Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

Ήταν ένα καλοκαιρινό βράδι, πολύ διαφορετικό. Όλη η Ελλάδα είχε καρφωθεί μπροστά στις τηλεοράσεις. Ο καύσωνας που σε άλλες περιπτώσεις θα τους έδιωχνε όλους, τώρα δεν ήταν ικανός να σταθεί εμπόδιο σε ένα τέτοιο θέαμα. Η Ελλάδα είχε περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία, στον τελικό του Μουντιάλ. Όπως και όλοι οι άλλοι αντίπαλοι, έτσι και ο τελευταίος, φάνταζε σαν τον Γολιάθ.

Στο μυαλό όλων, το ίδιο βασανιστικό ερωτηματικό. Κι άν; Κι αν κερδίσουμε, μετά τί; Ήταν ένα φοβερό ερώτημα αυτό, ήταν ένα σουβλί στον κώλο. Πώς θα δήλωναν τη χαρά τους; Τα τελευταία χρόνια, τα είχαν δοκιμάσει όλα. Γέμιζαν πλατείες, βάσταγαν ή φόραγαν σημαίες, έδερναν αλλοδαπούς, πέταγαν φωτοβολίδες, τραγουδούσαν ολόκληρες νύχτες. Όμως τώρα, ήταν η μεγαλύτερη χαρά απ΄όλες και δεν ήξεραν πώς να την εκδηλώσουν. Ήταν αβάσταχτη η χαρά, μεγαλύτερη απ΄όλες τις άλλες τις εθνικές.

Η ώρα περνούσε βασανιστικά. Μερικοί κρυφά παρακαλούσαν για την ήττα. Θα ήταν πιο εύκολο. Θα την δικαιολογούσαν καλύτερα. Αν όμως κέρδιζαν δεν θα υπήρχαν δικαιολογίες. Έπρεπε όλες οι οθόνες του κόσμου να δείχνουν τους εκστασιασμένους Έλληνες και την άνευ προηγουμένου ευτυχία τους. Όντας όμως πρωταθλητές στην Ευρώπη στο ποδόσφαιρο, στα τραγούδια, στο μπάσκετ, τώρα έπρεπε να δείξουν κάτι άλλο. Κάτι εξωφρενικό.

Τα τελευταία λεπτά του αγώνα, έφερναν πιο κοντά τους φιλάθλους στο μεγάλο γεγονός. Ο σχολιαστής του αγώνα, είχε καταπιεί τη γλώσσα του, από τα ίδια ερωτηματικά. Δεν μπορούσε να μιλήσει για «πειρατικό», τον είχαν προλάβει. Δεν μπορούσε να κλάψει, το είχαν κάνει κι αυτό. Επέλεξε τη σιωπή, αφήνοντας τον κόσμο να φαντάζεται ότι θέλει για την ιατρική του κατάσταση. Ένα έμφραγμα, θα ήταν ότι έπρεπε, αλλά το προσπάθησε και δεν ερχόταν το γαμημένο.

Ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη. Είναι επίσημο, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια κόσμου. Η παγωμένη Ελλάδα είναι στο βάρθρο του κόσμου. Έχει νικήσει όλες τις φυλές, είναι ΑΝΩΤΕΡΗ από όλες τις άλλες. Ο Δίας από πάνω βλέπει ευχαριστημένος και περιμένει με χαρά τις θυσίες προς τιμήν του. Οι κάμερες όλες στρέφονται στην Ελλάδα. Αρχίζουν οι πρώτες λήψεις που δεν θα ξεχάσει ποτέ η υφήλιος.

Η εικόνα μοιάζει με σκηνή πολέμου. Οι μισοί έχουν πηδήξει απ΄τα παράθυρα των πολυκατοικιών, μην έχοντας κάτι πιο θεαματικό να δείξουν. Οι άλλοι μισοί σκίζουν τις σάρκες τους και καίνε ότι βρούνε. Ο κόσμος πείθεται για την χαρά τους. Εκστασιασμένοι από το γεγονός, βιάζουν γυναίκες, ποδοπατούν αλλοδαπούς και ουρλιάζουν σαν πρωτόγονοι.

Είναι σίγουροι ότι ο κόσμος το πήρε το μήνυμα. Τέτοια πιο μεγάλη χαρά δεν έχουν ξαναζήσει. Ακόμη κι αν είναι περίεργος ο τρόπος που την εκδηλώνουν, είναι ευτυχισμένοι.

Όσοι επιβιώνουν, γυρίζουν σιγά σιγά στα σπίτια τους. Είναι αργά και το πρωί πρέπει να πάνε στην δουλειά. Με μία μεγάλη διαφορά, όμως.

Ως πρωταθλητές κόσμου πια.

27 σχόλια:

 1. πήρες το τηλ μου από τον mac? αν ναι πάρε με όποτε θες ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρε γμτ, το ξέχασα.

  Mail me at tdelim@hotmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Heh... :-)
  Pointy όσο ένα αγκαθωτό σύρμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σαρκαστικό, ζωντανό, to the point.

  Άψογο!!

  Και όντως... άρχισε να μυρίζει το θέμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη, η Ελλάδα ήταν πια πρωταθλήτρια κόσμου. Οι απανταχού Έλληνες χαμογέλασαν ευχαριστημένοι - και άρχισαν πάλι το ζάπινγκ και το μπλόγκινγκ. Μικρές ομάδες νεαρών με σημαίες πανηγύρισαν για λίγο - και διαλύθηκαν ήσυχα"

  Να μου το θυμηθείς, όταν με το καλό πάρουμε ΚΑΙ το μουντιάλ, οι επινίκιες εκδηλώσεις θα ταιράζουν περισσότερο με αυτή την περιγραφή.

  Ο "πεινασμένος" υπερβάλλει. Ο "χορτασμένος" χωνεύει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. υπέθεσα ότι θα έπαιρνε τουλάχιστο δύο μέρες μέχρι να αρχίσω να διαβάζω σχόλια σε τρίτο πληθυντικό για τον συντάκτη και όλους τους άλλους.. έκανα λάθος, χρειάστηκε μόνο μία
  http://syneirmoi.blogdrive.com/archive/336.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Απλα... σαρκαστικοτατο!!! Πολυ καλο, πολυ καλο, ταυτιζομαι απολυτα μαζι σου;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Kωνσταντίνα, πέρυσι το καλοκαίρι στο EURO συγκινήθηκες καθόλου, χάρηκες καθόλου; Αν συγκινήθηκες έστω και λίγο, αυτό φτάνει. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα. Ας μην συκοφαντούμε τις συγκινήσεις μας, ας τις προστατεύουμε και ας τις τιμούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όλοι χαρήκαν με εξαίρεση καμια κατοστή κομμουνιστάκια και καμια κατοστή αλβανάκια
  Μαζί κλαίγανε ...αγκαλίτσα .....
  Κρίμα , βρε παιδί μου. Πόσο άσχημα τους έρχεται να βλέπουν την Ελληνική σημαία ....
  Ακόμη δεν μπορούν να το χωνέψουν . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Παρακαλούνται οι προβληματισμένοι συμπατριώτες, να μην πετάνε αλλοδαπούς στο δρόμο, γιατί ποδοπατούνται από άγριους φιλάθλους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πάνο, μπορεί να έχεις δίκιο για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Η έμφαση και ο σαρκασμός μου, πήγαινε μόνο για εκείνους που «καυλώνουν» με την ελληνική σημαία. Παραδέξου το, μιλάμε για μουντιάλ, για τελικό, για πρωταθλητές κόσμου. Εγώ, θα χαρώ, ίσως και να συγκινηθώ, αλλά θα μείνω εκεί. Δεν νιώθω την ανάγκη να κάνω τρέλλες.

  Απ΄την άλλη, αν ας πούμε, καταφέρω να αγοράσω ένα σπίτι, θα δεις μια τρελλή που θα χοροπηδάει στους δρόμους και θα φοράει πάνω της όλες τις σημαίες της Ευρωπαικής Ένωσης : )))

  Γιώργη , δεν κατάλαβα τίποτε, και το λινκ δεν οδηγεί πουθενά.

  Old boy, ισχύει ότι είπα στον Πάνο.

  Ανώνυμε, όταν μας είχε γαμήσει η Αλβανία, πού ήσουν βρε παιδί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Όλοι χαρήκαν με εξαίρεση καμια κατοστή κομμουνιστάκια και καμια κατοστή αλβανάκια
  Μαζί κλαίγανε ...αγκαλίτσα .....
  Κρίμα , βρε παιδί μου. Πόσο άσχημα τους έρχεται να βλέπουν την Ελληνική σημαία ....
  Ακόμη δεν μπορούν να το χωνέψουν . . .


  Έστω για ΜΙΑ ΦΟΡΆ στην άθλια ζωούλα σου, υπέγραψε την παπάρα σου ρε αισχρέ Κουκουλοφόρε! Για ΜΙΑ φορά! Γι αλλαγή βρε αδερφέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Mac, δεν έχει σημασία.

  Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι έστω και ένας παπάρας πιστεύει τέτοιες πίπες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. No worries, δειχνει πόσο δίκιο έχεις constantina.
  Ο ίδιος, αναθεμα κι αν ήξερε πριν μια βδομαδα τι γινόταν στο Βελιγράδι.

  Οι μισητοί προδότες της πατρίδας κουμουνιστοσυμμορίτες και αλβανοί... Ρε αντε πήγαινε να δουλέψεις και μετά τα λέμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. pipes? Να πάει να καθαρίσει τις σωληνώσεις του! Μπου-χα-χα-χα

  Ο καθένας μπορεί να πιστεύει Ο,ΤΙ γουστάρει! Σημασία έχει να τα λέει φωναχτά στον καφενέ τα "πιστέυω" του και να μην κρύβεται πίσω από τον μπουφέ και τα καφάσια με τις μπύρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. macκουκουλοφόρος9/27/2005 12:37:00 μ.μ.

  Όταν μας "γάμησε" η Αλβανία, στενοχωριόμουνα μαζί με Σέρβους, Κροάτες, Βούλγαρους, Σκοπιανούς και άλλους συμπαθούντες της "εκλεκτής" αυτής ράτσας, σε αντίθεση με αυτούς που εύχονται να γαμηθούν κι' ας είναι από Αλβανό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Άντε, να κάνω την ευγενική.

  Ρε αρχίδι, ποιός σου είπε ότι εύχομαι να γαμηθεί η ομάδα από Αλβανό; Ή ακόμη και από άλλους συμπαθούντες; Ποιός σου είπε ότι η περηφάνια μου, η χαρά μου και η θλίψη μου θα χωρέσουν σε έναν αγώνα μπάσκετ;

  Όταν ρε παπάρα πάνω απ΄το κεφάλι σου, βάζεις ένα κομμάτι γαλαζόλευκο πανί και θεωρείς τον εαυτό σου «εκλεκτό», όταν φτύνεις και καις τα άλλα κομμάτια πανιά με διαφορετικά χρώματα (εκτός αν προέρχονται από συμπαθούντες), θα με βρίσκεις μπροστά σου.

  Όταν θεωρείς πως είσαι εκλεκτότερη ράτσα από όλες τις άλλες του πλανήτη, προσβάλεις πάνω απ΄όλα, όλους εμάς που παλεύουμε να τις φτάσουμε. Γιατί για αρχίδια σαν και σένα έχουμε μείνει τόσο πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. μ αρέσεις όταν κάνεις την ευγενική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μερικοί κρυφά παρακαλούσαν για την ήττα.

  Ένα έμφραγμα, θα ήταν ότι έπρεπε, αλλά το προσπάθησε και δεν ερχόταν το γαμημένο

  προσβάλεις πάνω απ΄όλα, όλους εμάς που παλεύουμε να τις φτάσουμε

  όταν μας είχε γαμήσει η Αλβανία, πού ήσουν βρε παιδί;

  Η χαρά σου και οι ελπίδες σου δεν μπορούν να κρυφτούν όσο ευγενική και νάσαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  Θα μπορούσα να σου γράψω ένα «γαμήσου» και να τελειώνουμε. Θα μπορούσα να σε πω μαλάκα, αλλά δεν αρκεί για να καταλάβεις ακριβώς τί είσαι. Είναι απ΄αυτές τις λέξεις που έχουν διφορούμενη έννοια.

  Προφάνως για να σου γράφω αυτό, αξίζεις δυό γραμμές παραπάνω. Μάθε λοιπόν, μέσα από τα γραφτά μου, μέσα απ΄το μπλογκ μου, ότι έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που θα προτιμήσει την λογική, το χιούμορ και αφού τα εξαντλήσει, θα καταφύγει εδώ. Τώρα πρέπει να σου διασαφήνισα την δική μου έννοια, της λέξης μαλάκας.

  Σάλτα γαμήσου μαλάκα, λοιπόν.

  Υ.Γ. Η γενικευμένη προσέγγιση, ήταν αρκετά γενικευμένη για τα γούστα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Κωσταντίνα, όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, διόρθωσε το ρολόι της ΨΙΛΙΚΑΤΖΟΥΣ -έτσι όπως είναι, με αποσυντονίζει.

  (Μη μασάς, αλλά και μη βρίζεις. Βλέπεις τι γίνεται; Ο τύπος σε παρασύρει στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ επίπεδο - και μετά βγαίνει κι από πάνω!)

  Α, θυμήθηκα και μια ιστορία, από τα φοιτητικά χρόνια. Ένας φίλος, στέλεχος του "Ρήγα" στη Θεσσαλονίκη, αφισσοκολούσε στην Αριστοτέλους. Από πίσω, μια ομάδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ κολλούσε τις αφίσσες της ακριβώς πάνω στις δικές του!

  Ο φίλος θέλησε να το συζητήσει με το φασισταριό - και να τους πείσει οτι υπάρχει αρκετός τοίχος για όλους.

  Αποτέλεσμα: στο ΑΧΕΠΑ με τρία σπασμένα πλευρά και άφθονους μώλωπες!

  Ηθικό δίδαγμα: δεν ανοίγουμε κουβέντα με όποιον κι όποιον. Υπάρχει και το "ρε ουστ, από δω!" -για ορισμένους είναι υπερ -αρκετό!

  (Συγγνώμη για το διδακτικόν ύφος - ελπίζω πως δεν με παρεξηγείς...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Όχι Πάνο μου, δεν σε παρεξηγώ. Όσο για το επίπεδο, δεν θεωρώ ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε μπορεί να το καθορίσει. Αυτό, γιατί ο μαλάκας είναι πάντα μαλάκας ανεξαρτήτως επιπέδου.

  Υ.Γ. Ξέρω και να βαράω :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Υπερκατακαημενε κουκουλοφορε, μην ανησυχεις καθολου. Τα πραγματα δεν ειναι σοβαρα. Καμμια ρατσα δεν προκειται να σε γαμησει. Πρωτον γιατι το γαμησι ειναι ομορφο πραγμα και το κανεις με ανθρωπους που γουσταρεις. Δευτερον γιατι δεν εχεις τιποτα το αξιοζηλευτο να σου κλεψουν. Εισαι αμορφωτος και εριστικος. Συγγνωμη, μαλλον δεν θα καταλαβαινεις τι σημαινει εριστικος, ε? Να σου εξηγησω. Εριστικος ειναι κατι σαν κουραδα που κυνηγαει το παπουτσι σου για να κολλησει απο κατω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Εριστικος ειναι κατι σαν κουραδα που κυνηγαει το παπουτσι σου για να κολλησει απο κατω.
  @mr.folios: RESPECT! Τύφλα να'χει ο Μπαμπινιώτης! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. costantina mas!
  ekseretikh opos panta
  eyesthith opos se thelw
  na eise panta kala.

  markos
  P.S. shginithika me ths kasetes ths zohs sou
  sxedon eklapsa.

  ΑπάντησηΔιαγραφή