Κυριακή, 5 Μαρτίου 2006

ΒΙΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

(ή δεν ξαναβλέπω ντοκυμαντέρ)

Λένε οι επιδημιολόγοι ότι όπου να΄ναι, την κάνουμε σιγά σιγά. Δεν χρειάζονται δα και πολλά. Τρία πραγματάκια να κάτσουν σε έναν ιό και αφανιστήκαμε:

1.Εύκολη μεταδοτικότητα. Να μεταδίδεται δηλαδή ένας ιός όχι με το αίμα, αλλά με σταγονίδια σάλιου ή με τον αέρα ή ξέρω ΄γω, με σφαλιάρες.

2.Γρήγορη επώαση. Δηλαδή άπαξ και το κόλλησες, νοσείς με την μία.

3.Θανατηφόρος. U know, deadly. Τί να το κάνεις άμα έχει όλα τα παραπάνω και την σκαπουλάρεις με ένα βηχαλάκι.

Κάτι τέτοιο λένε, στα τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ. Βέβαια, αμέσως θυμήθηκα την πανώλη αλλά η επώασή της ψιλοαργούσε γύρω στο 7ήμερο και το σώσαμε. Δεν το σώσαμε ακριβώς, χάσαμε καμμιά σαρανταριά εκατομμυριάκια ανθρώπους, αλλά επιβιώσαμε. Χώρια αυτούς που σκοτώσαμε από μόνοι μας (Εβραίους) νομίζοντας ότι ευθύνονται για το «χτύπημα του Θεού». Τεσπα. Μετά θυμήθηκα το aids, αλλά η μεταδοτικότητα είναι ψιλοδύσκολη. Μόνο 25 εκατομμύρια έχουν πεθάνει ως τώρα και αυτοί από έλλειψη ενημέρωσης.. Εντάξει δεν είναι «μόνο», αλλά δεν επαρκεί για να αφανιστούμε. Θυμήθηκα και άλλες επιδημίες, αλλά όλες κάπου έχασκαν.

Δεν μπορεί όμως, πώς γίνεται ένας τέτοιος ιός και δεν έχει εμφανιστεί ποτέ; Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό στην φύση εκτός αν κατασκευαστεί σε εργαστήριο. Ως όπλο βιοτρομοκρατίας. Λένε ότι είναι φοβερά απλό να γίνει αυτό, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και δύσκολη ανίχνευση. Έχει ψιλογίνει και στο παρελθόν, μόνο που αφορούσε ήδη υπάρχουσες επιδημίες. Πέθαναν δηλαδή κάποιοι στην αρχή, αναγνώριζαν τα συμπτώματα οι γιατροί (αφού επρόκειτο για γνώριμες επιδημίες) και έσωζαν τους υπόλοιπους.

Το πακέτο είναι, τί παίζει αν κατασκευαστεί ένας ιός με τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά και χρησιμοποιηθεί ως όπλο βιοτρομοκρατίας. Και μετά κάθομαι και λέω, σιγά που θα το κάνει κάποιος αυτό. Μαλάκας είναι να μας αφανίσει όλους; Και μετά σκέφτομαι ότι τα λένε αυτά, γιατί όλοι θέλουν να μας έχουν σε έναν διαρκή φόβο για να μας καταστήσουν υποχείριά τους. Και μετά κλείνω την τηλεόραση και καθαρίζω τα χέρια μου με οινόπνευμα. Και μετά γίνομαι εθελοντικά υποχείριο.

Είναι πανεύκολο να φοβηθείς τελικά.

7 σχόλια:

 1. Μόνο 25 εκατομμύρια έχουν πεθάνει ως τώρα και αυτοί από έλλειψη ενημέρωσης

  Από μια άλλη οπτική γωνία, έχει αργήσει χαρακτηριστικά το εμβόλιο κατά του AIDS και αυτό για ένα και μόνο λόγο: οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν να περιμένουν σοβαρά κέρδη από αυτό το εμβόλιο και, πρακτικά, δεν υπάρχει έρευνα γι' αυτό πέρα από την όποια κρατική-δημόσια. Είναι βλέπεις η αρρώστεια των φτωχών και τριτοκοσμικών - και αυτοί ως γνωστόν δεν είναι παρά φτηνό κρέας.

  Σχετικά απίθανη η χρήση βιοχημικών σε πολέμους γιατί εκεί είναι κάπως ανεξέλεγκτη η διάδοση και κανείς δε θέλει ένα αγγούρι στο δικό του κώλο.

  Τι φοβάσαι; Εμείς "ανήκομεν εις την Δύσιν", άρα θα έχουμε το εμβόλιο, έστω και λίγο καθυστερημένα. Δεν είμαστε κρέας εμείς, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πανούκλα, τύφος, AIDS, καρκίνοι, ελονοσίες, χολέρα, πιτυρίδα... επιβιώσαμε όμως αδελφούλα μου, όμως... Ετσι;
  Μες στο πρόγραμμα όλα.
  Τωρα αάμα κάτσει καμμιά στραβή και φύγουμε όλοι....ε, απλώς δεν θα είμαστε εδώ για να ανταλάσουμε απόψεις.
  Υπέροχο κομμάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αμάν ρε μάγκες, δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου! Επιδημίες και πανδημίες έχουμε ζήσει πολλές αλλά καμιά δεν μας ξεπάστρεψε... Και μην μου πείτε για πανούκλες και χολέρες, μιλάμε για τον Μεσαίωνα, οκ;

  Βιολογικό όπλο με κάτι τόσο εύκολα και παγκόσμια μεταδιδόμενο δεν θα γίνει ποτέ γιατί είναι σαν να κατουράς κόντρα στον άνεμο: θα βρέξεις και τα πατζάκια σου!

  Όσο για το εμβόλιο κατά του AIDS, η βασικότερη αιτία για την μεγάλη δυσκολία κατασκευής του είναι τόσο η υψηλότατη μεταλλακτικότητα του ιού όσο και η ομοιότητα των περισσοτέρων «σταθερών» αντιγόνων του με ανθρώπινα ανάλογα. Στο κάτω κάτω δεν είναι ο μόνος ιός για τον οποίο δεν έχουμε κατορθώσει να φτιάξουμε εμβόλιο, ούτε και ο μόνος θανατηφόρος ανάμεσά τους (η ηπατίτιδα Γ σας λέει τίποτα;)

  Τελικό συμπέρασμα:
  Αν ο ιός της γρίπης των πτηνών αποκτήσει μεταδοτικότητα μεταξύ ανθρώπων είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προκαλέσει πανδημία. Αυτό όμως απέχει πολύ από τις ελεινές προβλέψεις διαφόρων ηλιθίων και καταστροφολογούντων περί εκκατομυρίων θυμάτων. Πριν κάποια χρόνια, η «αυστραλιανή» πανδημία γρίπης σάρωσε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε λίγους μήνες. Ο κοσμάκης όμως επέζησε και μάλιστα με πολύ λίγα θύματα. Η «αυτόματη» σύγκριση με την «Ισπανική» πανδημία των αρχών του περασμένου αιώνα με την δικαιολογία πως και αυτή προήλθε από τα πτηνά, είναι από επιδημιολογικής πλευράς ΑΝΟΗΤΗ. Όταν ξέσπασε η «ισπανική πανδημία», δεν υπήρχαν ούτε τα κατάλληλα συμπτωματικά φάρμακα (ισχυρά αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά για καταπολέμηση βακτηριακών επιμολύνσεων κτλ.) ούτε υποδομές και μηχανήματα υποστήριξης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση ενώ από την άλλη οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης ήταν τουλάχιστον αισχρές. Μην ξεχνάτε πως ο κόσμος μόλις είχε βγει από το δράμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Ο 30άρης εκείνης της εποχής είχε φάει στην μάπα 5 χρονάκια πόλεμο χαρακωμάτων και ψόφαγε της πείνας, ενώ κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με άλλα τουλάχιστον 5 άτομα. Στην σημερινή εποχή, οι ομάδες «υψηλού κινδύνου» είναι οι γέροι και τα μικρά παιδιά. Λόγω της μη συμμετοχής τους στα παραγωγικά στρώματα και της ταχύτητας παρακολούθησης των επιδημιολογικών τάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούμε εύλογα να ελπίζουμε πως οι πιο ευαίσθητες αυτές ομάδες θα προστατευθούν καλύτερα και θα προσβληθούν από τον ιό σε πολύ μικρότερα ποσοστά από το παρελθόν.

  Κόφτε την αυτή την καταστροφολογική καραμέλα γιατί κατάντησε αηδία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. COSTANTINA μου, φυλάξου! Σούρνεται παράνοια και το οινόπνευμα δεν κάνει τίποτα... Μάλλον μια εσωτερική εντριβή χρειάζεται ώστε να το ρίξουμε στην τρελή και να μη τα παίρνουμε τοις μετρητοίς!

  :-)

  ΥΓ. ως συνήθως χτύπησες κέντρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. " There is no cause for alarm , but there probably will be."

  Brain

  :p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Alombar, ως προς το εμβόλιο κατά του aids, νομίζω ότι απάντησε κατατοπιστικότατα ο doc της παρέας, ο kitasumba (thanx). Για τα υπόλοιπα, αν σκεφτείς τον τρελλό με το κόκκινο κουμπί στο δάχτυλο, δεν θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο έναν ακόμη τρελλό με τη σύριγγα στο δάχτυλο. Υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να μας αφανίσουν ακόμα κι αν πέθαιναν οι ίδιοι. Αλλά τελικά, έχεις δίκιο. Εμείς είμαστε "δύση", ξέρεις κακό σκυλί και τα τέτοια. :)

  Δημήτρη ευχαριστώ. :)

  Μάνο, σωστός! Τί μας νοιάζει αν δεν θα ΄μαστε εδώ να το ξεκατινιάσουμε... :)

  Kit, ναι ρε συ, αν ήμουν και εγώ γιατρός, πιθανόν να ήξερα την ακριβή διάσταση του θέματος. Όμως στην τελική αυτό το κειμενάκι βοήθησε να μάθω κάποια πράγματα για τα οποία δεν είχα ιδέα. Πάντως για το "αυστραλιανό" , νομίζω ότι υπάρχει εμβόλιο και το είχα κάνει όταν δούλευα ως αισθητικός (εννοώ την ηπαττίτιδα γ). Δεν παίρνω και όρκο όμως ότι επρόκειτο γι΄αυτό, απλά μου είχε κάτσει το όνομα "αυστραλιανό". Να ΄σαι καλά φιλαράκι.

  Ροδιά, συνήθως δεν παίρνω τίποτε τις μετρητοίς. Να φανταστείς έχω ταράξει τα κοτόπουλα. Απλά είναι μερικές φορές που ακούς πόσο κοντά είσαι σε κίνδυνο από δέκα διαφορετικούς επιστήμονες και τα ψιλοπαίζεις. Σ΄ευχαριστώ.

  Composition doll, πανέξυπνη φράση. Ότι πρέπει γι΄αυτό το κείμενο. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή