεννήσει, να μεγαλώσει παιδιά, να μαγειρέψει, να φροντίσει το σπίτι; Ενίοτε οι γυναίκες είχαν και τα χωράφια, να μαζέψουν ξύλα και ένα σωρό άλλα δύσκολα. Εγώ καμμιά φορά χρειάζεται να πλύνω κάνα ρούχο στο χέρι και δεν μπορώ να μαζέψω τη μέση μου. Φαντάσου κι εκείνες. Και εκτός των άλλων είχαν και την αντρική συμπεριφορά να αντιμετωπίσουν, συν μερικές μπούφλες αν αντιμιλούσαν. Είπαμε ο φεμινισμός δημιουργήθηκε από ανάγκη αλλά απλά τονίζω ότι το παραγαμήσανε.

  Promhthea, συμφωνούμε στο ότι δεν έχουν καταλάβει οι γυναίκες το θέμα ισότητα.Αντί να λύσουν τα βασικά και φλέγοντα προβλήματα δείχνουν μίσος και εστιάζουν σε μαλακίες με αποτέλεσμα να γίνονται άσκοπες.

  Α, και κάτι βασικό. Σεβασμό στον πολιτισμό της κάθε φυλής. Αν ένας πολιτισμός επιβάλλει τσαντόρ, ξέρω ότι δεν είναι το καλύτερο αλλά ας τους αφήσουμε να το αποβάλλουν μόνοι τους και ας μην τους επιβάλλουμε τα δικά μας ήθη. Εκτός από διάφορα βασανιστήρια που έχουν υποστεί γυναίκες (π.χ. κλειτοριδεκτομή) οφείλουμε περισσότερο σεβασμό στον πολιτισμό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θεωρείστε το παρόν συνέχεια του προηγούμενου (γαμώ το copy paste μου)

  τους. Άλλωστε με τί κριτήρια ο δικός μας πολιτισμός είναι απαραίτητα καλύτερος από τον δικό τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το ότι στο δικό μας πολιτισμό δε σου πριονίζουν την κλειτορίδα με σκουριασμένο κονσερβοκούτι είναι, όπως και να το κάνουμε, ένα άλφα κριτήριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επίσης στο δικό μας πολιτισμό είθισται να τιμωρείται (λέμε τώρα) ο βιαστής και όχι οι αδερφές του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επί προσθέτως, στο δικό μας πολιτισμό ο άντρας δεν κλειδαμπαρώνει τη γυναίκα στο σπίτι του και της γυναίκας ούτε της επιβάλλεται να έχει μόνο τα μάτια της ακάλυπτα. Η γυναίκα ασχολείται και με άλλα πράγματα (όπως π.χ. να δουλεύει. Γυρίσαμε στο πρώτο τετραγωνάκι.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ρε Δημήτρη, διάβασε τί έχω γράψει.
  --Το ότι στο δικό μας πολιτισμό δε σου πριονίζουν την κλειτορίδα με σκουριασμένο κονσερβοκούτι είναι, όπως και να το κάνουμε, ένα άλφα κριτήριο.—

  Είπα, εκτός από τα βασανιστήρια (π.χ. κλειτοριδεκτομή) και εννοούσα και όλα τα άλλα προφανή βασανιστήρια.

  --Επίσης στο δικό μας πολιτισμό είθισται να τιμωρείται (λέμε τώρα) ο βιαστής και όχι οι αδερφές του.—

  Ναι, επίσης στον δικό μας πολιτισμό τιμωρείται ενίοτε και με θανατική ποινή. Θεωρώ ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι άξιοι σεβασμού.Καλό λοιπόν είναι κατά την γνώμη μου, εκτός από να τονίσουμε τα βασανιστήρια, να μην εμπλεκόμαστε αλλάζοντας φασιστικά τα ήθη τους γιατί ντε και καλά την έχουμε δει ανώτεροι. Αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα μπορούσαμε για ώρες να αντιπαραθέτουμε τα κουλά του δικού μας πολιτισμού vs των άλλων. Όπως και τα εγκλήματα. Μόνο που θεωρώ ότι ένας πολιτισμός πρέπει να περάσει από κάποια στάδια για να εξελιχθεί. Δες όλους αυτούς τους «υπανάπτυκτους» πολιτισμούς σαν μία Ελλάδα πριν κάμποσες δεκαετίες. Που σιγά σιγά αρχίζει και αποτινάσσει ταμπού αλλά ΑΡΓΑ. Όχι με το ζόρι αλλά γιατί οι καταστάσεις το απαιτούν.
  Και φαντάσου το σοκ, ξαφνικά να ανακάτευες την τότε Ελλάδα με ένα gay parade (πολύ σουρεαλιστικό αλλά μου κάνει). Ε, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πήγαιναν ποτέ μπροστά. Αντίθετα θα αντιδρούσαν και θα υπεραμύνονταν των κουλών τους με μένος αντί να αρχίσουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν πόσες μαλακίες κάνουν.

  Phantasmak, ρε συ είδα την απάντηση που σου έδωσα και ήταν «κάπως». Συνήθως έτσι μιλάω σε φιλαράκια και παρασύρθηκα.Sorry εκ των υστέρων και σ΄ευχαριστώ για τα σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεκτό το sorry, Κωνσταντίνα. Και για την ιστορία, και γω όταν μιλάω σε φιλαράκια "χώνω" γ' "αυτούς εκεί κάτω" που κάνουν τέτοια πράγματα (γιατι άλλοι τόσοι είναι που δεν κάνουν). Έχω αρκετούς φιλους Άραβες και Πακιστανούς εδώ, αλλά είναι από κείνους που ήρθαν για να δουν και ζήσουν και κάτι καινούριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σεβασμό στον πολιτισμό της κάθε φυλής. Αν ένας πολιτισμός επιβάλλει τσαντόρ, ξέρω ότι δεν είναι το καλύτερο αλλά ας τους αφήσουμε να το αποβάλλουν μόνοι τους και ας μην τους επιβάλλουμε τα δικά μας ήθη.

  Συμφωνώ. Όταν ο Δυτικός μέσα στο μυαλό του ταυτίζει την ελεύθερη και προοδευτική κοινωνία με την Δυτική κοινωνία κάνει ένα σφάλμα: καλύπτει με την χρυσόσκονη του προοδευτισμού οτιδήποτε είναι η κοινωνία του και τείνει να βλέπει ως εχθρό αυτού του προοδευτισμού τις λοιπές κοινωνιες (και τους μετανάστες που στέλνουν προς τη Δύση). Όταν επιθυμείς να βγάλεις την μαντίλα από την κοπέλα που θέλει να τη φορά τότε δεν είσαι προοδευτικός. Είσαι ένας φασίστας που θες να επιβάλλεις την ομοιομορφία του πολιτισμού σου στους άλλους.
  Πρέπει να παραδεχτώ ότι όταν πρωτοείδα μουσουλμάνες να λένε ότι είναι περήφανες που φοράνε μαντίλες έπαθα ένα σοκ και - αναπόφευκτα - άλλαξα γνώμη. Η μαντήλα μας μάρανε. Όταν ένας σύζυγος βαράει τη γυναίκα του και είναι μουσουλμάνος τότε φταίει ο πολιτισμός του και η θρησκεία του, όταν όμως είναι π.χ. Γερμανός τότε φταίει ο ίδιος. Μήπως είμαστε ρατσιστές σαν κι αυτούς που βρίζουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Όταν οδηγώ και ακούω το κλασσικό «άντε μωρή να πλύνεις κάνα πιάτο», γελάω και του λέω «μακάρι μαλάκα μου».

  TE_ΛΕΙ_Ο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τελικά δεν νομίζω πως η ουσία κρίνετα στο αν κάποιος είναι πολιτισμένος ή απολίτιστος/η,μουσουλμάνος/α ή χριστιανός/ή,φεμινιστής/στρια.Το θέμα είναι πως κάθε είδους καταπίεση είτε αυτή προέρχεται απο άνδρα προς γυναίκα είτε απο οποιοδήποτε δυνατό σε αδύνατο είναι απαραίτητο να πατάσσεται.Διότι ει΄ναι δικαίωμα καθε ανθρώπου να αυτοπραγματώνεται όπως ο ίδιος ορίζει.Ο φεμινισμός είναι η ίδια στάση ζωής που ο καθένας επιθυμεί για τον εαυτό του άνδρας ή γυναίκα και σε αυτό υο πλαίσιο κινείται.Απλά μετά απο τόσους αιώνες καταπίεσης έπρεπε κάποια θέματα να ξεκινήσουν απο το μηδέν(εργασία).Η ουσία είναι πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανυθεί για να συνειδητοποιήσουν και οι γυναίκες και οι άντρες τι είναι και τι θέλουν.Κ αι οι γυναίκες δεν είναι άντρες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή