Σάββατο, 2 Ιουλίου 2005

ΤΟ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Από ένα σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας έμαθα κάτι που ομολογώ ποτέ δεν είχα φανταστεί πόσο διαδεδομένο είναι πραγματικά. Τεράστιες φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν στην εξέλιξη των λεγόμενων φαρμάκων του εγκεφάλου. Φάρμακα τα οποία βοηθούν την μνήμη, την συγκέντρωση, την εγρήγορση του μυαλού μας. Δημιουργήθηκαν για να καταπολεμήσουν ασθένειες και ήδη διακινούνται παράνομα ανάμεσα σε φοιτητές στα Πανεπιστήμια.

Αν οι ρυθμοί ζωής και μάθησης καλύπτονται με τεχνητά μέσα, τότε είμαστε στ΄αλήθεια εμείς που ζούμε; Ή ο ντοπαρισμένος μας εαυτός που χωρίς τα φάρμακα παραμένει αμαθής, ασυγκέντρωτος, κουρασμένος και υποταγμένος στην δίνη της υπερκοινωνίας μας;

Φαντάζομαι ότι αυτοί οι φοιτητές γνωρίζουν τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων αυτών και επιλέγουν συνειδητά την χρήση τους. Για να το πάω παραπέρα, θα συνεχίσουν συνειδητά την χρήση τους και στους υπόλοιπους δύσκολους ρόλους που καλούνται να παίξουν προχωρώντας στην ζωή τους.

Η διαφορά των παιδιών αυτών από τους τοξικομανείς είναι ότι οι μεν κάνουν «χρήση» για να παραμείνουν στην κοινωνία και οι δε για να ξεφύγουν. Τί ειρωνία.

9 σχόλια:

 1. Εμφανισιακά καλό, νοηματικά ασταθές. Ξέρεις δηλαδή τοξικομανείς οι οποίοι συνειδητά κάνουν χρήση για να είναι εκτός κοινωνικού πλαισίου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γειά σου Κωνσταντίνα

  διάβασα τα κείμενά σου και ένιωσα πολλά που δυσκολεύομαι να χωρέσω σε γράμματα.
  Πιο πολύ απ' όλα μ'άρεσε η ανθρωπιά της φωνής σου.

  Μην σου φανεί περίεργο αυτό.Κάποιοι φορούν ένα προσωπείο,άλλοι κρύβονται πίσω από θεωρίες και φιλοσοφίες.Εσύ γράφεις πως είσαι αυτό που θέλεις να είσαι- αλλά μοιάζει να ωριμάζεις μαζί και χώρια από την πραγματικότητα.Λίγο σου φαίνεται αυτό;Πολυτέλεια είναι, που κέρδισες και μας κερνάς δωρεάν.

  Για τις ουσίες τα ξέρεις-και το όνομα Κεντέρης κάτι μας λέει για τα αποδεκτά ναρκωτικά...όσο για τους διανοούμενους που θέλουν να αποδίδουν καλύτερα είναι γιατί νέκρωσαν την καρδιά τους.Λεπτομέρειες...

  υ.σ.Το κείμενό σου για τις εφημερίδες είναι πολύ καλύτερο από αναλύσεις βαρυσήμαντες και σοβαρές.Εύστοχο πολύ και ουσιαστικό.

  Σε διαβάζω και σε χαίρομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Sofia, η συνειδητή χρήση, όπως περιέγραψα γίνεται στα φάρμακα εγρήγορσης του εγκεφάλου. Θεωρώ ότι οι τοξικομανείς, ανεξάρτητα από τους λόγους που ξεκίνησαν (που ένας σημαντικός είναι να αποφύγουν το «βάρος» των όποιων προβλημάτων) τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος αυτό ακριβώς κάνουν.
  Εάν δεν κατάλαβα, σε παρακαλώ εξήγησέ μου καλύτερα.

  Αστραδενή, ευχαριστώ πολύ. Btw, πολύ ωραίο blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ίσως και οι μέν και οι δε να κάνουν χρήση για να αντέξουν αυτή την κοινωνία ή ίσως και για να αντέξουν μέσα σ αυτή την κοινωνία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Prosethese kai esy to onoma sou -> http://www.live8live.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ναι άλλο το αποτέλεσμα, άλλο ο στόχος. Δεν μπορεί ο κάθε τοξικομανής να λέει "συνεχίζω την ηρωίνη γιατί γουστάρω να είμαι έξω από την κοινωνία". Αυτό εννοώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν μπορεί ο κάθε τοξικομανής να λέει "συνεχίζω την ηρωίνη γιατί γουστάρω να είμαι έξω από την κοινωνία".

  Και όμως μπορεί. Αν γούσταρε να είναι μέσα στην κοινωνία, δε θα έκανε πρέζα αλλά κόκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Sofia, έχεις δίκιο. Η διατύπωσή μου ήταν λάθος. Θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι: οι μεν παραμένουν τεχνητά στην κοινωνία και οι δε ξεφεύγουν πάλι τεχνητά. Μάλλον ο Newmanifesto το πέτυχε καλύτερα.
  Ρε lefty σοβαρέψου. Προσπαθώ να συγκεντρωθώ για να καταλάβω αυτά που γράφει η sofia και διαβάζω το σχόλιό σου και μένω τελείως όμως μαλάκας. : )))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. »

  ΑπάντησηΔιαγραφή