Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2006

ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΡΥΠΩΝΕΙ...η μεταφυσική στην Αρχαία Ελλάδα.

Όσο καλά και να μου εξηγούσαν τις ανακαλύψεις των αρχαίων, κάτι πάντα δεν μου κόλλαγε. Φαντάσου να είσαι αρχαίος και εκεί που κάθεσαι, ξαφνικά να γυρίσει ένας τύπος και να σου ανακοινώσει όμορφα κι ωραία ότι η Γη είναι μέρος ενός πλανητικού συστήματος, ότι κινείται γύρω από τον Ήλιο, ότι υπάρχουν και οι τάδε πλανήτες με τόση απόσταση και κάνουν αυτήν την κίνηση. Η μόνη απάντηση που θα έδινες θα ήταν είτε γονατιστός με ένα σφαγμένο αρνί στα πόδια του, είτε καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής του αιθεροβάμωνα ( και χαραγμένη πάνω σε πέτρα ;) ).

Πόσο μάλλον να είσαι σύγχρονη Ελληνίδα και να σου λένε ότι πριν χιλιάδες χρόνια ήξεραν ότι η γη είναι στρογγυλή! Τέτοιου τύπου ισχυρισμοί είναι ο Νο1 λόγος που αυτή την στιγμή το μεταφυσικό προσελκύει απλό κόσμο. Ναι, αυτοί που έσφαζαν αρνιά στον Δία και έδιναν χασίσια στην Πυθία για να μάθουν το μέλλον τους ήξεραν πράγματα που τα παραδεχτήκαμε αιώνες μετά. Πώς γίνεται;

Εγώ ας πούμε, έχω χοντρό κόλλημα με τον Αρίσταρχο που τα είχε «προβλέψει» όλα αυτά. Μέχρι πριν κάποια χρόνια βέβαια, το κόλλημά μου δεν ήταν απλά θαυμασμός, ο Αρίσταρχος για μένα ήταν κάτι σαν ο Νοστράδαμος. Μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν αδύνατο να χωρέσει στο μυαλό μου ότι όλα αυτά τα θαυμαστά δεν είναι απαραίτητο να τα «δεις» μόνο με τηλεσκόπιο. Δεν χρειάζεσαι να σου παρουσιαστούν μπροστά σου για να ανακαλύψεις την ύπαρξή τους αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που λέγονται μαθηματικά, γεωμετρία, παρατήρηση, υπολογισμοί και μπόλικη ευφυία.

Ήταν αδύνατο όμως να πειστώ ότι αν δεν δεις όλο το πλανητικό σύστημα φάτσα κάρτα ΔΕΝ γίνεται να το εικάσεις. Βρήκα πολλούς ομοιδεάτες, χιλιάδες forum, ελληνογκαγκά, εξωγηινόπληκτους, εύπιστους, για να ανακαλύψω ότι η άποψη που επικρατεί είναι πως οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν κληρονομικό χάρισμα (και οι νέοελληνες το ΄χασαν).

Το χάσμα μεταξύ των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων των αρχαίων φιλοσόφων και η δυσκολία της πλήρης επεξήγησής τους είναι ο λόγος της κατάντιας μας. Σε αυτό ακριβώς το κενό χωρούν συνομωσίες, εξωγηινολογίες, μεταφυσικές και θαύματα. Ε, είπα να γεμίσω λίγο απ΄το κενό για μερικούς που με πρήζουν για το πόσο οφθαλμοφανές θαύμα είναι αυτό που υποστήριξε ο Αρίσταρχος. Και η αντίρρησή μου δεν έγκειται στο «θαύμα» αλλά στην ερμηνεία του όρου «θαύμα». Και ο Αρίσταρχος ήταν όντως ένα θαυμαστικό μυαλό.

[Αλλά φυσικά οι πραγματικές ερμηνείες των «θαυμάτων» αυτών είναι βαρετές και μειώνουν την αξία των ανθρώπων που έφαγαν την ζωή τους να τα ανακαλύψουν. Γιατί προφανώς είναι πολύ πιο cool να νομίζεις ότι όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς αλλά προιόν κουτσομπολιού με τίποτε εξωγήινους που κωλοβάραγαν πάνω στον Όλυμπο παρατηρώντας την εξέλιξη των ιθαγενών ούγκα μπούγκα (Ελλήνων)].

21 σχόλια:

 1. Χωρίς να ξέρω και πολλά από φιλοσοφία, νομίζω ότι υπάρχει μία παρανόηση που όλοι έχουμε κάνει.
  Η μεταφυσική ως κλάδος της φιλοσοφίας δεν έχει καμμιά σχέση με το μεταφυσικό. Η μεταφυσική μαζί με την γνωσιολογία ασχολείται με ερωτήματα για τον σχηματισμό της γνώσης, αλλά και με ερωτήματα του τύπου, "εάν το μπλογκ αυτό γράφεται από υπαρκτό πρόσωπο ή από μία 'έξυπνη' μηχανή".
  Μια άλλη παρανόηση είναι η γραφολογία. Φυσικά και υπάρχει. Όμως, δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι (όποιος κάνει τις ουρές στα "ρ" με αυτό τον τρόπο είναι ναρκισσιστική προσωπικότητα με απωθημένα στον διατροφικό τομέα κλπ). Απλώς προσπαθεί να αποδώσει έγγραφα σε συγγραφείς.
  Οι ψευδοεπιστήμονες προσπαθούν να συντηρούν την σύγχυση για να μας παγιδεύσουν. "Μα η μεταφυσική διδάσκεται και στα πανεπιστήμια " θα πουν. Τότε πρέπει να τους απαντήσουμε: "Η μεταφυσική ναι, το μεταφυσικό όχι και ούτε μπορεί ποτέ!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ..και τι νομίζεις πως έκανε ο Αρίσταρχος ο Σάμιος; Ξεκίνησε παρατηρώντας πώς "χάνονται" στον ορίζοντα τα κατάρτια των πλοίων. Ε, σου λέει, για να παύουν να διακρίνονται ολόκληρα τα καράβια, μάλλον στρογγυλή είναι η Γη.. κάπως έτσι...
  Εμείς σήμερα, παρατηρούμε απλώς τι μοντελάκι φοράνε οι τηλεπαρουσιάστριες για να το ξεσηκώσουμε.. το πολύ πολύ να κριτικάρουμε πόσα πληρώνουνε για ένα κουρελάκι.


  Ρίξε μια ματιά εδώ, αν δεν το έκανες ήδη.

  σμουτς!:-)
  (απ' το κρεβάτι του πόνου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το πρόβλημα εδώ είναι η επιλεκτική χρήση των αρχαίων συγγραφέων. Δεν πίστευαν όλοι πως η γη ήταν σφαιρική, ούτε πως η γη δεν ήταν το κέντρο του σύμπαντος. Και δεν είχαν τρόπο να τα αποδείξουν όλα αυτά με πειστικό τρόπο.

  Στη συνέχεια, λόγω των πολλών παρατηρήσεων που συνέτειναν προς αυτό το συμπέρασμα, έγινε αρκετά αποδεκτή αυτή η ιδέα, αλλά οι φιλόσοφοι της εποχής δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα των "αντιπόδων" -- γιατί, δηλ., οι άνθρωποι που ζούσαν (αν ζούσαν) από την άλλη πλευρά της σφαιρικής γης δεν έπεφταν.

  Το θέμα στην ουσία λύθηκε με την διατύπωση του νόμου της βαρύτητας.

  Αλλά είναι πολύ πιο κουλ να υμνείς την "δόξα των προγόνων"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρε Ντροπαλέ δεν το ΄ξερα αυτό για την μεταφυσική και το μεταφυσικό! Υποψιαζόμουν ότι αυτό που θα διδάσκεται θα ΄ναι κάτι ίσως παρόμοιο αλλά δεν το ΄ξερα ότι είναι εντελώς άλλο πράγμα. Να ΄σαι καλά.

  Ροδιά, αυτό λέω. Αν πάρεις έναν σύγχρονο άνθρωπο και τον χώσεις σε μια ζούγκλα, είναι αδύνατον να ποτέ να κάτσει να φτιάξει χρήσιμα πράγματα αν δεν του τα δώσεις έτοιμα. Και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κρίνουμε και τους τότε ανθρώπους θεωρώντας "εξωγήινο" το γεγονός ότι ήξεραν να παρατηρούν και να υπολογίζουν. Τόσο ζώα καταντήσαμε (περαστικά κι από δω ρε συ).

  Cyrus, κάποιοι αρχαίοι ήταν υπεργαμάτοι και θα ΄πρεπε να υμνούνται αλλά όχι για αυτά που τους υμνούν οι μαλάκες. Για παράδειγμα, σου λένε ας πούμε ότι ο Αριστοτέλης (αν δεν κάνω λάθος αυτός ήταν) είναι μάλλον εξωγήινος που ήρθε στα Στάγυρα απ΄το πουθενά, που είπε απόκοσμα πράγματα και άμα κάτσεις και τους ρωτήσεις δεν ξέρει κανείς αυτά που πραγματικά είπε και έκανε ο Αριστοτέλης παρά μόνο την ηλίθια παραφιλολογία για την εξωγήινη καταγωγή του. Αυτό είναι κατάντια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αν έχεις ελληνικό αίμα ρε κωκώ μυρίζεις τα δάχτυλα των ποδιώνε και τα μαντεύεις όλα..... τι αμόρφωτη που είσαι ρε γμτ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "τι αμόρφωτη που είσαι ρε γμτ…."

  ναι αλλά τουλάχιστον δεν έφτασα στο σημείο να κάνω μπλογκοεράνους για να αρεβωνιαστώ!!! :P :P :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Kai mia istoria sxetika me sxesi Aristarxou-Kopernikou:

  Stin vivliothiki tis Barsobias yparxei mia skismeni selida apo to ergo tou Kopernikou gia to iliokentriko systima opou grafei katharotata oti tin sygekrimeni idea tin eixe anaferei prin apo ayton o Aristarxos. To periergo me tin skismeni ayti selida einai oti exei mia megali grammi pano sto keimeno apo tin mia akri os tin alli san kapoios na tin exei diagrapsei.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "Εμείς κυρία psilikatzou μας μετά από δεκάδες ώρες συζητήσεων-ερευνών και φραπέδων βρήκαμε ότι ζεί στην Αθήνα μια ομάδα ανθρώπων που είναι απ' ευθείας απόγονοι διάσημων αρχαίων Ελλήνων (ένας μάλιστα του Αριστοτέλη). Επειδή όμως φοβούνται γιατί οι Εβραίοι θέλουν να τους εξοντώσουν κρύβονται καλά. Ολα αυτά που γράφονται από τους σιωνιστές έχουν σκοπό να τους κάνει να φανερωθούν , όμως αυτοί το έχουν μυριστεί και κάνουν αισθητή την παρουσία τους έμμεσα. Αν διαβάσετε προσεκτικά εφημερίδες θα βρείτε τα ίχνη τους όπως εμείς."
  Με αγάπη Σάκης-Τάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται, συζητούν και προβληματίζονται με τους αρχαίους Έλληνες και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Όταν άρχισε να με προβληματίζει πώς άνθρωποι που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια κατάφεραν με απίστευτη ακρίβεια να εντοπίσουν πράγματα που οι σημερινοί «επιστήμονες» μόλις μετά βίας να βρήκαν πριν από λίγα χρόνια, και άλλα που ακόμα δεν τα έχουν εξηγήσει, δεν περίμενα ότι μετά από 15 χρόνια αυτή η μανία που με κατέβαλε, θα γινόταν επιδημία.

  Όχι μόνο το πίστευαν όλοι ότι η Γη είναι σφαιρική, αλλά το απέδειξαν και μάλλον το είδαν κιόλας!!! Πώς?? Δεν ξέρω!

  Γνωρίζετε για την σταθερά π (3,14….και πάει)??

  Γνωρίζετε ότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν για τον δέκατο πλανήτη του συστήματος μας που οι «επιστήμονες» ανακάλυψαν πριν από λίγα χρόνια??? Όχι μόνο δεν το γνώριζαν αλλά τους πείραξε και το μέγεθος του Πλούτωνα. Ας γελάσω δυνατά να με ακούσουν αυτοί οι μαλ….ες!!!

  Και πόσα άλλα που δεν είναι της παρούσης!!!

  Νέα Ελλάδα.

  Γνωρίζεται για τον Καραθεοδωρί?? Ο Αϊνστάιν μιλά γι ‘αυτόν και τον αναφέρει ως δάσκαλο του (σε πολλές επιστολές του ως απάντηση προς τον Καραθεοδωρί - ναι με ι γράφεται). www.karatheodori.gr Μία επίσκεψη δεν βλάπτει!!!

  Μήπως κάτι συμβαίνει??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται, συζητούν και προβληματίζονται με τους αρχαίους Έλληνες και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.

  Αυτό είναι ευχάριστο. Αυτό που είναι δυσσάρεστο είναι πως το σοκ της συνειδητοποίησης της ποιότητας της σκέψης που είχαν ορισμένοι άνθρωποι τότε, είναι τόσο δυνατό σε μερικούς που αντί να καταλαβαίνουν πως πρόκειται για προϊόν βαθιάς και συστηματικής μελέτης των πραγμάτων, νομίζουν πως πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ειδικότερης κατασκευής DNA, ή άλλης (εξωπλανητικής) προέλευσης.

  Γνωρίζετε για την σταθερά π (3,14….και πάει)??

  22/7 μας κάνει περίπου π. Η προσπάθεια του ακριβούς υπολογισμού του άρχισε όταν ρωτήθηκε ο "ροδάς" για το πως υπολογίζει τον χαλκό με τον οποίο ντύνει τις ρόδες για τις άμαξες.

  Όταν άρχισε να με προβληματίζει πώς άνθρωποι που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια κατάφεραν με απίστευτη ακρίβεια να εντοπίσουν πράγματα που οι σημερινοί «επιστήμονες» μόλις μετά βίας να βρήκαν πριν από λίγα χρόνια, και άλλα που ακόμα δεν τα έχουν εξηγήσει, δεν περίμενα ότι μετά από 15 χρόνια αυτή η μανία που με κατέβαλε, θα γινόταν επιδημία.

  Ήταν πολύ διαφορετικός ο τρόπος ζωής των ανρθώπων εκείνων, πράγμα που οδηγεί και σε πολύ διαφορετική σκέψη. Για να καταλάβεις, ο Ευπαλίνος δεν χρειαζόταν να έχει μηχανήματα για να κάνει τη σήραγγά του, αφού είχε σκλάβους για να δουλεύουν για αυτό το σκοπό. Το ότι οι δύο σήραγγες έχουν πολύ μικρή απόκλιση μεταξύ τους είναι κάτι που το καταλαβαίνει και ένας μαθητής λυκείου με στοιχειώδεις γνώσεις γεωμετρίας. Δεν μπορεί να το φανταστεί, αλλά αν το εξηγήσεις το καταλαβαίνει.

  Οι βιομηχανικοί αυτοματισμοί του σήμερα προκύπτουν από το διαφορετικό είδος σκλαβιάς που υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αμερικανικός Νότος σε σχέση με το Βορά την εποχή του εμφυλίο τους. Ο ένας είχε (μαύρους) σκλάβους και ο άλλος εργάτες στη βιομηχανία.

  Φυσικά και γνώριζαν πολλά για τα ουράνια σώματα. Άλλωστε η διαφορά αυτών που μπορείς να παρατηρήσεις σε καθαρό ουρανό με γυμνό μάτι και με τηλεσκόπιο είναι μικρή. Επομένως γιατί να μας εκπλήσσει οποιαδήποτε υπόθεση; Ειδικά αν έχεις απεριόριστο χρόνο και χρηματοδότηση για τις παρατηρήσεις σου.

  Δεν με εκπλήσσει λοιπόν το ότι από τότε μπορούσαν να εξηγήσουν την κίνηση των πλανητών. Άλλωστε ο Feynman στη "χαμένη διάλεξη" αποδείχνει πως με γεωμετρία λυκείου μπορείς να καταλάβεις την κίνηση των πλανητών. Άρα και τότε με παρόμοιο τρόπο (και μαθηματικά εργαλεία) αντιλλαμβάνονταν το πλανητικό σύστημα.

  Από όσο θυμάμαι οι τελευταίοι πλανήτες πρώτα ανακαλύφθηκαν θεωρητική παρατήρηση στην ανωμαλία της τροχίας των (προηγούμενων) πλανητών και μετά επήλθε η επιβεβαίωση με το τηλεσκόπιο. Το ίδιο έγινε και με τον "δέκατο". Τώρα αν η IAU αλλάζει τον ορισμό του "πλανήτη" αυτό δεν αλλάζει την ύπαρξη του ουράνιου σώματος.

  Αυτό που δεν μας είναι καθαρό, είναι πόσες μη ευσταθούσες θεωρίες υπήρχαν για κάθε μια από αυτές που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Γιατί στην παραγωγή και την ανταλλαγή ιδεών αυτό ισχύει.

  Γνωρίζεται για τον Καραθεοδωρί??

  Βεβαίως (για όλη την οικογένεια). Όπως πχ. ότι ο Βενιζέλος του είχε αναθέσει να φτιάξει Παν/μιο στη Σμύρνη. Είναι σημαντικότερο να θυμόμαστε αυτό, παρά το ότι έλυσε τις εξισώσεις του Einstein.

  Μήπως κάτι συμβαίνει??

  Συμβαίνουν δύο πράγματα:
  1. Ενδιαφερόμαστε πιο σοβαρά για το παρελθόν μας (όχι μόνο για τους Περσικούς Πολέμους και τα Γαυγάμηλα).
  2. Αρχίζει να διαμορφώνεται μια κουλτούρα πως είμαστε "ξεχωριστός" λαός - περιούσιος αν θέλεις. Αυτό είναι κακό. Είμαστε έθνος ανάδελφο πράγματι, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μας προσκυνάνε όλοι, ούτε πως θέλουν να μας σβήσουν από το χάρτη γιατί μας ζηλέυουμε. Αυτό το πετυχαίνουμε και μόνοι μας μια χαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κωνσταντίνα, στον αρχαίο κόσμο υπήρχε γνώση που ακόμη και τώρα λίγα πράγματα γνωρίζουμε για αυτήν. Μιλάω για την αρχαία Αίγυπτο, τους Ινκας, Αζτέκους, και βέβαια την Αρχαία Ελλάδα. Αν διαβάσεις Ηράκλειτο και Πλάτωνα θα καταλάβεις τις μεταφυσικές τους απόψεις και κλίσεις. Οι περισσότεροι "μεγάλοι" του αρχαίου κόσμου ανεξαρτήτως περιοχής μιλούσαν για μεταφυσική. Και την πίστευαν κιόλας.
  Εχουμε την τάση σαν σύγχρονοι να αμφισβητούμε α) ότι δεν υπάρχει με φανερά στοιχεία β) ότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε.
  Είναι λάθος.
  Ο αρχαίος κόσμος χάθηκε για πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο γνώσης. Απλά δεν άφησαν αρκετές αποδείξεις.

  Αν καταστραφεί ο κόσμος μας και τα απομεινάρια του φθάσουν στους επόμενους λαούς, δεν θα σημαίνει ότι δεν είχαμε εξελικτική ανάπτυξη, τεχνολογία, πρόοδο επειδή δεν σώθηκε καμμία απόδειξη.

  Τώρα όμως πέρα απο την μελέτη της αρχαίας φιλοσοφίας, κειμένων όσων δλδ έχουν διασωθεί, δεν βλέπω γιατί να ασχολείται ο νεοέλληνας με αυτά. Το να προσπαθείς να ερμηνεύσεις το παρελθόν χωρίς στοιχεία, γίνεται κωμικό. Ισως το κάνουν για φυγή ή για εκμετάλλευση των αφελών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κατά πάσα πιθανότητα, υπήρξαν πολιτισμοί (Ελλήνων ή άλλων, αδιάφορο) που είχαν γνώσεις και ικανότητες που σήμερα δεν υπάρχουν. Προσωπικά είμαι ανοιχτός να ακούσω για νέες εμπειρίες, γνώσεις και θεωρίες. ΟΜΩΣ, δεν μπορώ να δίνω βάση στην κάθε παπαρολογία επειδή κάποιος αυθαίρετα νομίζει ότι κάτι ξέρει, επειδή το φαντάστηκε ή το είδε στον ύπνο του ή απλώς θέλει να κάνει εντύπωση στο πλήθος! Κάποιος που, χωρίς να έχει το γνωστικό υπόβαθρο, προσπαθεί να με πείσει ότι το αεικίνητο είναι εφικτό, είναι καραγκιόζης (και συγνώμη, φίλε Καραγκιόζη, για την παρομοίωση). Το ίδιο ισχύει και για καφετζούδες, χαρτορίχτρες, χορταρέους και γκόμενες με "κληρονομικό"! Ξεκινάνε από το πουθενά ή για να κονομήσουν μεροκάματο (το συνηθέστερο) ή από βίτσιο. Ε, αυτούς και αυτές ούτε να τους/τις ακούσω θέλω. Τους γνώστες που αναζητούν ΝΑΙ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δέν χωράνε πολλά λόγια...

  ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ηλιότυπον, γι' αυτό ακριβώς πρέπει να αμφισβητούμε ό,τι δεν μπορεί να αποδειχτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. καλέ εγώ δεν θέλω λεφτά για να αρραβωνιαστώ, θέλω να αρρβωνιαστώ ΑΝ πέσει χρημα.. =Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εμείς βέβαια έχουμε πάρει καρεκλίτσα, ποπ κορν και περιμένουμε να εμφανιστούν διάφοροι σαν τους παλιούς καλούς καιρούς στου Ροίδη που γινόταν του αφορεσμένου το κάγκελο... ξανανοιξε το μαγαζί του και είμεθα ιδιαιτέρως χαρούμενοι.

  Ας ρίξομεν λίγο υγρόν πυρ είς την πυράν.

  @bsirios
  περί καραθοδωρή

  πάρτε αυτό από άλλους ΕΛληνορθόδοξους και γινετε τώρα μαλιά κουβάρια

  http://www.oodegr.com/neopaganismos/skotadismos/ainstain1.htm  @Μαρινα
  ........ Εχουμε την τάση σαν σύγχρονοι να αμφισβητούμε α) ότι δεν υπάρχει με φανερά στοιχεία β) ότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε.
  Είναι λάθος.
  Ο αρχαίος κόσμος χάθηκε για πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο γνώσης. Απλά δεν άφησαν αρκετές αποδείξεις........

  Μαρίνα.
  Το να αμφισβητούμε κάτι που δεν μπορούμε να αποδείξουμε ή κάτι που δεν υπάρχουν στοιχεία είναι η βασικό μέρος της επιστήμης, έτσι περιγράφεται η πραγματικότητα.
  Η τελευταία παράγραφός σου είναι αυθαίρετη πίστη και ελπίδα. Ετσι περιγράφεται το φαντασιακό.

  ποπ κορν... θα ξαναρθουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Guys, sorry δεν έχω χρόνο να τα πούμε σήμερα. Από αύριο ίσως. Σφαχτείτε ελεύθερα. :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Infrared, ναι είναι γνωστό ότι ο Κοπέρνικος έκανε αναφορές στον Αρίσταρχο και τις ανακαλύψεις του.

  Σάκη- Τάκη, με ακριβώς αυτό το σχόλιο ολοκληρώσατε επάξια το παζλ της όλης κοσμοθεωρίας των Σάκηδων – Τάκηδων αυτής της χώρας. Αι Σούλαι όμως δεν τσιμπάνε. :P

  Bsirios, αυτή η μανία τροφοδοτήθηκε από τους Έλληνες και τους Αρχαιολάτρεις του εξωτερικού και δεν ήταν καθόλου ξαφνική. Είχε καθαρά αίτια και αποτελέσματα. Να αποκτήσουμε ταυτότητα, συνέχεια και να νομίσουμε ότι είμαστε σημαντικότεροι από τους υπόλοιπους λαούς.

  «Όχι μόνο το πίστευαν όλοι ότι η Γη είναι σφαιρική, αλλά το απέδειξαν και μάλλον το είδαν κιόλας!!! Πώς?? Δεν ξέρω!»

  Με μαθηματικά, γεωμετρία και υπολογισμούς. Το διάβασες το κείμενο; Πάτησες το λινκ να δεις επακριβώς τους υπολογισμούς του Αρίσταρχου;

  «Γνωρίζετε για την σταθερά π (3,14….και πάει)??»

  Ναι.Μάγκες.Το ΄παμε.

  «Γνωρίζετε ότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν για τον δέκατο πλανήτη του συστήματος μας που οι «επιστήμονες» ανακάλυψαν πριν από λίγα χρόνια??? Όχι μόνο δεν το γνώριζαν αλλά τους πείραξε και το μέγεθος του Πλούτωνα. Ας γελάσω δυνατά να με ακούσουν αυτοί οι μαλ….ες!!!»

  Ναι ήταν απίστευτα δυνατά μυαλά οι Αρχαίοι Έλληνες. Το ότι δεν υπήρξε συνέχεια της γνώσης τους για πολλούς λόγους δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει ντε και καλά να δώσουμε μεταφυσική διάσταση στην σκέψη τους.

  «Γνωρίζεται για τον Καραθεοδωρί?? Ο Αϊνστάιν μιλά γι ‘αυτόν και τον αναφέρει ως δάσκαλο του (σε πολλές επιστολές του ως απάντηση προς τον Καραθεοδωρί - ναι με ι γράφεται). www.karatheodori.gr Μία επίσκεψη δεν βλάπτει!!!»

  Και βέβαια γνωρίζουμε. Σιγά τις πολλές διάνοιες που είχαμε για να μας διαφύγει. Αλλά γιατί σου φαίνεται τόσο παράξενο;

  «Μήπως κάτι συμβαίνει??»

  Συμβαίνει ό,τι ακριβώς θα συνέβαινε αν σε μια Ούγκα Μπούγκα πρωτόγονη και αμόρφωτη φυλή, τους έδειχνες έναν αναπτήρα. Όπου "Ούγκα - Μπούγκα" βάλε νεοέλληνες.

  Adamo, το μόνο που θέλω να προσθέσω στο ωραίο σχόλιό σου είναι ότι είναι τελικά επικίνδυνο να μην ξέρουμε λίγη απλή ξερή ιστορία. Γιατί κάθε γεγονός εντάσσεται σε μια εποχή με συγκεκριμένα ήθη, γνώσεις και συνήθειες. Αν δεν ξέρουμε ιστορία, μπορούν άπειροι επιτήδειοι να βουλώσουν τρύπες κατά το τσέπειν. ;)

  Μαρίνα τίποτε δεν αποκλείω αν και έχω καταλήξει ότι αυτοί οι Ίνκας είναι τελικά υπερεκτιμημένοι. Προσωπικά το βρίσκω απόλυτα λογικό για τα τότε χρόνια να πίστευαν στο μεταφυσικό. Είχε άπειρα άλυτα φαινόμενα ο τότε κόσμος για να μην τα ερμηνεύσουν κατ’ αυτό τον τρόπο και να νοιώθουν ασφαλείς. Αυτό συνέβη σε όλες τις πρωτόγονες κοινωνίες στον κόσμο.

  «Αν καταστραφεί ο κόσμος μας και τα απομεινάρια του φθάσουν στους επόμενους λαούς, δεν θα σημαίνει ότι δεν είχαμε εξελικτική ανάπτυξη, τεχνολογία, πρόοδο επειδή δεν σώθηκε καμμία απόδειξη».

  Μα δεν το αρνείται κανείς αυτό.Όλοι λέμε τί καλά που τα κατάφεραν εκείνοι οι Αρχαίοι αλλά κανείς δεν το πάει παραπέρα γιατί δεν είναι αρκετά εφετζίδικο. Δεν σκεφτόμαστε για παράδειγμα τις υπόλοιπες συνθήκες γύρω τους για να αρχίσουμε να επεξηγούμε τις ανακαλύψεις στη σωστή τους διάσταση.

  Heliotypon, λες «Κατά πάσα πιθανότητα, υπήρξαν πολιτισμοί (Ελλήνων ή άλλων, αδιάφορο) που είχαν γνώσεις και ικανότητες που σήμερα δεν υπάρχουν. Προσωπικά είμαι ανοιχτός να ακούσω για νέες εμπειρίες, γνώσεις και θεωρίες ΑΛΛΑ...»

  Όσα «αλλά» και να βάλεις δίπλα δεν αρκούν για να μην πέσεις θύμα παρανόησης. Δεν υπάρχει αυτό που λες. Ανθρώπινοι άνθρωποι ήταν με πολύ ανθρώπινες (αλλά ευφυέστατες) ανακαλύψεις. Τελεία.

  Funel, πάρε και πάπια γιατί έχουμε μέλλον. ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ποιός σας είπε ότι η Ελληνική επινοητικότητα έχει χαθεί ή πως το αρχαίο Ελληνικό διερευνητικό πνεύμα χάθηκε; Κοπιάστε Κύπρο να δείτε φουκού (νομίζω λαλείτε το "φουφού" στην ΕλλΑδα") δωδεκάσμιλη τετρατάχυτη που εφεύραμε. Ελληνικό πνεύμα, όχι μαλακίες :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΕΜΕΙΣ ΚΤΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΩΓΑΝ ΒΑΛΑΝΥΔΙΑ,,,,,
  ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΗΠΩΣ, Η ΑΠΟ ΚΟΜΠΛΕΧ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΒΑΛΑΝΙΔΟΦΑΓΟΥΣ...
  ΑΠΟ ΒΑΛΑΝΙΔΟΦΑΓΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ,ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΒΗ ( ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ) ΥΠΟΒΡΥΧΕΙΟΥ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 11 ΧΡΟΝΩΝ....
  ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ,ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΤΡΟ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ ΑΝΤΙΡΙΟ,,,ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΔΤΑ ΣΤΑΓΥΡΑ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΧΕΡΙΑ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕΒΑΤΡΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΚΑΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΝΕΦΕΛΙΜ ..
  ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΣΟΥ ,ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΒΙΒΛΟ ,ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ Η ΑΡΓΩ ΠΕΤΟΥΣΕ ,ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΑΛΛΑ Φ16 ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙΣΚΑΙ ΜΕ ΜΠΟΙΝΓΚ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ,,,Α,,ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΙΡΜΠΑΣ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ..
  ΑΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή