Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2005

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑ

Η γιαγιά Ντίνα είναι σήμερα κοντά στα ογδόντα. Κουτσαίνει λιγάκι αλλά επικοινωνεί άψογα. Είναι πρότυπο όσον αφορά την γυναικεία χειραφέτηση. Τα παιδικά της χρόνια, όταν ήρθαν οι γονείς της από τη Σύρα, τα πέρασε ανάμεσα σε Γερμανούς και Ιταλούς που χαιδευτικά την φώναζαν Ντίνι και με την πονηριά της πάντα τους ξέκλεβε κάνα καρβέλι ψωμί. Αργότερα, στα καρβουνιάρικα του Πειραιά την έβαζε ο θείος της ο Μάρκος να βρίζει τους υπόλοιπους ρεμπέτες στο καφενείο. ¨Γαμώ τα μουστάκια σας¨ την έβαζε να τους πει και την κέρναγε λουκούμια.

Κάθε μέρα πήγαινε στις προπονήσεις του Ολυμπιακού. Ακόμα και τώρα το λέει και υπερηφανεύεται ότι ήταν εξω-φυλα-ρούχας στον Ολυμπιακό. Γι΄αυτόν τον λόγο έτρωγε πάντα ξύλο από την μαμά της, την Μαρία όταν έφτανε σπίτι αργά το βράδι.

Κάποιο από αυτά τα βράδια στα τρένα, έχασε δυό δεκάρες και έπεσε στις γραμμές να τις πιάσει. Το τρένο της έκοψε την φτέρνα και από τότε κουτσαίνει και κουβαλάει μία πληγή που δεν έχει κλείσει ποτέ.

Παντρεύτηκε με την βία στα δεκάξι της. Στην πραγματικότητα, κανονίστηκε από τους συμπεθέρους να βιαστεί από τον μέλλοντα σύζυγό της για να αναγκαστεί να τον παντρευτεί. Ήταν μέθυσος και δεν τον ήθελε. Έκανε τρία παιδιά και χώρισε στα 23 της παρά την κοινωνική κατακραυγή και είναι μέχρι σήμερα μόνη. Μεγάλωσε κουτσά στραβά τα παιδιά της, δούλευαν όλοι μαζί και κατάφεραν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Το μοναδικό χόμπι που έχει ακόμη είναι το γήπεδο. Έχει βάλει νόβα και είναι μέλος του Ολυμπιακού. Στην τελευταία ψηφοφορία, μας ξύπνησε από τις έξι να την πάμε να ψηφίσει. Βάφτηκε, στολίστηκε και περίμενε έξω από την πόρτα. Κάτω στον Πειραιά, δεν άφησε παράγοντα για παράγοντα που να μην του πει την γνώμη της για τα δρώμενα της ομάδας. Κυνηγούσε τις κάμερες και ο άντρας μου κρυβόταν .

Έχει έξι εγγόνια και ένα δισέγγονο. Μας μάζευε τις τέσσερις εγγονές και μας έλεγε συνομωτικά : “Πουτάνες να γίνετε χίλιες φορές, δε με νοιάζει, αλλά να σας αρέσει. Να κάνετε ότι σας ευχαριστεί. Αν σας αρέσει εγώ θα είμαι ευτυχισμένη.”

Όταν ακόμη έμενα στο πατρικό μου, με ξυπνούσε τις Κυριακές από τις οκτώ. Είχαμε πολλές προετοιμασίες. Έπρεπε να την βάψω, να της βάλω μπόλικη άσπρη πούδρα, κραγιόν και ρουζ, για να πάει στο μπαλκόνι του παππού, να δει το ματς της Κυριακής. Έπρεπε να είναι άψογη για να την δει και να ζηλέψει και να σκάσει που την χώρισε. Όταν με βλέπει ο παππούς, μου ορκίζεται ότι δεν πίνει πια κρασί. Μόνο μπύρα. Η γιαγιά δεν τον πιστεύει. Άλλωστε πλέον την βολεύει να έχει ένα λόγο να βάλει την άσπρη πούδρα...

2 σχόλια:

  1. Υπέροχη γιαγιά...
    Απορώ με τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων του Ολυμπιακού ( αν έχουν δηλαδή)
    Τη γιαγιά αυτή θα έπρεπε να την έχουν κάνει "σημαία". Η σχέση της με την ομάδα είναι η καλύτερη διαφήμιση για να γυρίσει ο κόσμος οικογενειακώς στα γήπεδα. Τους έχουν ζαλίσει όμως τα δισεκατομύρια και δεν μπορούν να τα πιάσουν αυτά τα "ψιλά γράμματα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκεί να σας αρέσει-πολύ καλή και γενναιόδωρη συμβουλη από την γιαγιά.Όχι μη μας φαν οι σωφροσύνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή