Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2005

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Πάντα το θεωρούσα ωραίο, αλλά τώρα νομίζω ότι με έχει καταγοητεύσει. Δώστε μου οποιαδήποτε θέση και άποψη, οποιοδήποτε θέμα, επιλέξτε σε ποιό στρατόπεδο θέλετε να είμαι και θα σας φτιάξω τα επιχειρήματα για να υποστηρίξω την θέση μου. Δεν είναι θέμα γνώσεων ή ευφυίας, είναι απλά θέμα εποχής (λόγω πληροφόρησης) και μπορεί να το κάνει ο καθένας μας. Περίπου κάπως έτσι δουλεύουν και οι ομάδες debate. Έχουμε και εθνική ομάδα debate. Λαμπρά πιτσιρίκια απ΄ότι έμαθα.

Φανταστείτε λοιπόν, να είμασταν αναγκασμένοι να το κάνουμε για το κάθε τι που υποστηρίζουμε. Φανταστείτε να μας υποχρέωνε κάποιος, για να αποφασίσουμε κάποια πράγματα στην ζωή μας, να έπρεπε να φτιάξουμε ολόκληρη επιχειρηματολογία εναντίον στην άποψή μας. Μόνοι μας όμως, όχι έτοιμες επιχειρηματολογίες άλλων. Ή ακόμη να υπήρχε τέτοιο μάθημα στο σχολείο. Θα έπαιζα την ιστορία στα δάχτυλα. Τώρα δεν με παίζει εκείνη. Ο δικηγόρος του διαβόλου λαμβάνει πια τεράστια θέση στο κεφάλι μου. Θέλω διαρκώς να παίζω αυτό το παιχνίδι και μου αρέσει υπερβολικά. Όταν δηλαδή δεν είμαι σίγουρη για κάποια πράγματα, πριν αποφασίσω, γίνομαι η σπασαρχίδω του εαυτού μου.

Το ΄κανα πρόσφατα με τον Μπους. Μόνο μπουνίδια που δεν μου έριξα. Εντάξει, παίζει ρόλο και η συναισθηματική φόρτιση, αλλά δεν πρέπει καθόλου να την εμπλέκουμε. Προσπαθούσα να ξεχάσω την φωτογραφία του και όλα πήγαν ρολόι. Αποτέλεσμα : Τον σιχαίνομαι τον Μπους (με τέτοια φάτσα πού πάει ο μαλάκας). Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν, πήρα τον εαυτό μου, τον άδειασα από απόψεις και τον ξανααποφάσισα απ΄την αρχή.

Για παράδειγμα, τώρα πια είμαι κατασίγουρα και με αρχιδάτα επιχειρήματα υπέρ των πλυντηρίων πιάτων, κατά της φριτέζας, υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, κατά όλων των γεύσεων παγωτού εκτός σοκολάτας, κατά των ταινιών φρίκης, υπέρ των wonderbra, κατά του φεμινισμού, υπέρ της άσπρης γούνινης παντόφλας με ροζ αφτιά, κατά της θανατικής ποινής, υπέρ της χάρτινης λίμας και κατά του χαρτιού υγείας με κυψέλες. Τελεία και παύλα. Και πάντα με επιχειρήματα.

19 σχόλια:

 1. Σε ορισμένες σχολές Νομικής στις ΗΠΑ, στο μάθημα περί debate, βάζουν το φοιτητή να υποστηρίξει μια άποψη εναντίον ενός συμφοιτητή (που υποστηρίζει το αντίθετο) και στη συνέχεια τους αλλάζουν θέσεις για να υποστηρίξει ο καθένας την άλλη άποψη.

  Νικητής είναι αυτός που σε κάποιο θέμα θα κάνει το 2-0.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (κρίνονται από τους υπόλοιπους συμφοιτητές)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ένα τέτοιο παιχνίδι ρόλων είχαμε κάνει στη σχολή μας. Ένα σου λέω, ήμουν ο σούπερ φαλλοκράτης επιστήμονας και κατάφερα να διώξω τις γυνάικες από την πανεπιστημιακή ακαδημία. Τρελάθηκα με το πόσο εύκολα μπόρεσα να ΄γινω ένα αξιομίσητο, φαλλοκρατικό γουρούνι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για το παγωτό ξανασκέψου το: η "Ε" γράφει σήμερα σημεία και τέρατα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και εγώ το εξέτασα το θέμα και σίγουρα είμαι κατά της καινούριας σου γραμματοσειράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. οκ τι είναι η χάρτινη λίμα;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το ΄κανα πρόσφατα με τον Μπους. Μόνο μπουνίδια που δεν μου έριξα. Εντάξει, παίζει ρόλο και η συναισθηματική φόρτιση, αλλά δεν πρέπει καθόλου να την εμπλέκουμε. Προσπαθούσα να ξεχάσω την φωτογραφία του και όλα πήγαν ρολόι. Αποτέλεσμα : Τον σιχαίνομαι τον Μπους (με τέτοια φάτσα πού πάει ο μαλάκας). Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν, πήρα τον εαυτό μου, τον άδειασα από απόψεις και τον ξανααποφάσισα απ΄την αρχή.

  Εκεί ακριβώς είναι που δεν σε καταλαβαίνω, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνω τελείως και να μην καταλαβαίνω ολόκληρο το ποστ.

  Δηλαδή

  1) προσπάθησες να αποφασίσεις για το θέμα Μπους χωρίς να λάβεις υπόψη τη φάτσα του και κατέληξες ότι τον σιχαίνεσαι και πάλι;
  2) προσπάθησες να ξεχάσεις τη φάτσα σου για να καταλάβεις τι παίζει με τον εαυτό σου; (μαλακία βέβαια [θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι] η φάτσα στη δική σου περίπτωση λειτουργεί πολύ υπέρ σου)
  3) τι εννοείς;

  Το point σου είναι ότι οποιαδήποτε άποψη μπορεί να στηριχθεί με επιχειρήματα;

  Το point σου είναι ότι οποιαδήποτε άποψη πρέπει να στηρίζεται με επιχειρήματα;

  Το point σου είναι ότι πρέπει να βρισκουμε επιχειρήματα για την αντίθετη άποψη και μόνο αφού τα έχουμε καταρρίψει να υιοθετούμε τη δικιά μας;

  Είδες; Κανονικά όλα θα έκαναν ένα κλικ και θα καταλάβαινα ολόκληρο το ποστ αλλά τώρα βραχυκύκλωσα και έχω ασύνδετα predicates να χορεύουν εδώ κι εκεί στον -τα μάλλα ταλαιπωρημένο από άλλη μια βραδιά καϊλας- εγκέφαλό μου.

  Τώρα που το σκέφτομαι αυτή είναι και η πιο απλή εξήγηση: το μυαλό μου είναι royally fucked up και αυτό είναι όλο. Κανονικά θα έπρεπε να σβήσω όλο το σχόλιο αλλά θα πατήσω το άλλο κουμπάκι έτσι για το γκρούβι του πράγματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. constantina τα σπας!!!
  κατ' αρχάς όμως πρέπει να δηλώσω πως είμαι κατά της λίμας γενικότερα, χάρτινης ή μη, τη θεωρώ εξ' ίσου ανατριχιαστική.
  μπλιαχ.
  Πάντως είναι πολύ εκνευριστικό να σκέφτεται κανείς κάτι και ξαφνικά να αποκτά διχασμένη προσωπικότητα, με τον ένα εαυτό να κοντράρει συνεχώς τον άλλο και να βγαίνουν και οι δύο νικητές και ηττημένοι forever, δίχως τέλος!
  Απορώ πώς σε έχει γοητεύσει αυτό το πράγμα!
  Στο τέλος θα σκέφτεσαι κάτι τόσο πολύ, μέχρι που θα το σιχαίνεσαι κι εσύ η ίδια.
  Και κάτι τελευταίο: αν όντως είσαι κατά του φεμινισμού,
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κάτι που καίγομαι πάρα πολύ να μάθω:
  Το επιχείρημά σου κατά του χαρτιού υγείας με κυψέλες. :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ένα ακόμη πόντο για τη χάρτινη λίμα. (Αυτό με την Παγκόσμια Ειρήνη μη το σπαταλάς έτσι! τι θα τους πεις όταν πας για μις πσιλικατζού οφ δη γήαρ, βρε Κωνσταντίνα;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Thrass και εδώ γίνεται αυτό. Είχα ένα link από το Πάντειο Πανεπιστήμιο που το έκανε και ήταν φοβερά ενδιαφέρον.

  Μαριλίνα, θέλω παραγγελιά ποστ που να υποστηρίζεις τις θέσεις σου ως φαλλοκρατικό γουρούνι. Please?

  Πάνο, ακριβώς. Το παγωτό σοκολάτα είναι τόσο σκούρο που δεν φαίνεται τίποτε ρε συ! :)

  Τσογλάνι, ρε συ αφού κανείς δεν με βοηθάει. Άστα μου ΄χει σπάσει τα νεύρα το blogspot (και με επιχειρήματα). :)

  Null, η χάρτινη λίμα είναι...μια χάρτινη λίμα βασικά. :)

  J95 (ρε αγόρι μου, αφού σε χαλάει τί το κάνεις) Λοιπόν, οι απαντήσεις είναι ως εξής: Προσπάθησα να αποφασίσω για τον Μπους χωρίς να λάβω υπ΄όψιν μου τη φάτσα του και συνεχίζω να τον μισώ. Το point μου βασικά, είναι και τα τρία πράγματα που είπες.Είδες; Τόσο απλά. :)

  M13, nice photo!!! Λοιπόν, κι εγώ είμαι κατά της λίμας, αλλά αφού δεν μπορώ να τις αποφύγω διάλεξα αυτή με τον καλύτερο θόρυβο.Ως προς τα debate, δεν είναι αιώνια βρε συ, απλά όταν καταλήξεις κάπου είσαι κατασίγουρος και αυτό σου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ως προς τον φεμινισμό, θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη μαλακία που υπάρχει (με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί). :)

  Spacebar, είμαι οικολόγα ρε συ!! :P

  Miradollina, ειδικά αυτό με την παγκόσμια ειρήνη, έχει τα σουρεάλ επιχειρήματα. :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. εγώ παπαριές πε΄ρι "της φύσης των γυναικών " έλεγα, το κακό είναι ότι οι συγκεκριμένες δε μπορεσαν αν με αμφισβητήσουν... - οι χαζες γμτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΟΚ το 'πιασα.


  Τρελάθηκα με το πόσο εύκολα μπόρεσα να ΄γινω ένα αξιομίσητο, φαλλοκρατικό γουρούνι...


  Ε καλά έχεις και ένα σωρό κόσμο να μη βοηθάει και πολύ την κατάσταση, π.χ.:

  Και κάτι τελευταίο: αν όντως είσαι κατά του φεμινισμού,
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ. :)


  Λοιπόν οι γκόμενες της γαμημένης υπόθεσης ξεκολλάτε με το φεμινισμό. Προσπαθείστε να θυμηθείτε ότι είναι ο μόνος λόγος που οτιδήποτε λέτε δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό "και τι ξέρεις εσύ μωρή; Τράβα μεγάλωσε κανένα παιδί".

  (οτιδήποτε πλην οικιακών ζητημάτων δλδ)

  Τώρα αν εννοείτε κάτι αμερικανέιρος που θέλουν να καταργηθούν οι άνδρες και οι γυναίκες να αναπαράγονται με κλωνοποίηση, ΟΚ αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα ακραίο ανθυπορεύμα τρέχα γύρευε. Δε μπορείτε να το εξισώνετε με όλο το φεμινισμό ούτε να λέτε ότι ο φεμινισμός έχει "εξελιχθεί" σε αυτό. Τουλάχιστον όχι περισσότερο απ' όσο μπορείτε να λέτε ότι τα μυθιστορήματα sci-fi των '50s έχουν εξελιχθεί σε σαϊεντολογία, ή ότι ο Μπαχ έχει εξελιχθεί σε Φοίβο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Koitakse....

  Egw eimai KATA toy wonderbra, giati kyries kai kyrioi einai apath kai malista kolosiaioy mege8oys. Pote den 8a ksexasw poso poly ksenerwsa otan oi BYZARES ths apodeixthkan spyrakia. Den mporeis kyria moy na ta mostrareis kai meta na eksafanizontai. Ntroph....an oxi ntroph, tote eleos! Na pas na valeis fytefta (vlepe prohgoymeno post) na einai ekei kai afoy vgei to soytien.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Eγώ θέλω τα επιχειρήματά σου πάνω στο θέμα: Γιατί δεν πρέπει να διαβάζω την Ψιλικατζού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. J, αυτό με τον φεμινισμό:
  Είμαι κι εγώ κατά, με την λογική οτί είναι πια πασσέ, δηλαδή τόσο αυτονόητο ότι τα δύο φύλα είναι ίσα (στην εποχή μας) που όταν δημιουργείς ειδικό κίνημα (ή συνεχίζεις κάτι που σε μια άλλη εποχή ήταν αναγκαίο) είναι σα να αμφισβητείς τα, κατ΄εμέ, αυτονόητα.
  Εντάξει μπορείς να μου βρείς 100 επιχειρήματα για το αντίθετο αλλά μάλλον θα συνεχίσω να είμαι κατά. Α, και πάντα μιλάω για την από εδώ πλευρά του πλανήτη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Marilina, ok κατάλαβα. Γιατί μόνο θέμα χαζομάρας θα ήταν. :)

  j95, ρε συ σε έχασα (και ο εγκεφαλός μου, είναι σε πολύ normal κατάσταση, φαντάσου δηλαδή)! Αυτό με τον φεμινισμό που είπες ήταν πολύ μπερδεμένο. Και χωρίς να θέλω να πυροδοτήσω ενδοοικογενειακά μαλλιοτραβήγματα, τί εννοείς γαμώτο;

  Koproskylo, δεν θα σου αναλύσω εδώ μέσα την ανατομία μου, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να βάλει μια γυναίκα wonderbra (δηλ. κάτι πολύ ενισχυμένο). Π.χ. πόνοι στο στήθος που πρέπει να στηρίζεται πολύ καλά, αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις βήμα (μαστοδυνία). Ως προς τα τρικ για να φαίνονται μεγαλύτερα είσαι πολύ τυχερός που δεν έχεις πέσει ακόμη στα διάφανα αυτοκόλλητα σουτιέν! :)

  O comments, πανεύκολο! Δες την φωτό σου και θα καταλάβεις! ;)

  Τσογλάνι, συμφωνούμε απόλυτα. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. αχαχα, constantina, κι εγώ μόλις το διάβασα το ίδιο του είπα! Μπερδεμα, αλλά έχει νόημα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Cool blog, interesting information... Keep it UP here

  ΑπάντησηΔιαγραφή