Τρίτη, 2 Αυγούστου 2005

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Συγκρίνω την εποχή μας, με άλλες παλιότερες που άκουσα ή γνώρισα. Με εποχές που είχαν έμβλημα την ελευθερία, την παιδεία, την ισότητα. Ακόμη και μ΄αυτές που μπροστάριζαν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας απέναντι σε μίζερους, καταταλαιπωρημένους πολίτες. Με τις εποχές που οι αγρότες έκλειναν με τα τρακτέρ τους δρόμους, με τις εποχές που οι συνταξιούχοι έτρωγαν ξύλο έξω από τα Υπουργεία. Δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε. Όλα αυτά συμβαίνουν και μάλιστα εντείνονται. Εμείς αλλάξαμε.

Σε ένα συνοικιακό ουζερί τις προάλλες, συζητούσα με ένα φιλαράκι που δουλεύει σε βενζινάδικο. Μου έλεγε για το καινούργιο σύστημα τιμολόγησης, για την τιμή του πετρελαίου και η αλήθεια, κατάλαβα τα μισά. Με το ουζάκι στο χέρι και με ρεμπέτικη μουσική υπόκρουση, κάναμε την δική μας πολιτική ανάλυση, έτσι επειδή το ΄φερε η κουβέντα.

Έτσι, επειδή το ΄φερε η κουβέντα, αναρρωτηθήκαμε γιατί δεν κατεβαίνουμε στους δρόμους. Σε άλλες εποχές θα κάναμε ντου και θα ξηλώναμε από τη ρίζα τους δυνάστες. Όχι απαραίτητα και μόνο την συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά και την προηγούμενη και όλα αυτά που μας πάνε στον πάτο με την συναίνεση της σιωπής μας.

Σε άλλες εποχές, θα πεθαίναμε, θα διαδηλώναμε. Ίσως να φταίει η νοοτροπία του καναπέ, ίσως η τηλεόραση, ίσως κουραστήκαμε. Δεν νομίζω. Ίσως να φταίνε οι τερατώδεις υπερβολές των μέσων. Αυτές, που και την πιό αποτρόπαια εικόνα να δεις, θα σε κάνουν να την κάνεις κτήμα σου. Θα στην βάλουν στο μυαλό και δεν θα σου κάνει εντύπωση. Θα σε εξισώσουν με το τίποτα και ακόμα και η εικόνα ενός τριαντάφυλλου, θα είναι είναι τίποτα για σένα. Η εικόνα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους με σοκάρισε την πρώτη φορά. Και την δεύτερη, και την τρίτη. Τώρα, εξισώθηκε με όλες αυτές τις εικόνες που βλέπω στις ειδήσεις καθημερινά και που δεν μου κάνουν καμμία εντύπωση. Άντε να με τραβήξει καμμιά έξυπνη διαφήμιση, καμμιά καινούργια τρομοκρατική επίθεση και αυτό για λίγο.

Ίσως και οι κυβερνήσεις κάνουν ακριβώς το ίδιο. Με μύριες αποτρόπαιες ιδέες , αποφάσεις και εικόνες σε κάνουν φυτό που παθητικά δέχεται τα πάντα. Πείτε μου τώρα, να πάω να διαδηλώσω. Χέστηκα. Ούτε για πλάκα δεν πάω μέσα στον καύσωνα να τρέχω. Για να αλλάξω τί; Και η επόμενη κυβέρνηση, αν ρίξω αυτήν, θα κάνει αλλαγές, αλλά τα τερατουργήματα θα τα κρατήσει. Γιατί την βολεύουν. Μαλάκες είναι να τα αλλάξουν; Λες και πρόκειται να δούμε ξανά το φπα στο 18%. Δεκαεννιά θα μείνει και θα ΄χουν και το πάτημα ότι δεν ήταν δικό τους.

Κάθησα λοιπόν με το ουζάκι μου, ανέλυσα τα πολιτικά μου και περιμένω τον Σεπτέμβρη να πληρώσω το πετρέλαιό μου. Κι αν είναι πιό ακριβό, θα ζοριστώ και το πολύ πολύ, να διαμαρτυρηθώ στο μπλογκ μου. Αλλά πάντα κάτι θα με τσιμπάει.

8 σχόλια:

 1. To επόμενο βήμα θα είναι και η εξάλειψη του τσιμπήματος. Μέχρι να έρθει ο καιρός -είτε τον προλάβουμε είτε όχι- να ξαναθυμώσει ο κόσμος. Γιατί θα ξαναθυμώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχαμε ήδη θυμώσει. Αν όχι τώρα, νομίζω ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ίσως στις "παλιότερες εποχές" ήταν πιο εύκολο να "θυμώσουμε" μια που νομίζαμε ξεκάθαρα οτι το φταίξιμο ήταν αλλού, κἀπου έξω από εμας τους ίδιους.

  Νομίζω οτι σε μεγάλο βαθμό η απογοήτευση και η αδρανοποίηση που αναφέρεις είναι απότέλεσμα κάποιου πιο ξεκάθαρου "Γνώθι σαυτόν" - καθώς βλέπουμε οτι αυτό που νομίζαμε οτι παλεύαμε είναι βασικότατο μέρος της ίδιας μας της ψυχοσύνθεσης.

  Για αυτό δεν πιστεύω οτι κάποτε ο κόσμος θα θυμώσει "ξανά". Και τώρα θυμωμένος είναι, αλλά στη φάση "κάνω νάζια" ή "κρατάω μούτρα".

  Για μένα το ο,τι καλύτερο θα ήταν να ξυπνύσουμε μιαν ωραία ημέρα και να καταλάβουμε οτι η αλλαγή γίνεται από εμας (grassroots level, που λέμε) και όχι περιμένωντας τον Γκοντώ.

  Τώρα, ποιες θα είναι οι λεπτομέριες αυτής της διαδικασίας, ε, εκεί θα είναι το Όμορφο της περιπέτειας.

  Αλλα για επαναστάσεις, νομίζω καλύτερα να... ξυστούμε. Σωστα (ΙΜΗΟ) λές ποτέ. Τα τζιχάντια μόνο προς τα έσω πλέον.

  k

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Kkk, αυτό ακριβώς. Πολλές φορές η διατύπωσή μου, δεν με βοηθά να εκφράσω αυτό που νιώθω, αλλά έτσι είναι. Θεωρώ ότι με «ρίχνει» το γεγονός ότι φταίω. Και περισσότερο θυμωμένη είμαι με μένα.
  Βέβαια, όταν βλέπω πολιτικούς τύπου Παυλόπουλου, τα παίρνω περισσότερο, αλλά πάνω απ΄όλα με μένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δε διαδηλώνεις για να ρίξεις τον ΦΠΑ στο 18%. Διαδηλώνεις για να μην στον κάνουν 20%.

  Και να μου το θυμηθείς πως θα πάμε στο 20% πολύ πιο γρηγορα από όσο φαντάζεσαι. Επειδή το 19% το φάγαμε και δεν είπαμε κουβέντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή