Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

(για τις υιοθεσίες)

Η ερώτηση στην Βουλή μου ήρθε πριν λίγο με mail από τον Τάκη Καμπύλη. Διαβάστε την και συνεχίστε σας παρακαλώ να ψηφίζετε εδώ. Ακόμη και αν δεν συμφωνείτε καταθέστε τις αντιρρήσεις σας, είναι και αυτές πολύτιμες. Τελικά ίσως κάτι καταφέρουμε.

MΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

Βουλευτής-Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Αθήνα 10-04-2006

Ερώτηση

Προς τους κκ. Υπουργό Δικαιοσύνης και Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Υιοθεσίες

Ο Νόμος που καθορίζει τη διαδικασία της υιοθεσίας είναι ο 2447/30-12-96. H γενική του αρχή είναι ότι σε όλη τη διαδικασία το πρώτιστο μέλημα είναι το συμφέρον του υιοθετημένου. Αυτή η γενική αρχή είναι σωστή. Ωστόσο η εφαρμογή της στην πράξη οδηγεί σε σοβαρότερα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε ατέλειωτη επιμήκυνση των διαδικασιών. Έτσι σήμερα ο χρόνος αναμονής στις λίστες για υιοθεσία είναι τρία, τέσσερα συχνά και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το νόμο για την τέλεση της υιοθεσίας ανηλίκου απαιτείται πλην των άλλων προϋποθέσεων και η συναίνεση των φυσικών γονέων ανηλίκου ή επιτρόπου αυτού, η οποία δίδεται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο (άρθρο 1550 Α.Κ.). Οι γονείς ή ο επίτροπος του προς υιοθεσία ανηλίκου, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα που θα υιοθετήσουν το τέκνο τους.

Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στην τέλεση υιοθεσιών ανηλίκων που προστατεύονται από ιδρύματα. Ο νόμος δεν λαμβάνει υπόψη του ότι υπάρχουν γονείς οι οποίοι εγκαταλείπουν τα παιδιά τους και εξαφανίζονται. Στην πράξη, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατό να καταστεί εφικτή η φυσική παρουσία του φυσικού γονέα στο δικαστήριο και η ειδική συναίνεση του προς τους θετούς γονείς. Έτσι παρουσιάζονται γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας της υιοθεσίας μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία και αφού έχουν ταλαιπωρηθεί ψυχικά όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πρόσφατα ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα: Μέχρι το 2004 οι φυσικοί γονείς καλούνταν στο αρμόδιο Δικαστήριο και έδιναν τη γενική τους συναίνεση. Το ίδρυμα στη συνέχεια προέβαινε στην επιλογή του κατάλληλου ζευγαριού. Από το 2004 όμως το Δικαστήριο άρχισε να μη δέχεται τη γενική συναίνεση των φυσικών γονέων και να ζητά την ειδική συναίνεση. Δηλαδή έκρινε ότι θα πρέπει οι φυσικοί γονείς να γνωρίζουν τους υποψήφιους θετούς γονείς. Το Νομικό Συμβούλιο του κέντρου βρεφών «Μητέρα» έκρινε μη ορθή την διδόμενη ερμηνεία στις ισχύουσες νομικές διατάξεις και ζήτησε ανάκληση των προδικαστικών αποφάσεων. Το Δικαστήριο τότε, συμφώνησε προσωρινά και έκρινε ότι παραβιάζεται η γενική συναίνεση και η μυστικότητα της υιοθεσίας. Δυστυχώς, όμως, από το 2005 το Δικαστήριο επανήλθε στην προηγούμενη εσφαλμένη ερμηνεία. Ζητά την ειδική συναίνεση. Έτσι υπάρχει διχογνωμία που αδυνατούν να επιλύσουν τα ανώτερα Δικαστήρια (Εφετείο, Άρειος Πάγος).

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια αφού οι θετοί γονείς επιζητούν την μυστικότητα για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους φυσικούς γονείς, ή, επιπλέον, δεν θέλουν να έρχονται στο φως πτυχές της προσωπικής τους ζωής. Εξάλλου, πολλοί φυσικοί γονείς είναι εξαφανισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και 10 ετών. Σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπει, ρητά, ο νόμος την αγνόηση της βούλησης των φυσικών γονέων όταν έχουν αδιαφορήσει και εγκαταλείψει τα παιδιά τους στα ιδρύματα.

Έτσι ο χρόνος τέλεσης υιοθεσιών έχει επιμηκυνθεί. Τα ιδρύματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τα ανήλικα παραμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα ιδρύματα Οι συνέπειες, βέβαια, είναι ολέθριες.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

Τι προτίθενται να κάνουν ώστε ο νόμος να γίνει πιο ευέλικτος και να μειωθεί η χρονοβόρα διαδικασία των υιοθεσιών;

Πρόκειται να υπάρξει διάταξη με την οποία θα απαιτείται, ρητά, η γενική συναίνεση των φυσικών γονέων και θα προστατεύεται η μυστικότητα των θετών γονέων;

Πρόκειται να υπάρξει διάταξη με την οποία θα αγνοείται η βούληση των φυσικών γονέων όταν έχουν εξαφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Δαμανάκη

8 σχόλια:

 1. κωνσταντινα , την υποθεση υιοθεσιες,την ψαχνεις πολυ.μπραβο στην επιμονη σου...αντζελινα τσολη..ετσι δε λεγεται; μακια μακια ///δρακος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν και λιγο καθυστερημενα, πριν λιγο ξεκλεψα λιγο χρονο και το προωθησα οσο μπορουσα μεσω του μπλογκ μου... Κρατα μας ενημερους για το θεμα, θελω να ειμαι αισιοδοξος :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. onomatodosia, τσόλι εγώ; Α, να χαθείς! :P

  mn8, ευχαριστώ πολύ. :)

  mani, φιλάρες πολλές! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κόλλησέ το και στο "Υιοθετημένο" μπλογκι....κάτι κινείται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άσχετο: αυτό το MΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

  Βουλευτής-Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

  μου χτυπάει άσχημα, της ρουφιάνας....

  :ppppppp

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. This is very interesting site... »

  ΑπάντησηΔιαγραφή