Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006

ΠΟΛΕΜΟΣ

Είμαι κατά του πολέμου. Οποιασδήποτε μορφής του αλλά λίγο πιο απόλυτα από τον μέσο υποστηρικτή της ειρήνης. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ιδανικά, άξια να με κάνουν να στείλω ανθρώπους να πεθάνουν για την ελευθερία μου. Δεν θα την άντεχα άλλωστε μετά. Γνωρίζω την αξία του πολέμου για μια οικονομία, όπως και τα πολιτικά παιχνίδια/ οφέλη που παίζονται από πίσω, αλλά απ΄την άλλη και την δύναμή του φόβου του πολέμου για να κρατάς σε συστολή έναν εξαθλιωμένο λαό. Και επιμένω. Ποτέ δεν έχω βρει άνθρωπο να συμφωνεί μαζί μου εξ΄ολοκλήρου. Πάντα το είχα παράπονο αυτό. «Αν μπουν οι Τουρκαλάδες και σου σφάξουν την μάνα...», «αν μπουν οι Βούλγαροι και σου πάρουν την Θεσσαλονίκη...», είναι τα συνήθη επιχειρήματα. Το θέμα όμως είναι να μην μπουν. Όταν έχεις διανύσει χιλιετίες πολιτισμού και φτάνεις να λύνεις τα ηλίθια προβλήματά σου σφάζοντας παιδιά, δεν σημαίνει ότι εγώ πρέπει να σιγοντάρω και να σου στείλω και τα δικά μου.

Παραπέρα, δεν με νοιάζει σε ποιόν θα ανήκει η Κύπρος, η Θεσαλλονίκη, η Αθήνα. Δεν με νοιάζει καθόλου αν θα λέγεται Ελληνική, Τουρκική ή ότι άλλο. Αυτό που με νοιάζει είναι να έχω δουλειά, οικογένεια και να είμαι ελεύθερη. Όσο μπορώ να είμαι. Τα πόσα μίλια θάλασσας είναι δικά «μου», ποτέ δεν με απασχόλησε. Κάηκα όμως όταν για κάτι τέτοιο πέθαναν στρατιώτες που οι μανάδες τους έκλαιγαν (αλλά περήφανες που το έκαναν για την πατρίδα). Ποτέ δεν ήμουν περήφανη για τα παιδιά της οικογένειάς μου που πήγαν να υπηρετήσουν. Είναι ένας ηλίθιος θεσμός που σου κόβει την ζωή στα δύο, που ακόμα κι αν περάσεις καλά, αυτό δεν έχει να κάνει με τον θεσμό αυτό καθαυτό. Πήγαινε κατασκήνωση καλύτερα.

Θεωρώ ηλίθια τα λεφτά για εξοπλισμούς και «προστασία». Είναι άτοπο να δίνεις λεφτά για την «ασφάλειά» σου. Είναι σαν να παραδέχεσαι ότι είσαι λογικός και πολιτισμένος αλλά άμα λάχει ξέρεις να κάνεις και το ζώο. Και την προβιά του, την έχεις στήσει πίσω σου, πίσω από τις λογικές συζητήσεις έτοιμη να την φορέσεις αν δεν καταφέρεις να πείσεις ως άνθρωπος. Είναι κοροιδία. Χίλιες φορές να φορούσαμε την «προβιά» και να μην την βγάζαμε ποτέ. Τότε δεν θα είχα καμμία αντίρρηση.

Απ΄όλες τις πλευρές των συνόρων μας, αν είμαστε στ΄αλήθεια άνθρωποι και όχι Τούρκοι, Βούλγαροι, Έλληνες, Ιταλοί, μπορούμε ευκολότατα να σιγουρέψουμε την ειρήνη χωρίς λεφτά για εξοπλισμούς. Όταν τα ζώα με τις κρυμμένες προβιές, μας θυμίζουν γιατί πρέπει να μισούμε τους άλλους και γιατί είμαστε ανώτεροι και πόσοι πέθαναν από τα χέρια των αντιπάλων, μπορούμε να πάρουμε τα βιβλία της ιστορίας και να τα κάψουμε. Όλα αυτά δεν έχουν καθόλου να κάνουν με τους λαούς, αλλά με ηλίθιους πολιτικούς χειρισμούς και φιλοδοξίες λίγων ζώων. Δυό τρία γουρούνια αρκούν κάθε φορά για να πεθάνουν χιλιάδες.

Οι σκέψεις μου έχουν χαρακτηριστεί αντιπατριωτικές, ουτοπιστικές, αφελείς. Γι΄αυτό έχω αργήσει πολύ να τις γράψω εδώ. Ότι και να΄ναι αυτές είναι. Προτιμώ να νοιώθω περήφανη για το ζωντανό παιδί μου, παρά για την πατρίδα. Ας βουλιάξει. Χέστηκα. Θα πάω αλλού. Κι ας με θάψουν χωρίς πανί με μπλε και άσπρες ρίγες.

73 σχόλια:

 1. psilikatzou, συμφωνώ με κάθε λέξη του κειμένου σου. Κάτι αντίστοιχο είχα γράψει στο παρελθόν στη δική μου σελίδα και πέσαν οι "πατριώτες" να με φάνε. Φαντάρος θα πάω σε μερικούς μήνες. Αυτό το επερχόμενο γεγονός με ακρωτηριάζει επαγγελματικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Και όλα αυτά για να υπερασπίσω κάτι που ουδέποτε επέλεξα να εκπροσωπώ. Ο στρατός είναι η μεγαλύτερη παράνοια, δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό. Αναγκάζομαι να υπερασπιστώ (με τη ζωή μου πιθανώς) μια ομάδα ανθρώπων ανεξαρτήτως με το αν συμφωνώ ή οχι με το δίκαιο των αιτημάτων τους απλά επειδή γεννήθηκα στην ίδια γεωγραφική επικράτεια με εκείνους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βάζω στη θέση της λέξης "πατρίδα" τη λέξη "σπίτι" και βλέπω λογικότερο να μη περιμένω να μου έρθει ο όποιος εχθρός στο σπίτι (μου) και να αμυνθώ στο πρώτο πλάνο.

  Κατά τα άλλα, καλά τα γράφεις, αλλά αυτός ο καιρός που οι άνθρωποι θα έχουν την ίδια (τουλάχιστον) γνώμη, φαίνεται να αργεί...

  Μη στενοχωριέσαι βρε! Ολα μια ιδέα είναι. Το ζουμί είναι αν μια ιδέα μπορεί να αντισταθεί στις μπόμπες.

  ..για την αναγκαστική στράτευση έχω διατυπώσει πολλές φορές και σε πολλούς τόπους την αντίθεσή μου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα συμφωνήσω με τη rodia.
  Πολλά πράγματα μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και διμερούς συναίνεσης. Απλά κάποιοι εφευρίσκουν εντάσεις μόνο και μόνο για να μπορούν να καταναλώνουν τα εμπορεύματά τους (πόλεμοι, τρομοκρατία κ.λ.π.) και για να μπορούν να σου φοράνε ένα BIG BROTHER με το έτσι θέλω...
  Από την άλλη για ποια πατρίδα μπορούμε να μιλάμε, όταν καίγεται η σημαία του κράτους σου από τους ίδιους τους πολίτες σου...
  Τέλος, πάνω από όλα, ας αγαπήσουμε πρώτα τον τόπο που ζούμε και μετά ας πολεμήσουμε να τον κρατήσουμε αδέσμευτο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Rodia, το σπίτι μου το ορίζω εγώ και το παίρνω και το πάω και βόλτα άμα λάχει. Την πατρίδα "μου" όχι. Μεγάλη διαφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιώργο, αγαπάω τους ανθρώπους της πατρίδας μου και όχι ξερά βουνά και χώματα. Πρώτα αυτοί και μετά όλα τ΄άλλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γιώργο επίσης καμμιά σημαία που καίγεται, από όποια χέρια, δεν με αγγίζει. Κανένα πανί δεν είναι δυνατόν να με κάνει να νοιώσω περισσότερη θλίψη, οργή ή μένος από ένα παιδί που σκοτώθηκε άδικα.

  Ciudadano, χάρηκα που σε γνώρισα. Σ΄ευχαριστώ και...καλός πολίτης. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στην έκφραση αγάπης, σίγουρα μπαίνει πρώτα ο άνθρωπος και μετά τα βουνά και τα λαγκάδια...
  Οσον αφορά τη σημαία, την ανέφερα επειδή κάποιοι τη βάζουν μπροστά για να περάσουν αυτά που θέλουν. Επίσης, υποτίθεται ότι ορκίζεσαι στη σημαία και πάνω από όλα την προασπίζεσαι...
  Σίγουρα, η αδικία ενός θανάτου δεν συγκρίνεται με ΄την οποιαδήποτε σημαία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είναι κάτι τέτοια άρθρα που με κάνουν να πιστεύω ότι υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Με ΟΛΑ κεφαλαία, όχι μόνο το Α.
  Οπου κι σταθώ και πω τα ίδια, "τι σημασία έχουν οι σημαίες, τι σημασία έχουν οι θρησκευτικές διαφορές, τι σημασία έχουν τα ναυτικά μίλια"... πάντα θα ακούσω κάποιο επιχείρημα υπέρ του πολέμου ή έστω γιατί πρέπει να έχουμε έτοιμο το πολεμικό υλικό και δυναμικό.
  Το φωνάζω, το κραυγάζω, το κάνω σήματα μορς: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Τελεία και παύλα. Δεν έχει "αλλά, δεν έχει "μα", δεν έχει Τούρκοι, Βούλγαροι και Ιάπωνες. Δεν χρειάζονται παρελάσεις, επάρσεις και πολεμικές χρηματοδοτήσεις. Εάν όλα τα κράτη έδιναν ολα τα πολεμικά/αμυντικά μερίδια των κρατικών τους προϋπολογισμών στην ΠΑΙΔΕΙΑ... τότε ίσως να ήταν διαφορετικοί και περισσότεροι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


  Εύγε Κωσταντίνα, ΑΝΘΡΩΠΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τελικά δεν είναι blogoσφαιρα εδώ μέσα, ουτοπία είναι. Μην σας πω και φρουτοπία.
  :)

  Ουφ! (ανακούφισης)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σας δεσποινίς Ψιλικατζού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κυρία, παρακαλώ (του εαυτού μου βεβαίως βεβαίως). :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΟΥΤΟΠΙΑ...
  -το είπες μόνη σου..
  Δεν σου ζήτησε κανένας να επιτεθείς,
  αλλά πρέπει να μπορείς να αμυνθείς!
  Τα παραδείγματα είναι και πολλά και πρόσφατα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εναντίον ποιού; Αυτού που θα βαστάει το όπλο ή εκείνου που τον έστειλε;

  Αν το καταλάβεις αυτό, θα δεις ότι είσαι άλλο ένα στρατιωτάκι ακούνητο, αμίλητο, αγέλαστο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι.

  [... αν είμαστε στ΄αλήθεια άνθρωποι και όχι Τούρκοι, Βούλγαροι, Έλληνες, Ιταλοί...]

  Α, ρε Constantina, μ' αυτό μπήκες στη καρδιά μου ;-). :X

  Tero

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Δηλαδή δεν ήμουν ΠΑΝΤΑ;

  :(

  :p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αν είναι δυνατόν!!!
  Πώς μπορείτε και απαξιώνετε όλους αυτούς που πολεμάνε σε όλο τον κόσμο, για να μείνουν ελεύθεροι αυτοί και οι οικογένειες τους, και που δεν θέλουν να τους εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί...
  και πάνω από όλα απαξιώνετε τις μανάδες σας, που αγωνίστηκαν για να μπορείτε τώρα ελεύθερα να εκφράζετε τα «πιστεύω σας»...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εγώ πάλι άλλαξα πατρίδα. Πριν χρόνια είχα πατρίδα καθορισμένη απο τους συμβολαιογράφους στις διάφορες συνθήκες π.χ Λωζάνης κλπ. Τώρα που μεγάλωσα πατρίδα μου είναι το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά, στη σκέψη και την έκφρασή της. Πατρίδα μου είναι το δικαίωμα στη γνώση, στον έρωτα. Πατρίδα μου τέλος είναι η υποχρέωση μας να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδύνατους και περιθωριοποιημένους στον πλανήτη.
  Αυτή η πατρίδα δεν έχει υποχρεωτική στράτευση και οι σημαίες ποικίλουν. Δεν έχει παράσημα, ούτε σύνταξη.
  Η πατρίδα μου ζητάει αποκλειστικά εθελοντές, καμμιά φορά ζητάει και θυσίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. pragmati outopia...
  H aisthish ths patridas einai kati diaforetiko gia ton kathena alla o stoxos einai gia olous idios: eleftheria
  ayto tha to yperaspizomoyn me kathe tropo kai an eprepe na polemhsw tha to ekana giati to noiwthw mesa apo thn psyxh moy...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Θα συμφωνήσω με τον alzap και θα προσθέσω: την "πατρίδα" μου αυτή (έτσι όπως ωραιότατα την οριοθετεί ο alzap) την επιβουλεύονται πολλοί. Προσπαθούν να μου την αλλάξουν ή να μου τη στερήσουν. Και, βέβαια, αυτό δεν το επιτρέπω. Σκοτώνω και σκοτώνομαι. Εθελοντής φαντάρος για πόλεμο και για θυσία. Και, σαφώς, είναι για τα παιδιά -κυρίως- που το κάνω αυτό. Για να έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν τις δικές τους "πατρίδες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Συμφωνώ με όλα αυτά αλλά εν μέρει.

  Το Θιβέτ ήταν αποστρατικοποιημένο.Και έψαχνε να βρει την σωτηρία της ψυχής.

  Έκανε ντου ο Κινέζος.

  Και τώρα σκλαβωμένο προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι...Ότι τι;Ότι ο ηγέτης του είναι εξόριστος και ο στρατός του αντιπάλου είναι μέσα στα μοναστήρια του;;

  'Είναι άτοπο να δίνεις λεφτά για την «ασφάλειά» σου. Είναι σαν να παραδέχεσαι ότι είσαι λογικός και πολιτισμένος αλλά άμα λάχει ξέρεις να κάνεις και το ζώο'.

  Και ο πολιτισμένος τι κατάλαβε;;;

  Ναι,άμα λάχει κάνεις και το ζώο,αν αυτό χρειάζεται για να υπερασπίσεις την ελευθερία σου και για να μην χρειάζεται να είσαι όλη την ώρα μόνο ένα ζώο.

  Γιατί αυτούς εκεί τους πήραν το σπίτι τους Κωσταντίνα μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ZΑΡΝΤΟΖ ΛΕΕΙ :

  ΚΑΙ ανοιγω να δω το μπλογκ

  της ΨΙΛΙΚΑΤΖΟΥΣ , και διαβαζω
  "τη λιακαδα εξω"

  Παω πιο πανω που γραφει "πολεμος"

  και σοκ ... η παρισινη κομμουνα

  συνεδριαζει,, χριστος κ αποστολος.

  ΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ , ΤΑΧΩ ΞΑΝΑΡΘΡΩΣΕΙ
  ΤΑΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΡΑΞΕΙ
  ΟΠΩΣ ΤΑΓΡΑΨΕΣ ,,,, ΑΚΟΜΑ
  ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΙΑ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΗ ΜΟΥ ΠΡΑΞΗ
  ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ , ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΜΠΕΡΕ
  ΠΑΡΕΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ , ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ
  ΘΕΤΕΙΣ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟΣΟΥ , ΠΟΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ
  ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ..
  ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΟΝΙΑΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑΣ,
  ΛΙΓΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΠΕΙΣΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ,

  ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΟΡΥΩΜΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
  ΣΟΥ ,, ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

  ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΗΣΥΧΙΑ.. ΚΑΙ ΕΝΑ ΨΙΛΟ
  ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΜΕΛΑΜΨΟ , ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ
  ΗΡΕΜΙΑ ΜΕ ΚΑΡΦΩΝΕΙ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ

  ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ , ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ,,
  ΑΛΛΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΑ ΤΗΣ
  ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ
  ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ,
  ΣΑΝ ΛΕΣ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
  ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΣΤΟ D.N.A.


  ΚΑΙ ΛΕΕΙ .. ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΑ , ΑΛΛΑ
  ΠΕΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ , Π.Χ. ΠΟΛΕΜΟΣ
  ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΣΙΣΘΩ ΕΠΑΝΩ ΣΟΥ ..Ε.?

  ΕΙΧΕ ΤΡΙΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ...  ΚΟΚΚΑΛΟ Ο ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ..ΕΜΕΙΝΕ ,,
  ΝΥΧΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ

  ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΛΕΜΕ ΑΝ ....

  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΣΙΣΘΩ.
  ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΜΕ, CONSTANTINA,,
  ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ,ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ
  ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΩ .
  == zαρντοz ==

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Οι απόψεις σου είναι κτηνωδώς ατομικιστικές.

  Το παιδί σου αγαπητή μου ΔΕΝ αξίξει σε απολύτως καμία περίπτωση περισσότερο από τα άλλα παιδιά, ή από το σύνολο των υπολοίπων κατοίκων αυτής της χώρας. Είναι μόνο ένα τμήμα του. Γι' αυτό και υπόκειται ακριβώς στους ίδιους κανόνες με τους άλλους.

  Είναι σαφές πως εσύ και οι συμφωνούντες με εσένα είστε τραγικά ανιστορητοι. Διαβάστε και κανένα βιβλίο για την ιστορία και την γεωπολιτική για να δείτε πόσο 'ηλίθιοι' είναι οι διάφοροι πολιτικοί χειρισμοί.

  Αν το έθνος μας ήταν διαφορετικό λόγω άλλων 'χειρισμών' (εαν για παράδειγμα δεν είχε γίνει ο εμφύλιος) τώρα μπορεί να ήσουν πουτάνα στην Ιταλία. Αλλά αυτό δεν θα σου άρεσε, ε;

  Αν γίνει κάποιος πόλεμος δεν θα σε χαλάσει να σκοτωθούν άλλα παιδιά για να σωθεί το δικό σου βέβαια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Χμμ... ενδιαφέροντα επιχειρήματα... όχι όμως και ακατανίκητα.

  Το ψιλο-ξενερώσατε το θέμα, anyway, πάμε μια ντεκαβλέ ανάλυση...

  @ michelan

  [Πώς μπορείτε και απαξιώνετε όλους αυτούς που πολεμάνε σε όλο τον κόσμο, για να μείνουν ελεύθεροι αυτοί και οι οικογένειες τους, και που δεν θέλουν να τους εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί...]

  Pardon me if i'm wrong, αλλά νομίζω η Costantina δεν αναφερόταν σε κοινωνικούς αγώνες.

  [και πάνω από όλα απαξιώνετε τις μανάδες σας, που αγωνίστηκαν για να μπορείτε τώρα ελεύθερα να εκφράζετε τα «πιστεύω σας»...]

  Ωραία, και τώρα εξήγησε μου σε παρακαλώ που την εντοπίζεις την αντινομία, οι απόψεις των παιδιών να συγκρούονται με τις πεποιθήσεις και τις πράξεις των γονιών τους. Γιατί έγω μια φορά δεν τη βλέπω (ίσως πρέπει να πάρω καινούρια πατομπούκαλα). Πιστεύεις άραγε ότι το γεγονός ότι (ζούμε, σήμερα, εδώ) και έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε τα «πιστεύω μας» (Γιατί εισαγωγικά, παρακαλώ;), είναι άμεση συνέπεια του ότι, κάποτε, οι μανάδες μας (for that thing: οποιοσδήποτε πρόγονός μας) έκαναν το ένα και μοναδικό "σωστό" πράγμα που θεώρησαν ότι έπρεπε να κάνουν, οπότε δεν πρέπει να τους παμε κόντρα στα πιστεύω τους και στις πράξεις τους; ΚΡΑ! Άμα κάτσεις να υπολογίσεις το ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ παράγοντες εμπλέκονται στην εξίσωση που έχει ως αποτέλεσμα (τον καθένα από εμας, σήμερα, εδώ), θα διαπιστώσεις ότι αυτή η πολυθρύλητη πράξη είναι σταγόνα στον ωκεανό. Που είναι λοιπόν η αντινομία;

  Αμφισβήτηση, φίλτατε. Η γονιμοποιός δύναμη της γνώσης και της προόδου. Αν περιορίζαμε τα "πιστεύω" μας, έτσι ώστε να συνάδουν μ' αυτά της προηγούμενης γενιάς, αυτή η τακτική αναδρομικά θα επέφερε μια φριχτή στασιμότητα. Και ευτυχώς που δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί τα πάντα ρει (το ξαναγράφω: τα πάντα).

  @ good omen

  [Ναι,άμα λάχει κάνεις και το ζώο,αν αυτό χρειάζεται για να υπερασπίσεις την ελευθερία σου και για να μην χρειάζεται να είσαι όλη την ώρα μόνο ένα ζώο.]

  Ποια ελευθερία εννοείς; Γιατί, δοθέτος του context, έχω την εντύπωση ότι αυτή η ελευθερία δεν αποτελείται από τίποτα άλλο παρά από την ελευθερία να κάνεις το ζώο.

  Και, ναι, ο πολιτισμός νοιάστηκε και παρανοιάστηκε για κάτι τέτοιο.

  [Γιατί αυτούς εκεί τους πήραν το σπίτι τους Κωσταντίνα μου...]

  Πείτε με κυνικό, πείτε με αναίσθητο, πείτε με ανάλγητο (σημ.: δεν θα πρωτοτυπήσετε), αλλά... life goes on and on and on... Αν μια ομάδα ανθρώπων κάθεται και κλαίγεται εσαεί επειδή τους πήραν το σπίτι τους, το χάσανε το παιχνίδι. Όταν πέφτεις, μην κάθεσαι να κοιτάς τη πληγή, κοίτα να σηκωθείς ξανά.

  Και, εδώ που τα λέμε, για βάλτε με το μυαλό σας τι κλάμα έπεσε για την άλωση της πάλαι ποτέ "βασιλευούσης" Κωνσταντινούπολης. Οι άνθρωποι της εποχης (και κάμποσων γενεών μετά) αρνιόντουσαν να συμβιβαστούν με το γεγονός με αποτέλεσμα να πλάθουν ωραία παραμυθάκια περί "μαρμαρωμένου βασιλιά", "πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα 'ναι" και τα τοιαύτα.

  Πόσοι άραγε εκφράζουν τις ίδιες επιθυμίες σήμερα, στα σοβαρά; Κάτι οπαδοί του Καρατζαφέρη, και κάτι fans του Λιακόπουλου. Ο λόγος; Ο κόσμος "πήγε παραπέρα", είπε "ο γέγοναι γέγοναι", συμβιβάστηκε με την κατάσταση και αποφάσισε να ασχοληθεί με το πως θα πορευτεί από δω και εις το εξής. Και πορεύτηκε σχετικά καλά. Και άσε τον μαρμαρωμένο βασιλιά στη μαρμαροσύνη του (σιγά μην πιαστεί).

  Έτσι και με τους πρόσφατα παθόντες. Σιγά-σιγά θα πρέπει να "ξεκολλήσουν" λιγάκι από τη μιζέρια του "μου πήραν το σπίτι" και να κοιτάξουν να ορθοποδήσουν ξανά. Γιατί η ζωή δεν σταματά εκεί, και η ζωή είναι συνεχής αγώνας (εντάξει, τώρα με κόψατε για κομμούνι, ε;).

  @ ΖΑΡΝΤΟΖ

  [ΚΑΙ ΕΝΑ ΨΙΛΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΜΕΛΑΜΨΟ , ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΜΕ ΚΑΡΦΩΝΕΙ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ

  ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ , ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ,, ΑΛΛΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ, ΣΑΝ ΛΕΣ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΣΤΟ D.N.A.

  ΚΑΙ ΛΕΕΙ .. ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΑ , ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ , Π.Χ. ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΣΙΣΘΩ ΕΠΑΝΩ ΣΟΥ ..Ε.?

  ΕΙΧΕ ΤΡΙΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ...

  ΚΟΚΚΑΛΟ Ο ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ..]


  Σταμάτα, θα κλάψω... Καλά, αυτό με το DNA το πήρες στα σοβαρά; Χαχαχαχαχα...

  Άκου "το κάψιμο του νησιού τους έμεινε κάρβουνο στο DNA"... να το σφυρίξουμε στον Ψωμιάδη ρε παιδιά, να 'χει να το λέει...

  Δηλαδή ένα υποθετικό παιδί από τα Ψαρά, που δεν του έχουν πει κουβέντα για το κάψιμο του νησιού, εντούτις έχει έμφυτη, εκ γενετής εμπειρία του καψίματος;

  Το σταματάω εδώ. Το επιχείρημα είναι τελείως για τα μπάζα. Ακροδεξιάς όζει και ζέχνει.

  @ tolisbak

  Πρώτη γραμμή: [Οι απόψεις σου είναι κτηνωδώς ατομικιστικές.]

  Tελευταία γραμμή: [Αν γίνει κάποιος πόλεμος δεν θα σε χαλάσει να σκοτωθούν άλλα παιδιά για να σωθεί το δικό σου βέβαια...]

  Μάλιστα. Σαν να λες: "Για να σωθεί το τομάρι του γιου σου, μανδάμ, θα πρέπει να σκοτωθούν πολλοί άλλοι γιοι."

  Δηλαδή πιστεύεις ότι εκφράζει κτηνωδώς ατομικιστικές απόψεις, και για να την συνετίσεις χρησιμοποιείς ένα παράδειγμα κτηνώδους ατομικιστικής λογικής. Wow.

  [Είναι σαφές πως εσύ και οι συμφωνούντες με εσένα είστε τραγικά ανιστορητοι. Διαβάστε και κανένα βιβλίο για την ιστορία και την γεωπολιτική για να δείτε πόσο 'ηλίθιοι' είναι οι διάφοροι πολιτικοί χειρισμοί.]

  Έννοια σου, και "γράμματα γνωρίζουμε".

  @ [Όλοι οι παραπάνω]

  Πότε θα καταλάβετε επιτέλους ότι οι φυλές και τα έθνη (τι ελεεινά notions κι αυτά) είναι ετικέτες που μας τις έχουν φορέσει ανέκαθεν για να τρωγόμαστε;

  Πότε θα καταλάβετε επιτέλους ότι είμαστε ΟΛΟΙ Homo Sapiens; Τους δυο πιο διαφορετικούς ανθρώπους να πάρεις επί της Γης και να συγκρίνεις τα DNA, συμπίπτουν κατά 99,8%. Σκέψου δηλαδή να συγκρίνεις Τούρκο με Έλληνα, που έχουμε γονιδιακό αλισβερίσι τα τελευταία 500 χρόνια. Top that, smartpants!

  Ως πότε θα βρίσκετε σαθρά επιχειρήματα για να υποστηρίξετε το δικαίωμα (ή μήπως την ιερή υποχρέωση;) να πολεμάτε το γείτονα;

  Συμφιλιωθείτε πια, γαμώ τη κοινωνία σας!
  ________________________________

  @ Costantina

  1. ΣΜΟΥΤΣ, που γράφει και η Κουρούνα. ;-)

  2. Sorry για το σεντόνι. Δεν κρατήθηκα και... ;-(

  Tero

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Meta to teleftaio comment ekleisa ws atomo.
  Thn epomenh fora poy tha apeilhsoun thn yparksh moy tha fonaksw stasoy mygdala ws kalos pagosmiomenoylas...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Κωνσταντινα δεν μας τα λές καλα.

  Δηλαδή θα μου πάρουνε το σπίτι και εγώ θα κάθομαι και θα λέω
  "τι να κάνουμε αυτα εχει η ζωή" ?

  Αν τολμήσουνε, οι εχθροι να μου πειράξουνε το σπίτι θα τους σφάξω.
  Το ίδιο και το αυτοκίνητο !

  Και απο πούς για να λέμε την αλήθεια κυνδινεύει το σπίτι μου και το
  αυτοκινητό μου ? Ε ?

  Μα απο τους πραγματικούς μου εχθρούς, αυτούς που μου δανείσανε για να τα
  αγοράσω και τώρα τα θέλουν πίσω !

  Τραπεζίτες θα πεθάνετε !!!!!!
  Εναλακτικά λέω να μήν δανειστώ μήπως και ψοφήσουν απο την πείνα.


  Οσο για τη βραχονησίδα και την πετρελαιοπηγή, οποιος θέλει να πάει να την
  βάψει με το αίμα του, να πάει ελέυθερα. Εγώ έχω αλλες δουλειές σορρυ


  Αγγελος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Michelen, δεν απαξιώνω κανέναν που πέθανε για «μένα». Ίσα ίσα! Θεωρώ ότι πέθαναν άδικα και ότι σαν πολιτισμένοι που είμαστε θα έπρεπε να το είχαμε αποτρέψει προτού γίνει. Αν αυτά κατάλαβες από αυτό το κείμενο, τότε διάβασες μόνο αυτά που ήθελες. Λυπάμαι.


  Alzap, έγραψες ίσως το πιο όμορφο σχόλιο σε αυτό το blog. Δεν έχω ξαναδιαβάσει κάτι πιο συγκινητικό! Σ΄ευχαριστώ μέσα απ΄την καρδιά μου.


  Prokas, η αίσθηση της πατρίδας είναι μια μαλακία και μισή. Αν θέλεις να υπερασπιστείς την ελευθερία των συνανθρώπων σου να πας να πολεμήσεις για όλους αυτούς που τους την στέρησαν και όχι να την χώνεις μέσα στα σύνορά σου, θεωρώντας «ξένους» τους υπόλοιπους που βασανίζονται. Ελπίζω τώρα, να κατάλαβες το όλο σκεπτικό μου.  Doll, κανένα παιδί δεν βοηθάς πεθαίνοντας γι΄αυτό και αφήνοντάς το ορφανό και ψυχικά ανάπηρο. Το βοηθάς μονάχα αν είσαι δίπλα του και αγωνιζόμενη του δείχνεις λύσεις και ιδανικά.


  Good omen, missed u… Για πες μου, ποιός ήταν ο Κινέζος; Αυτός που έστειλε τα στρατεύματα, ή ο απλός λαός; Αν οι στρατιώτες αρνούνταν να εκτελέσουν αυτές τις ηλίθιες εντολές ποιός θα εισέβαλλε στο Θιβέτ; Και πού αποσκοπεί το παράδειγμα αυτό; Να μισούν οι Θιβετιανοί τους Κινέζους, όπως και το αντίστροφο και ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ να μην το ξεπεράσουν. Αν διάβασες τί έγραψα θα θυμόσουν το εξής : Το θέμα είναι να μην μπουν. Δηλ. τί κάνουμε για να αποτρέψουμε τους τρελλούς που διατάζουν μαλακίες.


  Zardoz, ατυχές το παράδειγμα. Το παιδί αυτό λοιπόν, θα έχει μια ζωή μίσος, τραύματα και φοβία για κάτι που έγινε στο παρελθόν. Ποιός φταίει γι΄αυτό; Ο πόλεμος αυτός καθ΄αυτός ή αυτοί που τον χρησιμοποιούν; Που τις περισσότερες φορές δεν είναι η εξουσία αλλά οι απλοί άνθρωποι όπως οι γονείς του. Είναι κρίμα.


  Tolisbak, το ότι το παιδί μου υπόκειται σε κανόνες, ακόμη κι αν αυτοί οι κανόνες είναι ηλίθιοι είναι πιο σημαντικό φαντάζομαι. Μάλιστα. Αντί λοιπόν να συζητήσουμε και να αμφισβητήσουμε τους «κανόνες», προτιμούμε να το στείλουμε να πεθάνει, επειδή έτσι κάναμε από πάντα. Καλό, δε λέω. Όσο για το ανιστόρητοι, αυτό ήταν μεγάλη μαλακία από μέρους σου. Αν είδες, έγραψα ότι μπορούμε να πάρουμε τα βιβλία της ιστορίας και να τα κάψουμε. Δεν το κατάλαβες όμως. Εννοούσα λοιπόν, ότι αν ΑΥΤΑ είναι τα ιδανικά που έχεις αποκομίσει από την ιστορία, κάψτα τα βιβλία καλύτερα.
  Η ιστορία φιλαράκι είναι για να μαθαίνουμε και να παραδειγματιζόμαστε. Και ο πόλεμος είναι παράδειγμα προς αποφυγή και όχι λόγος για να νοιώθεις ηλίθια υπερήφανος που πέθαναν οι προγόνοι σου και σε άφησαν προφανώς πνευματικά ορφανό. Αν ήξερες πραγματικά ιστορία, θα μάθαινες ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί αγώνες για την ελευθερία απ΄ότι ένας πόλεμος. Οι νεκροί δεν θα σου πουν τίποτε πια. Πέθαναν. Οι ζωντανοί να σε διδάσκουν. Και btw, δεν σε είδα να χολοσκάς που πεθαίνουν παιδάκια στην Αφρική για σένα. Δεν σε είδα να τα βοηθήσεις καθόλου. Μονάχα αν πεθάνουν μέσα στα σύνορά σου, τότε το θεωρείς θυσία. Φόρα λοιπόν τα Nike σου και άντε να πολεμήσεις.


  Proka, η παγκοσμιοποίηση απαιτεί να νοιάζεσαι για όλον τον κόσμο και για όλους που πεθαίνουν για την «ελευθερία» σου και την όμορφη ζωούλα σου.


  Άγγελε, αυτή είναι η αληθινή μάχη. Ο πραγματικός πόλεμος.

  Tero, τα είπες τόσο καλά αλλά θα έσκαγα αν δεν έλεγα δυό κουβεντούλες. Σ΄ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. και πάνω από όλα απαξιώνετε τις μανάδες σας, που αγωνίστηκαν για να μπορείτε τώρα ελεύθερα να εκφράζετε τα «πιστεύω σας»...

  What?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Βρε σεις! Ολα καλά, επικροτώ τα διεθνιστικά, κλπ, το δικαίωμα αντίρρησης στην υποχρεωτική στράτευση, κλπ κλπ.. Αλλά.
  Αλλά, να ένα υποθετικό σενάριο:
  Κάνουν ντου οι τούρκοι (ε, αυτούς έχουμε, αυτούς βάζουνε όλοι σα μπαμπούλα, αυτούς βάζω και'γω στο ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ παράδειγμα) Αν λοιπόν οι γείτονες (και κουμπάροι) κάνουν ντου στη Λέσβο π.χ. ή στη Σαμο ή στη Ρόδο.. σ' ένα νησί τεσπα που είναι του γούστου τους και βρίσκεται ΠΟΛΥ κοντά τους (πιο κοντά απ' όσο στην πρωτεύουσα Αθήνα) τι θα κάνουμε; Θα το στρίψουμε αλα γαλλικά να πάμε να παίζουμε τους αντιφρονούντες και τους αντιστασιακούς στα Παρίσια; Θα τους περιμένουμε να μας χτυπήσουν την πόρτα του διαμερίσματός μας; Τι..???..

  λέω τώρα...

  :-)

  ..το παράδειγμα ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ μεν, αλλά και τόσο πραγματοποιήσιμο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ..ομολογώ ότι σε μια έξαρση μητρικής στοργής είπα στο μικρό μου "αν γίνει κανα ντου, να φύγεις με όποιο μέσον βρεις παιδάκι μου" αλλά αμέσως μετά ανασκεύασα "κάνε ό,τι νομίζεις εσύ καλύτερο παιδί μου"..

  Οσο για μένα, μια και δεν ανήκω στη φυλή των τσιγγάνων αλλά ούτε και στο τζετ-σετ, μια και ως τώρα δεν έφυγα εξόριστη δήθεν, θα παραμείνω επί των επάλξεων.

  Γιατί; Επειδή ελπίζω να δω τη μέρα που θα ξημερώσει γεμάτη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με ΟΛΟΥΣ τους εμπόρους όπλων και ουσιών στην ψειρού. Εστω και αν χρειαστεί να γίνω θύμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Γειά σου Κωνσταντίνα...

  Αχ, μωρέ δέν μπορείς νά φανταστής πόσο μ'αρέσουν μερικά φθινοπωρινά κυριακάτικα μεσημέρια όπου αράζω Σαλαμίνα...

  Προτιμώ αβέρτα, άνευ γλυκάνισου τσίπουρο, κάμποσα ποτηράκια είν'η αλήθεια. Καί θαλασσινά μωρέ... Δέν τρελλαίνομαι γιά κρεατικά όσο γιά μιά γαρίδα σαγανάκι. Όχι μόνο εγώ· καί τά δάκτυλά μου. Βουτάν κι αυτά. Απρόσεκτα. Καμιά σαλάτα, τυροκαυτερές παραπάνω από τό σύνηθες καυτερό, κάνα χορταρικόν, καταλαβαίνεις.

  Καί όταν περνά λίγο η ώρα κι αρχίζω καί νοιώθω κάπως περίεργα ένεκα τού τσίπουρου, κάθομαι σταυροπόδι καί προσπαθώ νά αφουγκραστώ κάνα αγριόπουλο εκεί στά πέριξ τού Αιαντείου. Δέν παίζουν όμως αγριόπουλα στήν Σαλαμίνα. Πολύ μιζέρια ρέ γαμώτο...

  Πάντως, ο συνειρμός έρχεται καί ταιριάζει. Αυτή η ζάλη μέ κάνει καί σηκώνομαι. Πιάνω ένα δίπουν άπτερον θηλυκόν πλατερυθρώνυχον όν καί πάμε στά ενδότερα. Μπαίνουμε σέ δωμάτιο μέ ένα μικρό παράθυρο τό οποίο κλείνουμε καί βιαστικά ξαπλώνουμε. Δίνουμε προβάδισμα σέ ένα εκούσιο μπέρδεμα τών σωμάτων (πρωτοστατούντων τών ποδιών), έκκριση υγρών σώματος λόγω οξείας τέρψης πολλών (σχεδόν όλων) αισθήσεων καί τελικά άν είμαστε τυχεροί η κορύφωση θά έλθη μέ μιά πρωτόγονη μέθοδο αντισύλληψης.

  Καί μετά, στό τέλος, η ταβανοθεραπεία έχει βλέψεις γιά τό συντομότατο.τής επομένης φοράς...

  Λοιπόν. Μαλάκες όλοι οι φιλόσοφοι. Ψάχναν τό νόημα τής ζωής... Πού ψάχνανε ρε γαμώτο; Διότι... Διότι αυτό είναι τό νόημα τής ζωής. Μάσα καί γαμήσι. Τίποτε άλλο.

  Αλλά ξέρεις ω Κωνσταντίνα; Επειδή ρέ γαμώτο δέν είμαστε Ισλανδία, νησάκι έμορφο καί μόνο, αλλά στά γύρω μας οι γειτόνοι δέν είναι καί οι πιό behave θεωρώ ότι η φάση είναι «κάπως». Μέχρι νά εξαφανιστούν τά έθνη, οι διεκδικήσεις, οι σωβινισμοί θεωρώ επιτακτική ανάγκη τήν ύπαρξη τού στρατού, τήν πολεμικές ετοιμασίες κι όχι τό κωλοβάρεμα, τούς εξοπλισμούς, τήν διατήρηση τής σημαίας. Προσωπικά (χωρίς νά είμαι βέβαιος) όταν θά προκύψη ανάγκη, θά προτιμήσω νά συνεχίσω δεδομένα τού παρελθόντος καί νά αφήσω στήν άκρη (ελπίζω προσωρινώς) γαρίδες σαγανάκι στό τραπέζι καί «ισπανικές» αγάπες από τό θήλειον άπτερον όν...


  Κάποια περί χόμο σάπιενς καί λοιπά εξακριβωμένα δέν μπορώ νά τά σχολιάσω, λυπάμαι... Ούτε νά μπώ σέ φάση διαλόγου. Απλώς ήθελα νά απευθυνθώ σέ σένα.


  Αυτά. Μιά άποψη γενικώς από έναν ακροδεξιό κλπ κλπ κλπ κλπ. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Χωρίς παρεξήγηση..,
  αλλά εσύ Const. και ο Tero
  φάσκεται και αντιφάσκεται μόνο και μόνο για να κάνεται αντίλογο!
  Κοινωνικοί αγώνες χωρίς να δώσεις μάχες, που αν χρειαστεί να φτάσεις στα άκρα να θυσιαστούν κάποιοι ( ίσως και πόλεμος δηλ.), δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα...
  Και κοιτώντας την ιστορία πίσω, βρες μου ένα παράδειγμα κοινωνίας που έζησε τις ιδεατές συνθήκες που επιθυμείς!
  Συμφωνώ με την ιδεολογία σου,
  μόνο όμως στον ονειρικό κόσμο..
  Σε πραγματικές συνθήκες, ΔΥΣΤΥΧΩΣ , δεν είναι εφαρμόσιμη..
  Σε αυτόν τον κόσμο τουλάχιστον...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Rodia, έχω ήδη απαντήσει. Ο φόβος και το παρελθόν μας κρατούν δέσμιους. Αν όλες οι μάνες αποφασίσουν να μην στείλουν τα παιδιά τους, θα δεις ότι κανένας παπάρας πολιτικός δεν θα το προτείνει ούτε θα σηκώσει τον κώλο του να πάει να το κάνει αυτός. Αν όμως τα μουνιά ξέρουν ότι έχουν πίσω τους μανάδες που υπερήφανα θα στείλουν τα παιδιά τους για σφαγή, μια ζωή θα κάνουν αυτά και χειρότερα. Αρκεί να μείνει κάποιος να ξαναγράφει τις ιστορίες.

  Βαγγέλακα, γνωρίζω ήδη ότι αποφεύγεις τον διάλογο. Και θα είχα πολλά να σου γράψω για κάποια κείμενά σου. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, αλλά δικαίωμά σου. Από ΄κει και πέρα, μπορείς ελεύθερα να υποστηρίζεις την ύπαρξη στρατού για ΕΣΥ είσαι λογικός αλλά ΟΙ ΑΛΛΟΙ είναι ζώα. Είναι η πιο ηλίθια προπαγάνδα από όλες αυτή. Εσύ ειδικά, δεν περίμενα να την υποστηρίξεις. Το αν είσαι ακροδεξιός, αριστερός, ή ότι άλλο, δεν έχει καμμία σημασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Δέν κατάλαβα, ποιά χαρακτηρίζεις ηλίθια προπαγάνδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. michelen, η ιστορία δεν είναι κάτι που πρέπει ντε και καλά να σου δώσει λύσεις. Μυαλό πρέπει να σου δώσει για να βρεις καλύτερους τρόπους. Ουτοπία θα ήταν για την Ελλάδα επί Τουρκοκρατίας αυτό που ζούμε σήμερα. Ουτοπία θα ήταν η ελευθερία μας, ο τρόπος ζωής μας, η τεχνολογική μας πρόοδος, οι σχέσεις μας με τους δυνάστες. Έγινε όμως. Τυχαία, αλλά έγινε. Μην είστε τόσο στενόμυαλοι και μην κουβαλάτε την ιστορία σαν μπάλλα με αλυσίδα δεμένη μονίμως στον εγκέφαλό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Βαγγέλακα, το ότι εσύ θα αμυνθείς και τα ζώα θα επιτεθούν. Το ότι εσύ ποτέ δεν υπήρξες ζώο αλλά ένα κακομοιρούλι έθνος που μονίμως αμύνεται και πρέπει να είναι πάντα αστακός γιατί όλοι τριγύρω συνεχίζουν να είναι ζώα και όχι άνθρωποι. Αρκεί αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Ναι μα ο λαός όταν είναι αγράμματος δεν μπορεί να σκεφτεί όπως σκέφτεσαι εσύ, αλλά λέει: 'Αυτός κάτι θα ξέρει παραπάνω'.Οπότε τον υπακούει.

  Αν ο Α λαός είναι αμόρφωτος, ο Β που είναι πολιτισμένος θα κάτσει να τον φάει;

  Αυτά που λες είναι πανέμορφα αλλά ανεφάρμοστα προς το παρόν.Μάλλον και για πάντα.

  Τero,δεν κατάλαβα το πως απάντησες στα επιχειρήματα των άλλων.Εμένα μου φαίνονται απλές θεωρίες.Να προτείνεις κάτι πρακτικό γιατί σε θεωρητική βάση όλα γίνονται.Και δηλαδή όποιος έχει αυτές τις απόψεις είναι ακροδεξιός;Αφού φαντάζομαι ότι είσαι προοδευτικός άνθρωπος,μην βάζεις στο ίδιο τσουβάλι όσους μοιράζονται μια κοινή ιδέα,γιατί υπάρχουν άλλες 35.000.000 που μπορεί να διαφέρουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. χμ... Κωνσταντίνα τέλος πάντων... Δέν σέ καταλαβαίνω καλή μου... Ζητώ συγγνώμη γενικώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. good omen, οπότε δίνουμε τα λεφτά μας για εξοπλισμό και λύνουμε το πρόβλημα. Ανεφάρμοστο; Δεν είδα κανέναν σας να πει κουβεντούλα στους στρατόκαυλους που δίνουν τα ωραία σας λεφτά για πίπες. Ναι, όσο σκεφτόμαστε έτσι, είναι ανεφάρμοστο. Ας κάτσουμε στ΄αυγά μας λοιπόν και όποιος γράφει όλα αυτά τον λέμε ουτοπιστή και καθαρίσαμε.

  Ξέρεις, αυτό το κείμενο ήταν ο πόλεμός μου. Ο μόνος που είμαι διατεθειμένη να δώσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Βαγγέλακα, δεν πειράζει. Καμμία συγνώμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Ε εντάξει, όσο νάναι...

  Λέω νά σβήσω καί τήν μαλακία μου... χαχαχα!

  Αυτά. Συγγνώμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Κωσταντίνα μου

  Συμφωνώ και σας φιλώ. Ένας νεκρός που θα μπορούσα να αγαπώ έχει μεγαλύτερη σημασία από όποια πατρίδα και αν μου επιβάλλουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Βαγγέλακα, ρε ηλίθιο, μη φοβάσαι τον διάλογο. Έχω πει μεγαλύτερες πίπες και δεν τις σβήνω. Μαθαίνουμε εδώ μέσα, δεν είμαστε τίποτα celebrities να φοβόμαστε μην χαλάσει η εικόνα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. βρέ δέν φοβάμαι τόν διάλογο απλώς έχω βαρεθεί. τέσπα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Χρωστάμε, χρωστάτε,
  σ'αυτούς πού ήρθαν, πέρασαν,
  θα 'ρθούν και θα περάσουν,
  κριτές θα μας δικάσουν
  οι αγέννητοι και οι νεκροί.
  Κωστής Παλαμάς.

  Και πολεμάς υπέροχα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. costantina συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Βρέ Costantina, ποιός είναι ο στενόμυαλος;
  Αν οι προπάτορες δεν πολέμαγαν στην τουρκοκρατία, πώς θα ζούσαμε την "ουτοπία" μας σήμερα;
  Μόνη σου το παραδέχεσαι!!
  Και πρότεινε μου μία λύση, για αυτούς που έχουν πατρίδα τους την Αφρική, που τους εκμεταλλεύονται την γη και τους έχουν σκλάβους;
  Να αλλάξουν σπίτι;
  Να αλλάξουν πατρίδα;
  Και ποιός θα τους δεχτεί;
  Ποιός θα τους αντέξει οικονομικά;
  ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  Ωραίος αυτοσκοπός στην ζωή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. ΖΑΡΝΤΟΖ ΛΕΕΙ:

  EΥΧΑΡΙΣΤΩ "good omen", και συμφωνω , βιαζονται να βαλουν " Τ Α Μ Π Ε Λ Ε Σ "
  οπως ο " tero " ΓΙΑΤΙ : περιγραφοντας μια μικρη προσωπικη ιστορια,

  ξεχναει οτι την εποχη μου στρατευσης παλευαμε για τον συνδικαλισμο "κατα τροπο"
  στον στρατο , τα ανθρωπινα δικαιωματα , την λογικη, στην μαλακια του
  ανεξελεγκτου αυταρχισμου , δουλεψα με το περιοδικο (προοδευτικο(Κ.Ν.Ε.) )"ΘΗΤΕΙΑ" και κατειγγηλα γεγονοτα
  και αλλαξαμε καταστασεις , εκανα αυτα που μπορουσα .!
  δεν απολογουμαι , ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ , για αυτους που αγνοουν.
  ΔΕΝ εχω τιποτα απολυτως και με τους "αρνησεως στρατευσης" και αυτο θελει λεβεντια
  για να το κανεις.

  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ "ροδια" συμφωνω με την τοποθετηση σου .

  ΑΓΑΠΗΤΗ constantina

  ΤΟ παραδειγμα μπορει και ναναι ατυχες.αλλα δειχνει κομματι πραγματικοτητας, γιατι ο φοβισμενος
  αναδεικνυει το ηγετη/πολιτικο με μιλιταριστικες βλεψεις, που ταχα μου θα τον προστατεψει,
  και το συστημα στηριζεται να φοβιζει με πολλους τροπους.


  ΑΝ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΣΕΝΑ ,ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ " ΠΟΛΕΜΟ"
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΝΑΩ ΠΩΣ ΑΠΟ ΟΝΕΙΡΟ .... ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ...

  ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΥ (ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ)

  υπαρχουν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ (??????)
  ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.

  χωρις ομως να ξεχναμε που, ποιοι, τι , εκπροσωπουμε, (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ)

  ============= Ζ Α Ρ Ν Τ Ο Ζ =============

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Turkish:
  Fuck me, hold tight. What's that?

  Tommy:
  It's my belt, Turkish.

  Turkish:
  No, Tommy. There's a gun in your trousers.
  What's a gun doing in your trousers?

  Tommy:
  It's for protection.

  Turkish:
  Protection from what?

  "Zee Germans"?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Μαζι σου!

  (δες κι αυτο: http://blogs.gr/ya%20basta/archive/2006/03/14/101116.aspx)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Κοινωνικοί αγώνες χωρίς να δώσεις μάχες, που αν χρειαστεί να φτάσεις στα άκρα να θυσιαστούν κάποιοι ( ίσως και πόλεμος δηλ.), δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα...

  Άλλο να θυσιάζεσαι, άλλο να σκοτώνεις.

  Και το παράδειγμα που ψάχνεις λέγεται Ινδία. Που ανεξαρτητοποιήθηκε χάρη σε αυτούς που ήταν πρόθυμοι να θυσιαστούν και χωρίστηκε στα τρία χάρη σε αυτούς που ήταν πρόθυμοι να σκοτώσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Ημίαιμε, πολύ όμορφο ποίημα. Δεν το είχα ξαναδιαβάσει. Εκατομμύρια λέξεις θα χρειαζόμουν για να πω ακριβώς αυτό. Και θα ήταν περιτές. Αν σου πω ευχαριστώ θα είναι τόσο λίγο...

  Hopkins, το ήξερα. Να ΄σαι καλά. :)

  Bruce, θέλεις πολλά κιλά αρχίδια ακόμα για να με πείσεις να σε δω όπως (ίσως) πραγματικά είσαι. Είσαι σε καλό δρόμο πάντως.

  Για όλους εσάς που δεν σας έπεισα ή που διαφωνείτε να πω το εξής λοιπόν :

  ΗΡΕΜΕΙΣΤΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΣΕ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΟΜΩΣ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΣΟΥΝ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΣΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΦΤΑΝ. ΜΕΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ Η ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ. ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ.

  ΒΛΕΠΕΤΕ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ? ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ?

  ΩΡΑΙΑ. ΣΚΑΩ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ. ΚΑΙ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΠΡΩΤΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΜΕΝΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ. ΠΟΥ ΟΜΩΣ WOW! ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΟΥΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ. ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΣ ΓΝΩΣΙΝ ΤΟΥΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

  ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΑ ΛΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΠΡΑΞΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Οι καλοί έλληνες και οι κακοί τούρκοι....
  Ο γνωστός στρατηγός και ο άγνωστος στρατιώτης...
  Τα ιδανικά και θυσιαστείτε τομάρια...
  Εμείς οι έγχρωμοι καλύτεροι από αυτούς τους ασπρόμαυρους...
  Ακίνδυνοι εναντίον επικίνδυνων...


  Το μεγάλο ιδανικό, η πλεονεξία του κόσμου, δεν έχει εθνικότητα, δεν έχει χρώμα, δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει ιδανικά, δεν μυρίζει - είναι μόνο πολύ γλυκιά. Φυσικά και θα συνεχίσουν να γίνονται πόλεμοι για το μεγαλύτερο από τα μεγάλα ιδανικά, που σήμερα κυμαίνεται στα 60 δολάρια το βαρέλι. Είναι όμως πιο φτηνό από το αίμα, άρα συμφέρει.


  Κωσταντίνα, έχω και για σένα μια παρατήρηση: όλα όσα έγραψες ισχύουν, αλλά μια πιθαμή μακρυά από τον κόλο μας - πχ σαν ευχή. Πιο κοντά δεν ισχύουν - στην ζούγκλα που ζούμε προέχει η επιβίωση. Μην ονειρεύεσαι οτι θα αλλάξει η ζούγκλα τόσο εύκολα - δεν επιτρέπεται άλλωστε.


  Μικρή σπόντα σε όσους "ετοιμοπόλεμους": αχ αυτή η υπέρτατη ανάγκη ιδιοκτησίας!


  (καλά, σε δυο γραμμές έχουμε αναλύσει ολόκληρη κοσμοθεωρία - πλάκα έχει πάντως)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΤΟΥΖΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΙΝΑΜΕ...

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΟΤΩΣ (Οι στρατηγοί δεν θα βρουν άλλη δουλειά σε τέτοια ηλικία).

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣΚΑΠΟΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΣΚΑΤΑ...ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ....

  ΠΟΥ ΛΕΣ, ΑΥΤΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ [ΔΕΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΣΕ ΛΕΩ "ΝΤΙΝΑ", Ε; ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ;) ] ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΥΠΟ-ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. Π.Χ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΖΟΥΝΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ.

  ΑΚΟΜΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΖΗΣΕΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ, ΚΤΛ, ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΥΤΟΥ.

  ΟΠΟΤΕ, Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΞΗ.

  Υ.Γ. : ΚΑΥΛΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ...ΟΥΤΕ ΤΟΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Διόρθωση βιασύνης:
  Το αίμα είναι πιο φτηνό από το πετρέλαιο έτσι; Μην τρελλαθούμε κιόλας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Εχω και μια απορία...

  Τι είναι καλύτερο, να είσαι "σκλάβος" ή να είσαι υπάλληλος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Alombar, χαίρομαι να έχω τέτοιους φίλους και "συμμάχους". Είσαι συγκινητικός. Το αίμα είναι πιο φτηνό απ΄το πετρέλαιο. Τα είπες όλα.

  Mstoyras, (i'm so sooooo proud of you) ναι, όπως είχε πει και ο Καλτσόβρακος αν είχαμε γεννηθεί λίγα μέτρα πιο πέρα θα είχαμε άλλη πατρίδα και ιδανικά. Και θα πολεμούσαμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε πόσο ηλίθιο είναι να πεθάνουμε για το εντελώς τυχαίο συμβάν της χώρας που γεννηθήκαμε. Και τώρα λίγο μάθημα στα μικρά παιδάκια του internet : Τα κεφαλαία γράμματα είναι καύλα αλλά δεν είναι και τόσο ευγενικά γιατί φαίνεται ότι φωνάζεις. Πού θα πάει, θα μεγαλώσεις και θα μάθεις. :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Χαίρομαι που εκτός από εμένα βλέπω αρκετούς άλλους να συμφωνούν στις απόψεις μου περί "έθνους", "εθνικού στρατού", "πατρίδας" κτλ.

  Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο "αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια" τόσο το καλύτερο. Ελπίζω κάποτε η ανθρωπότητα να καταλάβει ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Όλοι ανήκουμε σε όλα και όλα ανήκουν σε εμάς.

  Όπως είδα να γράφουν και κάποιοι αναρχικοί: "Ανήκω στο σύμπαν και το σύμπαν ανήκει σε μένα".

  Χίλια μπράβο για το post σου αυτό Constantina...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Το ζουμί δλδ είναι να κηρύξουμε ουδετερότητα! Χμμ.. ενδιαφέρον το βρίσκω...

  Νά 'χαμε και τη θέση και τις τράπεζες της Ελβετίας.. ακόμα καλύτερα.

  Η περίπτωση του Λίβανου -η "Ελβετία της Μέσης Ανατολής, όπως λεγότανε- με προβληματίζει κάπως...

  Μου αρέσουν αυτές οι αντιπολεμικές συζητήσεις:-))

  Για δες τι μεταφράζω σιγά σιγά.. ΜΕΝ ΙΝ WAR

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Θα θέσω και άλλες παραμέτρους.

  1)Σκέψου πως ζούσαν οι άνθρωποι πριν από 60 χρόνια και πιο πίσω. Άθλια. Φτώχεια φτώχεια και άλλη φτώχεια για τον πολύ κόσμο. Πέθαιναν από αρρώστειες που θεωρούμε τώρα γελοίες.

  Τουτέστιν, δεν είχαν πολλά να χάσουν. Και πάντα, μα πάντα ο λαός που έβγαινε και νικητής είχε οφέλη οικονομικά και μη μακροπρόθεσμα.. Μεταξύ του να ζεις στη μιζέρια ή στο να σκοτώσεις και ενδεχομένως να σκοτωθείς για να βελτιώσεις μακροπρόθεσμα τη ζωή σου και αυτές των παιδιών σου, τι θα προτιμήσεις; Βέβαια το 'περιτύλγμα' είναι πατριωτικό.....Δεν αναφέρομαι καν στο να είσαι ο αμυνόμενος.

  Τώρα αποκτήσαμε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο και καλομάθαμε.

  2)Όσο για τους πολιτικούς, προέρχονται από το λαό. Δεν ήρθαν από τον ουρανό. Και ο όποιος λαός δεν είναι γεμάτος καλοσύνη σε ατομικό επίπεδο. Όταν το παιδί σου θα το 'πηδάνε' στη δουλειά για 650 Ευρώ, αυτό δεν θα γίνεται με πρωτοβουλία του κράτους αλλά του αφεντικού του το οποίο έτσι θα κερδίζει κάτι παραπάνω. Το αφεντικό θα προχωρήσει και θα ηγηθεί. Έτσι καταλήγουμε και στους πολέμους.

  3)Για τους νεκρούς, οι πρόγονοι μου πήραν μέρος στον Β΄Π.Π. και στον εμφύλιο και είμαι υπερήφανος γι'αυτό γιατί πάλεψαν για κάτι στο οποίο πίστευαν, για κάτι συλλογικό. Χάρις και σε αυτούς ΕΣΥ είσαι ελεύθερη. Οπότε, ΝΑΙ διδασκόμαστε ΚΑΙ από τους νεκρούς. Από τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Καλά και κακά.

  4) Η παγκοσμιοποίηση, μιας και είσαι άσχετη, είναι μια δικαιολογία για να πηδιούνται οι ανίσχυροι από τους ισχυρούς. Αν ψάξεις λίγο, θα δεις πως οι ισχυροί ΑΚΟΜΑ εφαρμόζουν προστατευτισμό στα αγροτικά προϊόντα τους και στερούν φάρμακα από τους φτχούς.

  5) Τα Nike ράβονται στην Ασία, όχι στην Αφρική. Τις ευθύνες για τα χάλια των αφρικανών να τις ψάξεις στον δυτικό κόσμο, που έδωσε σύνορα σε μια ήπειρο που οι φυλές είναι σκόρπιες σε μεγάλες περιοχές. Έτσι έβαλαν 2-3-4 φυλές σε ένα 'κράτος', οπότε προκύπτουν και οι εμφύλιοι. Και το εμπόριο όπλων. Και η άγρια εκμετάλλευση του πλούτου της Αφρικής. Φοβερή η 'παγκοσμιοποίηση' έ;


  Όσο για το εκπληκτικό 'υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί αγώνες για την ελευθερία απ΄ότι ένας πόλεμος' δώσε παραδείγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Θα θέσω και άλλες παραμέτρους.

  1)Σκέψου πως ζούσαν οι άνθρωποι πριν από 60 χρόνια και πιο πίσω. Άθλια. Φτώχεια φτώχεια και άλλη φτώχεια για τον πολύ κόσμο. Πέθαιναν από αρρώστειες που θεωρούμε τώρα γελοίες.

  Τουτέστιν, δεν είχαν πολλά να χάσουν. Και πάντα, μα πάντα ο λαός που έβγαινε και νικητής είχε οφέλη οικονομικά και μη μακροπρόθεσμα.. Μεταξύ του να ζεις στη μιζέρια ή στο να σκοτώσεις και ενδεχομένως να σκοτωθείς για να βελτιώσεις μακροπρόθεσμα τη ζωή σου και αυτές των παιδιών σου, τι θα προτιμήσεις; Βέβαια το 'περιτύλγμα' είναι πατριωτικό.....Δεν αναφέρομαι καν στο να είσαι ο αμυνόμενος.

  Τώρα αποκτήσαμε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο και καλομάθαμε.

  2)Όσο για τους πολιτικούς, προέρχονται από το λαό. Δεν ήρθαν από τον ουρανό. Και ο όποιος λαός δεν είναι γεμάτος καλοσύνη σε ατομικό επίπεδο. Όταν το παιδί σου θα το 'πηδάνε' στη δουλειά για 650 Ευρώ, αυτό δεν θα γίνεται με πρωτοβουλία του κράτους αλλά του αφεντικού του το οποίο έτσι θα κερδίζει κάτι παραπάνω. Το αφεντικό θα προχωρήσει και θα ηγηθεί. Έτσι καταλήγουμε και στους πολέμους.

  3)Για τους νεκρούς, οι πρόγονοι μου πήραν μέρος στον Β΄Π.Π. και στον εμφύλιο και είμαι υπερήφανος γι'αυτό γιατί πάλεψαν για κάτι στο οποίο πίστευαν, για κάτι συλλογικό. Χάρις και σε αυτούς ΕΣΥ είσαι ελεύθερη. Οπότε, ΝΑΙ διδασκόμαστε ΚΑΙ από τους νεκρούς. Από τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Καλά και κακά.

  4) Η παγκοσμιοποίηση, μιας και είσαι άσχετη, είναι μια δικαιολογία για να πηδιούνται οι ανίσχυροι από τους ισχυρούς. Αν ψάξεις λίγο, θα δεις πως οι ισχυροί ΑΚΟΜΑ εφαρμόζουν προστατευτισμό στα αγροτικά προϊόντα τους και στερούν φάρμακα από τους φτχούς.

  5) Τα Nike ράβονται στην Ασία, όχι στην Αφρική. Τις ευθύνες για τα χάλια των αφρικανών να τις ψάξεις στον δυτικό κόσμο, που έδωσε σύνορα σε μια ήπειρο που οι φυλές είναι σκόρπιες σε μεγάλες περιοχές. Έτσι έβαλαν 2-3-4 φυλές σε ένα 'κράτος', οπότε προκύπτουν και οι εμφύλιοι. Και το εμπόριο όπλων. Και η άγρια εκμετάλλευση του πλούτου της Αφρικής. Φοβερή η 'παγκοσμιοποίηση' έ;


  Όσο για το εκπληκτικό 'υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί αγώνες για την ελευθερία απ΄ότι ένας πόλεμος' δώσε παραδείγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Σβήσε το ένα από τα δύο σχόλια. Περιέργως δημοσιεύθηκε δύο φορές.
  Ζητώ συγγνώμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Υπαρχουν ορισμένα πραγματα που δεν είναι εύκολο να τα δει κάποιος από ένα μαγαζάκι στην Αθήνα. Πχ, το σπίτι που οι γόνεις σου με τόσο κόπο και στερήσεις κτίσανε να είναι στα χέρια κάποιων άλλων ανθρώπων κι εσύ να το έχεις δει μόνο τα τελευταία χρόνια, ως επισκέπτης. Επειδή υπάρχει μερική άσρη των περιορισμών και αναγκάζεσαι να δείχνεις ταυτότητα ή διαβατήριο για να πας δέκα λεπτά ΄δρόμο, εκεί που έζησαν και πέθαναν δεκάδες παππούδες και γιαγιάδες σου. Εκεί που γεννήθηκαν οι γονείς σου, στην εκκλησιά του χωριού που παντρέυτηκαν, που βαφτίστηκαν τα αδέλφια σου... Πας στο σπίτι σου, εκείνο για το οποίο έχει τίτλο ιδιοκτησίας, το ΄σπίτι των γονιών σου. Σε καλούν μέσα, οι νέοι "ιδιοκτήτες", σου φτιάχνουν καικαφέ αν είσαι τυχερός, σου δείχνουν τις αλλαγές που έκαναν και μπορεί να περιμένουν την επιδοκιμασία σου. Στο τέλος θα σου δώσουν τις φωτογραφίες του γάμου των γονιών σου που ξέμειναν εκεί 30 χρόνια και το πετσετάκι που έφτιαχνε η γιαγιά πριν τον πόλεμο. Στο γυρισμό θα περάσεις από το νεκροταφείο, να ισιώσεις το΄κομμάτι του σταυρού που έχει απομείνει από την ταφόπλακα του παππού, θα κάνεις κι ένα περίπατο από το περιβολάκι δίπλα από τη θάλασσα που ο πατέρας σου έπαιζε πιριλιά μικρός και ήθελε πάντα να φτιάξει ένα καλυβάκι για το καλοκαίρι, θα δεις την ίδια αυτή τη θάλασσα, θα τοα δεις όλα και μετά θα πας στον Συνοικισμό Στρόβολος 3, σε ένα χαλαμάντουρο που η κυβέρνηση έδωσε στους γονιούς σου να μείνουν μετά την εισβολή, με τα χάλια υδραυλικά, τους τοίχους που ξεφλουδίζουν, το ταβάνι που εέχι μούχλα. Το σπίτι που πέρασες τα παιδικά σου χρόνια, αλλά δεν το ρίζεις, εκέι που μεγάλωσες σαν σαρδέλα, εσύ ο πρόσφυγας. Κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτεσαι όντως τι πάει να πει πατρίδα, τι είναι η Κύπρος, σε ποιόν ανήκεις και απλώς χαμογελάς με όλους αυτούς που αναρρωτιούνται, τί και πως και πότε και εάν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Jim, ευχαριστώ.

  Ροδιά, είσαι η επίτιμη αυτού του μπλογκ!!!! (κάτι σαν τον Μητσοτάκη ένα πράμα) :P

  Tolisbak,
  1.Το να αντισταθμίζεις μια πανδύσκολη ζωή με έναν πόλεμο επειδή "δεν είχαν τίποτε να χάσουν", δεν είναι και τόσο λογικό επιχείρημα. Ούτε θα ήταν η μόνη λύση αυτή. Η επιστήμη, η ιατρική και η τεχνολογική πρόοδος θέλεις να μου πεις ότι απορρέει μονάχα μετά από έναν πόλεμο;
  2. Για τους πολιτικούς έχεις δίκιο. Αλλά το να φτάσουν οι διεκδικήσεις μας σε πόλεμο, θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο βήμα. Υπάρχουν και απεργίες, και κινητοποιήσεις και άλλου είδους "αγώνες" για να πετύχουμε πράγματα. Όμως αναγνωρίζω ότι στο παρελθόν αυτά έχουν αποτελέσει αιτία πολέμου. Τί μου λες όμως, ότι έτσι θα κάνουμε και στο μέλλον;
  3.Και βέβαια οι νεκροί έχουν πράγματα να πουν. Δεν κατάλαβες μάλλον τί εννοούσα. Εννοούσα ότι πολλά περισσότερα έχει να σε μάθει κάποιος που ζει παρά ένα παλικάρι που πέθανε στα βουνά της Αλβανίας στα 22 του. Σέβομαι πολύ όλους αυτούς που πολέμησαν για "μένα" και οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που ήξεραν. Σήμερα όμως; Θεωρώ ότι θα είμασταν ασυγχώρητοι αν φτάναμε να λύνουμε προβλήματα με πολέμους.
  4.Σ΄ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό. Αφού είμαι άσχετη να τα συζητήσεις με σχετικούς. Η άσχετη γνώμη μου είναι ότι αυτά γίνονταν ΠΑΝΤΑ απλά τώρα αρχίζουμε και τα μαθαίνουμε αφού επιτέλους ανοίξαμε τα μάτια μας στον κόσμο και σταματήσαμε τον ηλίθιο στρουθοκαμηλισμό. Αλλά αυτό είναι η γνώμη μιας άσχετης.
  5.Ξέρω πού ράβονται τα nike, το είδα στον Μουρ γιατί εμείς οι άσχετες βλέπουμε πολλή τηλεόραση. Απλά μιλούσα για τις κακοποιήσεις παιδιών όλου του κόσμου για "δυτικά" συμφέροντα. Και μην μου λες μαλακίες ότι εμείς δεν έχουμε σχέση. Επαναλαμβάνω ότι η παγκοσμιοποίηση είναι και "γνώση" και "συναίσθηση" των προβλημάτων ΟΛΟΥ του κόσμου που καλούμαστε πια να λύσουμε. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι είναι κάτι μόνο καλό.
  6.Πολλά. Ένα βιβλίο, ένας Γκάντι, ένας Μαντέλα, ένας Άνθρωπος. Δεν σου έχει τύχει ένας άνθρωπος να σε συγκινήσει τόσο βαθιά που να αλάξεις κοσμοθεωρία; Αυτό ακριβώς εννοούσα. Και μην μου λες ότι ο πόλεμος είναι η μόνη λύση. Δεν το δέχομαι με καμμία παναγία.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Μαστούρα, όταν φωνάζεις, ρίχνε και κάνα μπινελίκι μπας και μπούμε στο feeling. :P

  anonymous, νομίζεις ότι απαξιώνω την ιστορία, την πατρίδα και τους προγόνους μου; Τότε δεν έχεις διαβάσει τίποτε από αυτό το μπλογκ και δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να συνοψίσω εδώ, κείμενα ενός χρόνου. Τα άσχημα του πολέμου και του φρικτού παρελθόντος είναι αυτά που με κάνουν να γράφω για όλα αυτά. Αλλιώς δεν θα ΄χα ούτε μνήμες, ούτε συναισθήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΑΠΟΡΩ, ΑΝ ΘΑ ΕΙΧΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.
  Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ: "Ο ΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Μα ακριβώς αυτό λέω!!!!

  Κουράστηκα να λέω ότι είμαστε τα ηλίθια κατασκευάσματα μιας ακόμη πιο ηλίθιας κατάστασης. Αρκεί να την συνειδητοποιήσουμε και να έχουμε την θέληση να την σταματήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Where did you find it? Interesting read » » »

  ΑπάντησηΔιαγραφή