Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2005

ΕΠΙΠΕΔΟ

Αυτή η λέξη, είναι μία σκιά που ίπταται πάνω απ΄τις σκέψεις μας και τις βάζει σε καλούπια, τις κόβει, τις πλανίζει και τις φέρνει ίσα κι όμοια με αυτό που θα θέλαμε να είμαστε, αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Επίπεδο υψηλό. Δεν με ενόχλησε ποτέ το λεξιλόγιο κάποιου με ωραίες ιδέες, με νόημα σωστό, με σοβαρούς προβληματισμούς. Το επίπεδο για μένα, κρύβεται στο ζουμί, στο μυαλό, στην κρίση και όχι στο λεξιλόγιο, την ορθογραφία, τα «σκουλαρίκια» ,τα «μίνια» και τις ιδιοτροπίες της κάθε γραφής.

Τί να την κάνω την καθαρεύουσα, την μόρφωση και τον καθωσπρεπισμό, όταν το αποτέλεσμα, είναι στεγνό, σοβαροφανές και διέπεται από στείρες και φασιστικές απόψεις; Γιατί να με ενοχλήσει το «πουτάνα» και να θεωρήσω επιπέδου το «εταίρα», ενώ και τα δύο έχουν το ίδιο νόημα και να μην ασχοληθώ με το μήνυμα που θέλει να δώσει αυτός που τα χρησιμοποιεί; Γιατί να αποκλείσω τον «μαλλιά», τον «βλάχο», την «λατέρνα», όταν αυτά που έχουν να μου πουν, τα θεωρώ σωστά και με αγγίζουν; Αλήθεια, ποιός έχει υψηλότερο επίπεδο, ο Χριστόδουλος ή ο Γεωργίου; Ο πρώτος, δεν θα πει ποτέ «μουνιά» και ο δεύτερος δεν θα πει ποτέ «κουσούρια».

Προσπαθούμε να δώσουμε στην συμπεριφορά μας, ένα κύρος, στην εμφάνισή μας το ίδιο. Τα κείμενά μας, φροντίζουμε να είναι προσεγμένα, καθαρά, χωρίς ορθογραφικά λάθη. Ακούμε αλλιώς, την γνώμη ενός μορφωμένου και δεν πολυδίνουμε βάρος στη γνώμη ενός εργάτη. Έχουμε καταμπερδέψει το επίπεδο με την αισθητική. Έχουμε φτιάξει κουτάκια στους εγκεφάλους μας και τα ταξινομούμε έτσι, ώστε έννοιες όπως : επίπεδο, μόρφωση, αισθητική, εμφάνιση, καλλιέργεια, να έχουν γίνει ένας τεράστιος αχταρμάς.

Ένας φασισταράς κάτοχος δέκα πτυχίων και απόφοιτος ξένων πανεπιστημίων, δεν θα χαρακτηριστεί φασισταράς, αλλά θα επιμείνουμε στην μόρφωσή του, πιστεύοντας πως από μόνη της, αρκεί να γεμίσει έναν καμμένο εγκέφαλο. Μία ξανθιά πρωινατζού, γνώστης πέντε ξένων γλωσσών και μορφωμένη, επειδή χορεύει κάθε πρωί τσιφτετέλια, βγάζοντας προκλητικά πολλά λεφτά, θα χαρακτηριστεί αβίαστα, μια χαζή ξανθιά πρωινατζού. Επίπεδο για μένα, είναι η προσωπική μου αξιολόγηση για ανθρώπους, απόψεις, κείμενα, συμπεριφορές. Είναι τί εμένα μου αρέσει, τί θεωρώ σωστό, βαθύ ή ρηχό.

Η μόρφωση είναι απλά ένα εργαλείο. Ένα πινέλο, που θα χρωματίσει καλύτερα τις λέξεις, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές. Ένα καλαπόδι, που βάζοντάς το στο μυαλό μας, θα διευρύνει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Ένα σφυρί, που θα σφυριλατήσει το κεφάλι με γνώμες, ιδέες και σκέψεις σημαντικών ανθρώπων, που αν δεν τις καταλάβουμε, με την ίδια σφυριά θα βγουν απ΄την άλλη.

Θεωρώ, πως θα είχε πολλά περισσότερα να πει η μητέρα μου, από οποιονδήποτε πανεπιστημιακό, κι ας έχει πάει μόνο μέχρι Δευτέρα Δημοτικού. Θεωρώ, πως αν δώσουμε βήμα σε ανθρώπους που δεν θα εγκρίναμε ποτέ, λόγω καταγωγής, μόρφωσης, τάξης, εμφάνισης, ίσως να μπορέσουμε να στολίσουμε κι άλλο το μυαλό μας και να χρησιμοποιήσουμε χωρίς τύψεις, λέξεις που εξοστρακίζουμε λόγω ήχου ή επιπέδου.

Αν θεωρείτε ότι γράφω μαλακίες, μην χαλιέστε.

Τα ΄παμε, είμαι μόνο μια ψιλικατζού.

29 σχόλια:

 1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  Μη μου ξαναπείτε για τα ορθογραφικά μου λάθη, καθώς και για το συντακτικό μου γιατί θα σας πάρει και θα σας σηκ.... Λάθος, δεν θα σας πω τίποτα. Τώρα που το σκέφτομαι έχω ένα επίπεδο.

  Στο παράδειγμα του μορφωμένου φασίστα με τον...καμμένο εγκέφαλο νομίζω πως δεν χρειάζεται και φωτογραφία πλέον. Καταλαβαμε :)

  Αυτό το κειμενάκι που γράφεις λοιπόν, δικαιώνει το μπουκάρισμα μου στο blog σου, βάζοντας κώλους, και τί κώλους! Επιπεδάτους. Διότι πανεπιστήμιο δεν βγάναμε αλλά απο κωλαράκια 10'. Με πιάνιεις;)

  Τέλος πάντων, καλό το κειμενάκι σου
  (για το επίπεδο σου, βαβαίως-βεβαίως)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η προκατάληψη περί επιπέδου ξεκινά από μικρή ηλικία, όταν οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους -προκειμένου να τα "προστατέψουν"- να συγχρωντίζονται με ανθρώπους της ίδιας κατηγορίας. Μεγαλώνοντας η παιδεία και η εμπειρία βοηθούν τον άνθρωπο να αποβάλλει τέτοιες λανθασμένες αντιλήψεις. Συχνά βλέπουμε άλλωστε αγράμματοι άνθρωποι να είναι πολύ περισσότερο μορφωμένοι από εγγράμματους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. επίπεδο, ποιότητα, ήθος...κούφιες λέξεις, αν δε συνοδεύονται από πράξεις και από το υπόλοιπο σύνολο, ώστε να αναδεικνύουν και να αποδεικνύουν ποιος πραγματικά είναι αυτός που έχει για σημαία του αυτές τις επιπεδου, κατά τ' άλλα, έννοιες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και αυτό το πνευματικό σουσουδισμό τον έχουν πιο πολύ οι μορφωμένοι.
  Εμπρόοος,συγχρωτισμός τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οσα λέει η Κωσταντίνα περί τάχαμου επιπέδου και μόρφωσης είναι αυταπόδεικτα: τόσος κόσμος εδώ μέσα με πτυχία και με «καλλιέργεια» και όμως το blog μιας ψιλικατζούς είναι από τα πιο ευανάγνωστα και τα πιο ενδιαφέροντα θεματικά.

  Σίγουρα η επιπλέον παιδεία, το ξέτριμα του μυαλού πάνω σε ειδικές γνώσεις και επιστημονικά ζητήματα βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη απόψεων και την διεύρυνση των οριζόντων σου... αλλά επειδή 0 x άπειρο = 0, αν οι ιδέες που έχεις είναι κενές, όσο και να τις καλλοπίζεις θα είναι πάντα λιγότερες από δυο τρία μπινελίκια με ουσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. «Συχνά είναι ευκολότερο να ανακαλύψεις μιαν αλήθεια από το να βρεις τη σωστή της θέση».

  Ferdinand de Saussure

  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. To Α και το Ω δεν είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ.

  Ξέρω προσωπικά ανθρώπους με άριστη εκπαίδευση (καθηγητές πανεπιστημίου) ΟΡΘΙΑ ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ

  ...και λαϊκούς ανθρώπους με ελάχιστη εκπαίδευση και ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ (μην παρηξηγηθεί η έννοια) παιδεία - που την πήραν πρωτίστως από την οικογένειά τους και το στενό κοινωνικό τους περιβάλλον.

  Αλλά, να τι είπε ο μεγάλος Άκης Πάνου (άνθρωπος με ελάχιστη εκπαίδευση και τεράστια παιδεία - πέρα από τις προσωπικές του ατυχίες):

  "Από τη στιγμή που άφησα το σχολείο, αποφάσισα πως θα είμαι σε όλη μου τη ζωή μαθητής!"

  (Θα δείτε σε λίγο το κομμάτι που ετοιμάζω γι αυτόν - και θα απορείτε πως ένας απόφοιτος δημοτικού είχε τέτοια πνευματική δύναμη, ακόμα και απέναντι στα δυσκολότερα φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Όταν μετά από 6 χρόνια Γερμανικό γυμνάσιο, 4 χρόνια Γερμανική Φιλολογία και 5 χρόνια διδακτορικό στη Γερμανία μου ήρθε η φαινή ιδέα να ρωτήσω τη γιαγιά μου πως της φαινόταν άραγε όλη τούτη η γερμανομάθεια του εγγονού της, αφού οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει το σπίτι της και είχαν σκοτώσει τον αδερφό της, εκείνη με τάπωσε λέγοντας: Άλλοι ανθρώποι, άλλοι καιροί, παιδάκι 'μ...
  Η γιαγιά είχε φτάσει μόνο μέχρι 2α Δημοτικού...
  (γαμώ τα intercultural studies μου...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εγώ είμαι πολύ ρατσιστής με το επίπεδο, αλλά δεν το συσχετίζω ούτε με τη γλώσσα ούτε με τη μόρφωση ούτε με τίποτα.

  Ίσα-ίσα που όσοι π.χ. μιλάνε με αρχαϊκούρες συνήθως λένε πολύ χοντρές μαλακίες (είναι σχεδόν σίγουρη μέθοδος για να καταλάβεις πολύ γρήγορα αν κάποιος λέει μαλακίες ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ απλώς έχω ακούσει εκατοντάδες τέτοιους μαλάκες) και μη με κάνετε να αρχίσω για τους πληροφορικάριους, τους δικηγόρους και τους ναύαρχους εν αποστρατεία...

  Τέλος πάνων. Είναι απλά το... level. Και το έχουν πολύ διαφορετικά άτομα. Χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω πως συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με την αίσθηση του χιούμορ. Ή, ακριβέστερα, της ειρωνίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Kaltsovrako, εσύ στο επιπεδό σου! : )

  Elisavet, αυτό ακριβώς εννοούσα. Σ’ ευχαριστώ : )

  Πολύβιε, μήπως λοιπόν το επίπεδο, είναι μία καθαρά υποκειμενική έννοια; Άλλα με συγκινούν εμένα, άλλα τον δίπλα. Διαφορετικά πράγματα θέλω εγώ να μάθω, διαφορετικά εσύ. Άλλη γλώσσα καταλαβαίνω εγώ, άλλη ο παραδίπλα. Άρα, ίσως να έχει να κάνει με αυτό που ψάχνει ο καθένας μας.

  Lolita, έχεις δίκιο. Από μορφωμένους θα ακούσεις συχνότερα αυτή τη λέξη. Γι΄αυτό έγραψα το κειμενάκι.

  Kitasumba, όποιο και να ΄ναι το επίπεδο, δυό τρία μπινελικάκια, σε βάζουν αποτελεσματικότερα στο feeling ; )

  Αυτόχθωνα, ρε γαμότο, δεν το καταλάβα : (

  Πάνο, αν όλοι δίναμε βάση σε απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, θα μαθαίναμε πράγματα που ούτε το καλύτερο Πανεπιστήμιο δεν θα μας έδινε. Περιμένω το κειμενάκι σου. : )

  Μαίανδρε, ρε συ, εσύ είσαι παραμορφωμένος! Πραγματικά θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν φάει τη ζωή τους στα βιβλία και είναι τόσο άμεσοι και απλοί όπως εσύ. Η γιαγιά σου, θησαυρός : )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. j, πιστεύω ειλικρινά πως δεν είναι κάτι αντικειμενικό τελικά, πέρα από τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις. Είναι ίσως γούστα και μόνο. : )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εννοώ ότι, ναι μεν είναι σωστά σε γενικές γραμμές τα όσα γράφεις, αλλά το θέμα είναι πού θα εφαρμοστούν. Γιατί, με αφορμή το «Θεωρώ, πως θα είχε πολλά περισσότερα να πει η μητέρα μου, από οποιονδήποτε πανεπιστημιακό, κι ας έχει πάει μόνο μέχρι Δευτέρα Δημοτικού», θα μπορούσα να σου πω, αν ποτέ χρειαστείς εγχείριση, να μην απευθυνθείς σε γιατρό, αλλά να ζητήσεις τη γνώμη της μητέρας σου. Το θέμα είναι πού εφαρμόζεται η αλήθεια που ανακαλύπτουμε.

  Αυτό που έγραψε ο ΠάνοςTo Α και το Ω δεν είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ)» είναι πολύ εύστοχο, αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω από πού φαίνεται η τεράστια παιδεία του Άκη Πάνου. Εγώ ξέρω ότι σκότωσε έναν άνθρωπο και μάλιστα δεν κατάλαβα γιατί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Επίσης, γράφεις:

  Γιατί να αποκλείσω τον «μαλλιά», τον «βλάχο», την «λατέρνα», όταν αυτά που έχουν να μου πουν, τα θεωρώ σωστά και με αγγίζουν;

  Θα σταθώ στη λέξη βλάχο και θα δω το θέμα από καθαρά γλωσσική σκοπιά. Εγώ από πανεπιστημιακά συγγράμματα έμαθα ότι οι αποκλίσεις από την Κοινή Ελληνική σε διάφορα επίπεδα δεν αξιολογούνται αρνητικά, αλλά είναι ένα «φυσιολογικό» φαινόμενο. Μήπως να δούμε τι λένε οι ίδιοι οι «βλάχοι» για το πώς μιλάνε; Στην προκειμένη περίπτωση, την αλήθεια θα μας την πουν οι «μορφωμένοι». Αν περίμενα από τους άλλους, θα είχα την εντύπωση ότι το να λες του πιδί είναι αστείο, λάθος, περίεργο ή δεν ξέρω τι άλλο. Ενώ δεν είναι τίποτα απ'αυτά. Στην προκειμένη περίπτωση δηλ. την αλήθεια θα μας την πει ο ειδικός. O ειδικός θα μας πει ότι δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό κριτήριο για την αρνητική αξιολόγηση π.χ. της ιδιωματικής προφοράς. Συχνά μιλάω με «βλάχους» (σε εισαγωγικά, πάντα) και τους λέω ότι η «χωριάτικη» προφορά δεν είναι κατώτερη, δεν αξιολογείται αρνητικά με βάση κάποιο κριτήριο και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ...ντροπής γι'αυτόν που την υιοθετεί. Και επιστρέφω στη ρήση του Saussure.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αυτόχθων, αυτό που είπα για την μητέρα μου, δεν έχει να κάνει με ζητήματα όπως οι εγχειρήσεις. Έχει να κάνει με απλές αλλά σοφές διαπιστώσεις για την ζωή, που ίσως να μην βρούμε μέσα στα βιβλία. Χωρίς πάντα να ισοπεδώνω όλους αυτούς τους ανθρώπους, που και μόνο που τρώνε τη ζωή τους στα βιβλία, για μένα είναι αξιέπαινοι.

  Ως προς το "βλάχος", δεν εννούσα αυτούς που έχουν ιδιάζουσα προφορά και ιδιωματισμούς στην γλώσσα τους, αλλά τον γενικότερο χαρακτηρισμό "βλάχος", που έχει να κάνει περισσότερο με εμφάνιση, τρόπους κ.τ.λ. Έχεις δίκιο, θα έπρεπε να το είχα διατυπώσει καλύτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. "Αυτόχθων": λίγο υπομονή.

  Το κομμάτι για τον Άκη Πάνου είναι έτοιμο, αλλά το κρατάω για να το "βασανίσω" λιγάκι ακόμα

  ...προς το παρόν: Ο Μάρκος Αυρήλιος, ως αυτοκράτορας, πήρε στο λαιμό του (ως ηθικός και φυσικός αυτουργός) κόσμο και κοσμάκη. Ως στοχαστή όμως, τον έχεις για πέταμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ο κάθε άνθρωπος έχει το επίπεδο του
  ανάλογα με το χαρακτήρα του και τις συνθήκες στις οποίες διαμορφώθηκε (σπίτι,σχολείο, δουλειά, μόρφωση κτλ)
  Σίγουρα τα πτυχία δεν κάνουν το
  επίπεδο και αυτό είναι προφανές.
  Υπάρχουν πολλά επίπεδα αλλά το
  σημαντικότερο όμως είναι αυτό της
  ανθρωπιάς.
  Κατά τ'άλλα μη γενικεύουμε και τους
  παίρνει όλους η μπάλλα.
  Υπάρχουν άνθρωποι που εκτός
  από το επίπεδο μόρφωσης έχουν και ανθρωπιά και κρίση και ορθό λόγο.
  Επίσης λες :"Τα κείμενά μας, φροντίζουμε να είναι προσεγμένα, καθαρά, χωρίς ορθογραφικά λάθη"
  Κακό είναι αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Caffe, το επίπεδό μου, δεν μου επιτρέπει να σου απαντήσω σε επίπεδο καφενείου ;)

  sis, oh mon dieu!!! Μου την είπες τώρα, ή μου φάνηκε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Όχι βέβαια! Χαζή!
  [τώρα στην είπα - μουχαχαχαχα - ματς]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ως fan του Γεωργίου παραδέχομαι ότι το επίπεδο μου είναι καφενείου!;)
  Καλημέρα είπα; Αυτά κάνει η έλλειψη επιπέδου.
  Καλήμερα λοιπόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το αν έχει κάποιος επίπεδο είναι υποκειμενικό όπως είπες, το αν είναι όμως επίπεδος φαίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Caffe, πρέπει γρήγορα να κατέβεις στο επίπεδο του ψιλικατζίδικου, μπας και συνεννοηθούμε :)

  Αργύρη, καλωσήρθες. Αυτό το "φαίνεται", προσπάθησα να καταρρίψω με το κειμενάκι. Ίσως τελικά αυτό που είμαστε να μην "φαίνεται", έτσι απλά. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Άλλο η μόρφωση και άλλο η καλλιέργεια του ανθρώπου! Και συμφωνώ πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο και είναι πιο αξιοσέβαστοι και από 10 μητροπολίτες μαζί!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Μπα, στα ψιλικατζίδικα έχει ανεβεί
  πολύ απ'ό,τι βλέπω οπότε χρειάζεται
  σκάλα... :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ts ts ts constantina έχεις πολύ χαμηλό επίπεδο.... δεν είσαι η διανοούμενη που όλες οι καταστάσεις απαιτούν..  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Και συμφωνώ πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο και είναι πιο αξιοσέβαστοι και από 10 μητροπολίτες μαζί!

  Εντάξει, εδώ που τα λέμε υπάρχουν και πράγματα με 6 πόδια στο αποχετευτικό δίκτυο της Αθήνας που είναι πιο αξιοσέβαστα από 10 μητροπολίτες μαζί :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή