Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007

ΤΟΥΒΛΟΜΑΝΕΙΣ
Αυτό το «εγώ θα σώσω τον κόσμο» δεν μου φαίνεται πια και τόσο παράδοξο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την καταστροφή του πλανήτη (κλιματολογικά και τέτοια) είναι λέει η εξάρτησή μας απ΄το πετρέλαιο. Καθόμαστε σαν τις κότες και δεν κάνουμε τίποτα. Ποιος δηλαδή θα δώσει λύση, η κάθε πετρελαιοεξαρτώμενη κυβέρνηση; Ή ο κάθε μεγαλοεπιχειρηματίας που είναι μέχρι τα μπούνια βουτηγμένος στα συμφέροντά του; Ακούω δεξιά αριστερά κάθε μέρα, όλο και κάποιος χτίζει ένα σπιτάκι. Κάνεις μια ζωή οικονομίες, παίρνεις δάνειο και μου φαίνεται άπειρα ηλίθιο να μην το κάνεις οικολογικό.
Λέγοντας οικολογικό δεν εννοώ τίποτα διαστημικές τεχνολογίες ή πανάκριβες γκατζετιές που βρίσκεις στη νάσα. Απλά πράγματα καθημερινά. Ποιος ο λόγος να εγκαταστήσεις πετρελαιοεξαρτώμενη θέρμανση και να μην εκμεταλλευτείς τον ήλιο, την αιολική ενέργεια ή τέλος πάντων όλες αυτές τις απλούστερες μορφές ενέργειας και να επιμένεις ντε και καλά να κρεμαστείς απ΄τα αρχίδια της Δεη;

Διάβαζα προχθές μια συνέντευξη ενός ανθρωπάκου που το σπίτι του δεν έχει συμβατικές μεθόδους θέρμανσης και ηλεκτροδότησης. Του κόστισε ένα 20% περισσότερο αλλά το ΄χει αποσβέσει σε δύο(!) μόνο χρόνια. Ένας ολόκληρος οικισμός στην Ολλανδία, δεν έχει χρησιμοποιήσει πετρέλαιο τα τελευταία δέκα χρόνια. Ένας πυρηνικός επιστήμονας πριν μέρες σε μια εκπομπή έλεγε ότι μια απλή μπαταρία και το υδρογόνο του νερού μιας μπανιέρας μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός ανθρώπου για είκοσι χρόνια. Φυσικά μίλαγε για πυρηνικά αλλά με κούφανε εντελώς.

Καμμιά μεγαλοεπιχείρηση και διαβολοπολυεθνική προφανώς δεν συμφέρει αυτό, αλλά δεν θυμάμαι να υπογράψαμε κανένα χαρτί ώστε να τις υπηρετούμε αιωνίως τουμπανίως. Άσε που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε ΟΛΑ όπως οι προηγούμενοι. Άκουσα και την εξής ηλίθια δικαιολογία. Η Δεη λέει, δεν σου επιτρέπει να χτίσεις χωρίς άδεια, χωρίς δηλαδή να την χρησιμοποιήσεις. Γραφειοκρατικές πίπες εν ολίγοις. Αυτό είναι το κόλλημα; Γραφειοκρατία θέλουν; Βάλε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις, πάρε το ρημαδόχαρτο και πλήρωνε μόνο πάγιο. Και πάλι θα είναι άπειρα φθηνότερη η ενέργειά σου.

Τρώμε κάτι κολλήματα ώρες ώρες. Όπως αυτό με τα χτιστά σπίτια. Ποτέ δεν το κατάλαβα. Έχουν προχωρήσει τόσο τα προκάτ σπίτια, είναι τόσο φτηνά κι εμείς εκεί, αν το σπίτι δεν έχει τούβλο θα σκάσουμε. Ηλίθια κολλήματα. Άμα πας και πεις στον Έλληνα «προκάτ», αυτός το μόνο που θα καταλάβει θα είναι εκείνα τα άθλια κουτιά με τα ελενίτ και θα σου αρχίσει τα κηρύγματα για σεισμούς, για σταθερότητες και άλλα μεσαιωνικά.

Πάμε και χωνόμαστε σε κάτι φαύλους κύκλους από μόνοι μας και το μόνο που περνάει απ΄το μυαλό μας για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε, είναι να σβήσουμε καμμιά λάμπα συγχρονισμένα με τους υπόλοιπους μαλάκες του πλανήτη, να πηδήξουμε για να αλλάξουμε την τροχιά της γης, να fuckforwoods και δενξερωγωτί. Κι απ΄την άλλη, το τούβλο… τούβλο, το πετρέλαιο.. πετρέλαιο και η μαλακία σύννεφο. But of course, τι χαζή που είμαι, it’s tradition.Τσίμπα κι ένα τυχαίo post από το παρελθόν...

45 σχόλια:

 1. Στο εξωτερικό το ΠΡΟΚΑΤ είναι τόσο συνηθισμένο αλλά και τόσο ανεβασμένο (σε ποιότητα) που το συναντάς παντού. Όσο για την ΔΕΗ… κάνεις την σύνδεση και μετά ούτε το πάγιο πληρώνεις. Τους αφήνεις να σου το κόψουν! :)
  Το ρεύμα που σου περισσεύει από τα φωτοβολταικά κάποιος μου είπε (άρα δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει) πως η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να σου το αγοράσει. Άρα… και τους γράφεις στα παπάρια σου και σε πληρώνουν και από πάνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τους ηλιακούς θερμοσίφωνες πού τους πας; που είανι το απλούστερο όλων.

  λοιπόν, κάτι είχα ακούσει για τη ΔΕΗ, σχετικά με το αν μπορείς να έχεις μέσω ηλιακής ενέργειας το ρέυμα σου, αλά δεν θυμα΄μαι ακριβώς. πάντως επρόκειτο για νταβατζιλίκι.

  εγώ εκνευρίζομαι και με το φυσικό αέριο, μας έπιασε τώρα καίλα και τρέχουμε να σκάψουμε να το βάλουμε.. αφού κι αυτό μη ανανεώσιμο είναι!

  επίσης αυτό με τα σπίτια, νομίζω είανι νοοτροπία και σχετίζεται με το ότι ο έλληνας κάνει ένα σπίτι για μια ζωή. Δεν μετακομίζει εύκολα, εν αντιθέσει με άλλους λαούς που το σπίτι απλά τους βολέυει, δεν βάοζυν όλη την περιουσία πάνω του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας όψεται το παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια. Το οποίο φυσικά αποσιωπεί εντελώς το γεγονός ότι ο κακός λύκος ήταν στην πραγματικότητα εργολάβος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μια φορά σχεδίασα ένα σπίτι για ένα συνάδελφο που είχε κάνει γερό μπαγιόκο δουλεύοντας στα ξένα αλλά είχε απομακρυνθεί από το αντικείμενο της δημιουργικής εργασίας και μου ζήτησε να του σιάξω ένα σπιτάκι με όλα τα μέσα ενεργειακής εκμετάλλευσης, ήλιο, αέρα, κλπ, κι έτσι έγινε και ήμουν πολύ ευχαριστημένη που κατάφερα να το σιάξω και οικονομικό κατασκευαστικά, μονάχα τέσσερα γωνιακά υποστυλώματα χρησιμοποίησα και διαμόρφωσα εσωτερικά επίπεδα για τις διάφορες λειτουργίες, ένα σπίτι κόσμημα λέμε, αλλά ενώ του άρεσε και -υποθέτω ότι- κατάλαβε τη λειτουργικότητά του, αποφάσισε τελικά να κατασκευάσει ένα εξάμβλωμα με 13 στύλους, μπόλικους τοίχους, μια κατασκευή "παραδοσιακή" επειδή έπεσε έρμαιο των ιδεών και παροτρύνσεων φίλων του περί του "που πα ρε καραμήτρο" και "εσύ θα φέρεις το πάνω κάτω, μη χέ δηλαδή" και κατάλαβα ότι ο έλληνας πολλά ξέρει να λέει και να φαντάζεται αλλά τη στιγμή της μεγάλης απόφασης λακκίζει και ακολουθεί την πεπατημένη οδό της "σιγουριάς" και της αποβλάκωσης, την οδό "των πολλών" από όπου δύσκολα ξεφεύγει κανείς και έτσι δύσκολο το βλέπω να ξεφύγουμε ακόμα κι εμείς οι λίγοι και για τούτο δεν απόχτησα σπίτι δικό μου ποτέ παρά μετακομίζω μονάχα, αλλά πού θα πάει, θα το στήσω μια μέρα το τολ των ονείρων μου στο χωραφάκι κοντά στη θάλασσα με το βουναλάκι από πίσω


  --
  με εμπνέεις!:-) και γράφω εδώ: http://rodiat7.blogspot.com/2007/01/blog-post_5087.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπορεί όντως κάποιος να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και να πουλάει την ενέργεια στη ΔΕΗ και δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς νταβαντζιλίκι. Κάποιοι το βλέπουν και σαν επένδυση .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Eιμαστε πολυ πισω ακομη σαν λαος...
  Εδω δεν μπορουμε να διαχειριστουμε τοσα χρονια τα σκουπιδια της Αττικης,ενω παραλληλα οι Γαλλοι θα πινουν πλεον ανακυκλωμενο νερο απο υπονομους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έχει δίκιο ο Νικόλας, το φωτοβολταικό είναι υποχρεωμένοι να στο πληρώσουν και μάλιστα να στο χρυσοπληρώσουν όταν το εγκαταστήσεις σε μέρος που δέν υπάρχει πυλώνας της ΔΕΗ. Έχει ο μπαμπάς μου ένα κατσικοχώραφο, μικρούλι, στου διαόλου τα κέρατα σε ακατοίκητη περιοχή και ένας φίλος μας πρήζει να δηλώσουμε πως θέλουμε να το ηλεκτροδοτήσουμε με φωτοβολταικό και να χτυπήσουμε την επιδότηση, δέν το έχω ψάξει ακόμα αλλά ήταν σίγουρος, κατα τ"άλλα επειδή με ενδιαφέρει και να το ξεφορτωθώ όποιος ενδιαφέρεται για ένα ξερό πράμα στον Αρχάγγελο Μάνης κοντά 6 χιλιόμετρα από τη θάλασσα όπου δέν κυκλοφορεί πουλί πετούμενο ας στείλει mail!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. και γιατί απλά να μην είμαστε αυτόνομοι όλοι και να πουλάμε το ρέυμα; (σορρυ, δεν θεωρώ τον εαυτό μου σχετικό, ερωτήσεις κάνω)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σκεψη1: Καμια εξελιξη "φανταζομαι" δεν γινεται χωρις "θυσιες". Αν και για 21ο αιωνα... (παπαριες δλδ) τα πραγματα φαινονται τοσο σκουρα που ειναι λες και τα περασες με φουμο.{Η αληθεια ειναι πως και εγω προσφατα το εφαγα το φλας (το ξερεις αλλωστε)... παρολαυτα.. και εγω στο σπιτι μου αντι να βαλω ηλιακο, εβαλα τον απλο λογω κοστους... αντι κουζινα με γκαζι ή αεριο (καλο 2034) εβαλα συμβατικη μαλακια που οσο καιω πληρωνεις εσυ για τις μαλακιες που προσπαθεις να μαγειρεψεις... και τελος αντι να πουλησω το τουτουι μου ( μια σκεψη που ηρθε σε σκοτεινη οικονομικα ωρα) σκεφτομαι τι μαλακες ειμαστε που το νερο στο μπουκαλι το πληρωνουμε ακριβοτερα απο το λιτρο βενζινης.}

  Σκεψη2: Οι "τρελοι" που καποτε φωναζαν για οικολογικα μετρα και οι ΜΚΟ του προηγουμενου αιωνα... (κατι ψιλαχρονακια πριν δλδ) σαν να δικαιωνονται σημερα και αυριο και σε 20 χρονια απο σημερα... παροαυτα παλι τρελους τους λεμε....

  Σκεψη 3: Μια μοναδικη ευχη που λεω τον τελευταιο καιρο... "Σου ευχομαι να δεις τα παιδια σου σε ενα καλυτερο κοσμο απο αυτο..." αλλα μη κανοντας τπτ το μονο σιγουρο ειναι οτι αυτοι που θα κατηγορηθουν παλι για το χαος... θα ειμαστε εμεις... μια γενια χωρις επανασταση..


  *Ελπιζω να μη σε κουρασα... εχω μερες να γραψω και μου εδωσες ενα λογο να το κανω....
  Thnx!
  C.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. χμ..μάλλον ξύπνησαν και αυτοί με τα προκάτ και είναι πιο ακριβά απο τα τούβλα πια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ρε 'σεις, τρέχω. το βραδάκι οι απαντήσεις εδώ και στο προηγούμενο. φιλάρες. :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπητή μου,
  πρώτη φορα σε ανακάλυψα μέσα από την εφημερήδα που έγραψε για σένα. Το απόσπασμα ήταν καταπληκτικό και νομίζω ότι μάλον παραπλανητικό ήταν.
  Διάβασα σχεδόν ότι έχεις γράψει εδώ και έναν χρόνο και τα περισσότερα κείμενα ήταν χαζοχαρούμενα. Απολαμβάνω βέβαια τα σχόλια από τους φίλους σου, αλλα΄και οι δικοί μου με κολακεύουν αλλά δενμ το πιστεύω...
  Ξέρω΄οτι θα σβύσεις το σχόλιό μου, αλλά νομίζω ότι είσαι πολύ δήθεν.
  Κάνεις τα πάντα για να τραβήξεις την προσοχή με τα κείμενά σου και το χειρότερο υποκρίνεσαι...
  Μπλέκεσαι με θέματα που δεν γνωρίζεις ούτε εσύ ούτε και το κοινό σου με στόχο από την μιά να το παίξεις έξυπνη και από την άλλη να εντυπωσιάσεις...
  Το λεξιλόγιό σου είναι φτωχό γι αυτό και βρίζεις σαν βαρκάρης.
  Γράφεις επιθεωρησιακά όχι από επιλογή αλλά από αδυναμία...
  Καλό βράδυ σου εύχομαι και κατά μια πρόταση σου κάνω...
  Αφού θές να γίνεις συγγραφέας διάβασε και κανένα βιβλίο.... μάθε ελληνικά και μετά το συζητάμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Βρε αποπάνε μου, καλή η λογοτεχνική κριτική αλλά βρες κάνα πιό εμπνευσμένο επώνυμο. Προδίδει λιγούρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εριδοαρχιζινίξ1/31/2007 09:47:00 μ.μ.

  psolikatzis, είσαι θεός.

  περίμενε, όμως, τώρα τη γνωστή κλίκα να αρχίσει να σε βρίζει σκαιώς...

  ΥΓ. Τι να καθίσουμε να συζητήσουμε με μία καλντεριμιτζού για φωτοβολταικά στοιχεία και ΑΜΕ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. agaphte kurie psolikatzi (malista),

  ta xazoxaroumena keimena sta opoia anaferesai, einai xazoxaroumena giati exoun na kanoun me alh8ines empeiries zwhs. kai eutuxws h psilikatzou eixe arketes xazoxaroumenes empeiries mesa stis oxi kai toso xaroumenes, kai epi8umei na tis perasei hlektronika sthn antilhpsh allwn.

  ola auta ta xazoxaroumena kai mh keimena exoun kataferei na diaskedasoun kai na kanoun kosmo na klapsei, alla kai na dida3oun kai na anagasoun an8rwpous na skeftoun.

  kaneis kai pote den htan teleios.

  alla prwta kane kai esu blog pou trexei gia ena xrono kai grafe keimena bgalmena apo tis proswpikes sou empeiries, grafe oles tis proswpikes sou apopseis xwris na se noiazei ti 8a poune oi alloi, psuxagwshse (arnhtika h 8etika) tous readers sou oso h psilikatzou, apokthse sta8ero koino, perimene mexri na se anakalupsoun mono kai mono gia auta pou grafeis xwris na upokrinesai....

  KAI META TO SUZHTAME :-*** (filakia)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Έλα ρε, χαλαρώστε, την γνώμη του είπε ο άνθρωπος. Αν δεν την ήθελα θα έγραφα για πάρτη μου. Psol, thanks για το σχόλιο και φυσικά μην περιμένεις από μένα να σου πω αν έπεσες μέσα ή όχι. Αυτά είναι υποκειμενικά αν και πιστεύω ότι είτε με υπερτιμάτε είτε με υποτιμάτε. Ποτέ στην μέση. Περίεργο πράγμα.

  Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι γιατί κάποιοι θεωρείτε ότι κάνουμε κάτι παραπάνω εδώ μέσα, πέρα απ΄την πλάκα μας. Ή επιμένετε στο να είμαστε αντικειμενικοί, μορφωμένοι, γλωσσοπλάστες, γλωσσοδέτες και δεν ξέρωγωτι. Ένα μπλογκάκι είναι κι αυτό ρε παιδιά. Υπάλληλος γραφείου είμαι, ξεκολλάτε.

  Εριδοαρχινίξ η ip σου θα φάει πάλι μπλογκάρισμα και τραγούδα όσο θες τρίγωνα κάλαντα αν αρχίσεις πάλι τα ίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Βρήκε ο γύφτος τη γενιά του κι αναγάλιασε η καρδιά του λέω εγώ. Σιγά μη μας τη βγάλεις και Έφη Θώδη την ψιλικατζού που τέτοια ευφράδεια, αμεσότητα λόγου και οξύνοη σκέψη είχα να συναντήσω από τον καιρό που τα ψιλικατζήδικα πούλαγαν λάστιχο με το μέτρο. Λάστιχο; Αυτό που τεντώνει κι επανέρχεται κάθε φορά που πρέπει καποιοι σαν και του λόγου σας να γλείψουνε τους από πάνω και μετά τους τη δίνει και παίρνουνε σβάρνα τα μπλογκς για να ξεσπάσουν για την αδικημένη παραγνωρισμένη τους αυθεντία στους μπλόγκερς; Ρε δεν μας....ακόμα και η μάνα σας σας έχει βαρεθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ένα μυστήριο πράμα με αυτούς τους ανθρώπους ρε παιδί μου. Γουστάρουν να στην πούνε χωρίς να έχουν δημιουργήσει κάτι καλύτερο. Γιατί αν είχαν δημιουργήσει κάτι, θα ήξεραν πως απλά δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Κωνσταντίνα μου
  προ πενταετίας είχα ψάξει το θέμα,μας ενδιέφερε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ηλεκτροδότησης στο σπίτι που σχεδιάζαμε να φτιάξουμε-μετά ήρθαν οι μέλισσες-και από ότι θυμάμαι κάλυπτε κάποιες οικιακές ανάγκες αλλά όχι και όλες,
  φυσικά το νταβατζιλίκι της ΔΕΗ δεν το γλιτώνεις,ο Xavier αναφέρει κάτι που από ότι ξέρω ισχύει θεωρητικά αλλά στην πράξη χωλαίνει,μπορεί να κάνω και λάθος.

  αν σε ενδιαφέρει εντελώς φιλολογικά ψάξε να δες κατοικίες στον Καναδά που είναι απολύτως οικολογικές,ακόμη και τα λύματα των αποχετεύσεων όπως και τα οργανικά σκουπίδια χρησιμοποιούνται για την διατήρηση λαχανόκηπων-καταπληκτικό!
  κρίμα που δεν έχω κρατήσει το άρθρο..

  φιλάκια πολλά σύντομα από κοντά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. asxeto. exeis grapsei ena post sto parelthon gia douleies k apolaves sto exoteriko k stin ellada.thelo na to xanavro alla den t axo kataferei.an exeis tin kalosini k to kouragio na mou peis poio akrivos einai tha imoun eugnomon.euxaristo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. μόνο ο πρέζα άφησε σωστό κόμεντ.
  μέχρι και η αρχιτεκτονική μας πίσω είναι.
  αφού χρειαστήκαμε καλατράβα για να πάμε μπροστά...καλατράβα!!!έλεος δλδ

  πηγαίντε στου vrypan, έχει ποστ που παραπέμπει στο athens9

  xpsilikatzoy καλημέρα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Morning!!
  xereis giati den ta kaname ola ikologika sto spite?`
  na sou pw?
  giati kerdizeis polla lefta ap ton logarismo ton minieo, alla sou kostizei exeretika xrimata i ependisi pou prepei na ta xeis kai na ta dwseis ntoukou.
  Kai den ta eixame...
  fetos apofasisame oti alazoume olo to ntabantouri tis thermansis kai vazoume levites hyper wow, pou tha mas kanoun na kerdisoume kana frago kai tha anapneoun tin oikologia, allaaaaa....4000 evrw ntoukou.
  pistepse me to niwthw to xeri sto aristero koli.....

  "Αυτά είναι υποκειμενικά αν και πιστεύω ότι είτε με υπερτιμάτε είτε με υποτιμάτε. Ποτέ στην μέση. Περίεργο πράγμα."
  Ma to xristo, to skeftika polles fores afto to pragma...einai fores pou elega oti pigene makria diladi...kai sixna anarwtiemai pws to zeis afto to pragma...pws to eklamvaneis... kala, min apantas edw, exw mail... kai katholou diladi min apantiseis an de sou vgenei...!
  Alla einai gegonos oti me kathisisxazei afto pou les... to oti to xeis siniditopiisei...
  polla filia....

  PS. Exeis kati kotsia re pousti kati wres, ena fovero fair play, an kai eimai sigouri oti tha sikwnes karekla an s afiname liti...toulaxiston egw, afto tha ekana!!!! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. ~~Μ13, το όνειρό μου πάντως δεν είναι να πίνω ανακυκλωμένο νερό από υπονόμους, όπως γράφει ο PREZA-TV... (!!!!!!!!!!)
  Για τα σκουπίδια και τους σχεδιασμούς, έχουν γίνει πράματα και θάματα -στα χαρτιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Oxi vre Rodia, na pineis to nero!
  Sto spiti exoume anakiklwmeno nero apo vroxi, to opio xrisimopiome gia kazanaki kai plintirio... aneta. twra vevea tha mou peis, me tosi vroxa sto belgio, tha tan krima n afiname toso nero na paei xameno...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Προς Ioannis :
  Αν θυμάμαι κι εγώ καλά το ποστάκι ονομαζόταν "θέλω να τα ξέρω όλα", το είχα συστήσει κι εγώ πρόσφατα κάπου, πρέπει να ήταν 4-5 μήνες πρίν, σωστή master???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Μπορει να λεω μπαρουφες, δεν εχω ιδια αποψη, αλλα ενας εδω στηνει τετοια συστηματα. Θελει σχετικη ηλιοφανεια, παιρνει γυρω στα 10 τετραγωνικα μετρα, το ρευμα που παραγεις το διοχετευεις στο δικτυο της ΔΕΗ (αρα δεν θελεις μπαταριες για αποθηκευση κλπ) και δικαιουσαι να "τραβας" δωρεαν πισω απο το δικτυο το 5πλασιο του ρευματος που "σπρωχνεις" σε αυτο. Το κοστος μαζι με την εγκατασταση ενος basic συστηματος μου ειχε πει οτι ειναι γυρω στα 9.000 euro (δεν ξερω ομως για ποσες κιλοβατορες και ολα αυτα τα τεχνικα) και γινεται μαλλον αυθημερον.
  Επισης δεν γνωριζω αν αυτη η τιμη ειναι η συνολικη η αφορα μονο την συμμετοχη του ιδιωτη (χωρια την επιδοτηση)

  Σε καμια βδομαδα που θα τον ξαναδω μπορω να σας κανω πιο detailed ενημερωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. @all: επιφυλλάσομαι να ψάξω τις λεπτομέρειες με την Δεή και να σας πω. Αν βέβαια κάποιος γνωρίζει περισσότερα, ας τα γράψει. :D

  Nikolas, εδώ ρε συ ακόμα και τα σχολεία στο εξωτερικό, προκάτ είναι.

  Μαριλίνα ακριβώς. Πώς γίνεται και βάλαμε οι περισσότεροι ηλιακούς και δεν εκμεταλλευόμαστε την ίδια ακριβώς τεχνολογία και για τις υπόλοιπες ανάγκες μας, δεν το ΄χω καταλάβει. Αυτό με το φυσικό αέριο, έχεις πολύ δίκιο. Για τα σπίτια, ποιος σου είπε ότι ένα προκάτ σπίτι είναι για λίγα χρόνια; Μια χαρά ανθεκτικό είναι και έχει πολύ φθηνότερη συντήρηση.

  Helix, λες; Πωπω συνομωσία που ΄χουμε φάει…. :D

  Rodia, αααα θα σε έχω υπόψιν μου αν τα καταφέρω. Δεν θα κολλήσω με τίποτα. Αν ποτέ γίνει δηλαδή. :D

  Xavier, δεν έχω ιδέα για το συγκεκριμένο. Άμα μάθω, σου λέω.

  Πρέζα, άστα. Κατά τ΄άλλα αυτό που μας καίει είναι να κλείσουμε το φως για πέντε λεπτά, κι απ΄την άλλη κανείς μας να μην κάνει ούτε τα βασικά.

  Patsiouri, αν ισχύει αυτό, είναι δυό φορές μλκ που ελάχιστοι το εκμεταλλεύονται και ακόμη λιγότεροι το γνωρίζουν.

  Μαριλίνα, άσχετη κι εγώ σ΄αυτό.

  Χρύσα και οι τρεις σκέψεις σου, μην τρελλαίνεσαι, δεν απέχουν πολύ από τις δικιές μας. Απλά δυστυχώς αρχίζουμε να τρώμε τις πλανητικές καταστροφές σιγά σιγά και πρέπει κάτι να κάνουμε για να μην ψοφήσουμε πλέον.

  Μαραμένα Σύκα, έχω να δω κάνα χρόνο τιμές αλλά πίστεψέ με, το να χτίσει κάποιος σπίτι είναι τουλάχιστον διπλάσια τα χρήματα που χρειάζεται απ΄αυτά που είχε προγραμματίσει. Αντίθετα με τα προκάτ, τα συμφωνείς απ΄την αρχή. Τώρα αν είναι ίδιες τιμές ή παραπάνω, θα το τσεκ και σε λέω. :)

  Periplanhths, ο σκύλος, herinna, george, πληζ και οι αντίθετες απόψεις δεκτές. Μάλλον ζήσαμε αρκετά στην κοσμάρα μας. Σήμερα κιόλας άκουσα δυό άσχετους ανθρώπους να λένε πόσο trash είναι γενικά τα blog. Δεν τόλμησα να πω ότι έχω ένα. Ας χαλαρώσουμε λιγάκι.

  Κατ, θα το ψάξω. Μάλλον εννοείς τις ξύλινες κατοικίες. Είχα δει μια ανάλογη φιλανδική επιχείρηση αλλά θέλει πολλή συντήρηση το ξύλο ρε συ. Θενκς πάντως, θα το ψάξω. :D

  Ioannis, εδώ είναι:
  http://xpsilikatzoy.wordpress.com/2006/10/06/016102006/

  Μ13, thanx δεν είχα δει το ποστ του Παναγιώτη. Καλά, τέτοια ώρα, μάλλον καληνύχτα κοριτσάκι. :D

  Μαρία, δίκιο έχεις αλλά αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα χτίζουν με δάνειο, ε ας πάρουν δέκα χιλιάρικα ευρώ παραπάνω. Αν απ΄την άλλη τα δώσεις μετρητά, παίρνεις ένα δάνειο, αφού θα γλιτώσεις τα τρίδιπλα στην πορεία. Αυτό έλεγα. :)

  Ροδιά, αν το νεράκι είναι καθαρό, τι μας νοιάζει από πού προέρχεται; Του μαραθώνα δηλαδή βάζεις το χέρι σου στη φωτιά ότι δεν είναι κατουρημένο; :D

  Vripidas, thanx. Ναι ρε συ, άμα μπορείς μάθε να μας πεις. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ειναι πολλα τα λεφτα παπαρη.Παπαρης,αγελοειδης.Των αλλων δεν τους ειπε καμιά κυβερνηση πώς να ανατρεξουν σε εναλλακτικες πηγές ενεργειας για το σπιτι τους και το χτημα τους.Σκιστηκε η τσεπη τους και επειδη σεβονται τον ιδρωτα της δουλειας τους ειπανε στασου ρε μαλακα,μας περνανε για ηλιθιους,και βρηκανε ακρες.Εδω οσο πιο πολλα ξοδευει τοσο σε πιο ανωτερη ταξη ανηκει.Εμ, τι τον περασες.Για ληγουρη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Να σου πω Κωνσταντίνα...
  Εσύ μπορεί να είχες αυτό κατά νου και άνοιξες το μπλογκ και τα βγάζεις πολύ όμορφα και κάνεις και την πλάκα σου.
  Άλλοι τα ανοίγουν για άλλους λόγους δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αφού μιλάς και λες κάτι σε ακούνε. Και είναι χάρισμα να μπορείς να κάνεις τους άλλους να σε ακούνε. Εγώ είμαι ανάμεσα σε αυτούς που έχεις σαγηνεύσει με το λόγο σου, κι έρχομαι από έναν άλλο χώρο, ένα σάιτ λογοτεχνικό που λειτουργούσε και τώρα δεν λειτουργεί, έπρεπε λοιπόν κάπως αυτό να το υποκαταστήσω κι άνοιξα το μπλογκ μου. Από τη στιγμή όμως που πέρασα στα μπλογκ, έχω χάσει τους προσανατολισμούς μου καθότι είναι όμορφες οι επικοινωνίες, όμορφο να πηγαίνεις να διαβάζεις και τους άλλους, όμορφο να έρχονται και οι άλλοι σε σένα, βρέθηκα λοιπόν μέσα σε μια κοινότητα ανθρώπων που σκέπτονται γράφοντας ή γράφουν σκεπτόμενοι. Κι αυτό εμένα μου αρέσει και δεν το θεωρώ καθόλου πλάκα, διότι αν δεν ήταν αυτό θα πήγαινα ψαρωμένη πχ αύριο στο σχολείο της Βάσιας με το φόβο πως ίσως αδικώ την καθηγήτρια παρασυρμένη από την ευαισθησία μου σαν μάνα για το παιδί της. Αλλά ήρθες εσύ, ήρθαν όλοι οι άλλοι και μου επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι όχι, δεν είμαι τρελή, καλώς είδα, καλώς κατάλαβα, καλώς θα αντιδράσω. Είναι σπουδαίο πράγμα αυτό Κωνσταντίνα. Και θα έλεγα μια θαυμάσια αφορμή για να σκεφτεί κανείς πόσο δυνατό μπορεί να γίνει σαν όπλο άμυνας αυτό το μέσο, όταν υπάρχουν επιτέλους μάτια για να σε δουν και στόματα για να μιλήσουν. Άρα καλά κάνω και σε υπερασπίζομαι το ιδιο έκανα και με το Μάνο, απέναντι στον καθένα πάει να σου επιτεθεί από λόγους κακεντρέχειας και μόνο, γιατί δεν βλέπω κανένα άλλο λόγο εμφανή.
  Ένα πράγμα μόνο δεν συγχωρώ σε κανέναν από τους δυο σας. Έγώ δεν ανέχομαι την άνευ λόγου και αιτιάς προσβολή και δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω φιλαράκια με κάποιον που μου επιτίθεται αισχρά γιατί δεν έχει τιποτε καλύτερο να κάνει. Ούτε θα ένιωθα καμιά ανάγκη να απολογηθώ για το αν είμαι και τι είμαι , ούτε και θα τον υπολόγιζα για άνθρωπο σοβαρό. Κάποιος που δεν μου αρέσει, δεν μπαίνω και δεν τον ξαναδιαβάζω αν βάλω τον εαυτό μου στον κόπο να του γράψει, πάει να πει τον έχω παρακολουθήσει κι αν τον έχω παρακολουθήσει, δεν έχω το δικαίωμα να πω δεν μου αρέσει, αλλιώς υποκρίνομαι άρα δεν έχω ούτε το δικαίωμα να μιλάω για υποκρισία.
  Για το τελευταίο σου ποστ που ανάρτησες δεν έχω να πω τίποτα, καθότι ελάχιστα με απασχολούν τα οικοδομικά με κάθε σεβασμό προς το ενδιαφέρον σου για την εξοικονόμηση της ενέργειας, είναι έξω από τα ενδιαφεροντά μου. Μπήκα αρχικά γιατί ήθελα να σου ανταποδώσω την επίσκεψη, να σ' ευχαριστήσω κι απο δω και έπεσα πάνω σε ένα σχόλιο στο οποίο όπως πάντα θεωρώ πως οφείλω πήρα θέση.
  Οι θέσεις μου είναι ξεκάθαρες, μακριά και έξω από μένα η πολιτική, κατά συνέπεια οι φίλοι μου μετρημένοι. Δεν πειράζει.
  Καλή συνέχεια να περνάς καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Όχι δεν είναι ξύλινα και είναι καλυμμένα από συλλέκτες ηλιακής ενέργειας..
  Μακάρι να είχα κρατήσει το ένθετο να στο σκανάριζα,πολύ ενδιαφέρον.

  Καλό μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. xm,πολύ ενδιαφέρον.Ας σου μιλήσω λίγο για την περίπτωση μου.Πρώτα από όλα επειδή πρόσφατα είχα την εμπειρία κτήσιμο επιτρέπετε κανονικότατα να κτίσεις χωρίς η Δ.Ε.Η. να εμπλαγκει στα χωράφια σου.Το θέμα είναι σε ένα χωραφάκι πως θα χωρίς και ένα σπίτι δυόροφο 75 τ.μ. και χώρο για γκαράζ και 3 ελιές που προυπήρχαν και την ανεμογεννήτρια και τις κυψέλες για να συγκρατήτε η ηλικακή ενέργεια και φεφ είναι τόσα πολλά!!!Αν μου έβρισκες λύση θα σε βοηθούσα να φτιάξεις το δικό σου και μετά όλοι μαζι ας ανοίγαμε μια ολόκληρη οικολογική περιοχή να ζούμε όλοι καλά και χωρίς να σπαταλαμε τους γηινους πόρους.Απλά let's face it!Το να μας φέρνει κάποιος το ρεύμα με ένα καλώδιο είναι πιο εύκολο από το να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι την ενέργεια μας και ούτος ή άλλως για "τρύπες" σαν το δικό μου χωράφη βολεύει αυτο!!!
  Η πλάκα είναι ότι η παραπάνω επιχειρηματολόγηση είναι για τους άλλους,εγώ υποστηρίζω την άποψη σου !!!Θέλω απάντηση στο μειλ μου!!!!Βαριέμαι να γυρνάω πίσω και να ψαχνω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. kairos, σωστότατος. Και να φανταστείς ότι οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό όταν λέμε «πρόβατα» είναι οι Άγγλοι. :)

  Herinna, στραβά το πήρες. Πολύ όμως. Ποτέ δεν έχω υποστηρίξει ότι τα μπλογκ είναι «πλάκα». Όταν λέω ότι κάνω την πλάκα μου, εννοώ ότι γράφω ότι με καίει, ότι με προβληματίζει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά μπορεί να είναι σημαντικά για τους απ΄έξω. Ούτε ότι είμαι συγγραφέας, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να είσαι για να έχεις το *δικαίωμα* να δημοσιεύεις πράγματα. Μεταξύ μας, έχω δει κείμενα σε μπλογκ που μου άρεσαν πολύ περισσότερο από κείμενα καταξιωμένων συγγραφέων αλλά δεν παύει να υπάρχει και η άλλη άποψη – η αρνητική – που οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Αυτό είπα μόνο.
  Η αρνητική κριτική που μου έγινε δεν μπορώ να την πάρω ως προσβολή. Ξέρω γω, ίσως δε με νοιάζει τόσο πολύ. Δεν είμαι επαγγελματίας και σιγά που θα με νοιάξει μη χαλάσει η εικόνα μου ή μην κηλιδωθεί η εικόνα των μπλογκ. Άλλωστε είναι βέβαιο πως σε όσους αρέσουν τα μπλογκ θα συνεχίσουν να τους αρέσουν, όσοι σε διαβάζουν θα συνεχίσουν να το κάνουν και that’s that. Άσε που εγώ το βλέπω και λίγο εκπαιδευτικά. Μετά από δύο χρόνια μπλόγκινγκ, περισσότερη ουσία έχω βγάλει από τις διαφωνίες παρά από τις συμφωνίες. Θα έχεις προσέξει φυσικά ότι γράφω και αρκετά «προβοκατόρικα» ποστ μόνο και μόνο για να ανοίξω κουβέντα, να προσελκύσω διαφωνίες και εν τέλει, να μάθω. Ε, προφανώς αυτό είναι λογικό να με κάνει αντιπαθή. So? Χαχαχα. Είμαι σκουλίκι μεγάλο σου λέω! :D

  Kat, γράψε λάθος. Για άλλα σπίτια έλεγα.

  Jangel, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Έχεις δίκιο πάντως ότι η λύση δεη είναι πιο εύκολη.

  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. ...Παντως ξεκινησε η εφαρμογη του μεγαλεπιβολου σχεδιου αποκαταστασης του ενεργειακου προβληματος μεσω συντηξης(οπως ο ηλιος...).Εφαρμογη στο νοικοκυριο μας περιπου σε 70 χρονια.(δεν ειναι αστειο ,ψαξε σχετικα για το εργοστασιο στη Γαλλια(δεν θυμαμαι το ονομα του))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Τα φωτοβολταϊκά με τη ΔΕΗ είναι τεχνικά δυνατά και σήμερα. Σύντομα υποσχεθήκαν και το πλαίσιο που θα επιτρέπει να πουλάς το περίσσευμα στη ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα η πολιτική ξεκινάει στο μέρος που ζεις. Κάνει ανακύκλωση ο Δήμος. Τι γίνεται με πράσινο, δενδροφύτευση και αναδάσωση. Εύκολα και ευχάριστα πράγματα που σε γνωρίζουν με πραγματικούς γειτόνους (όχι μόνο με virtual). Καλοί και οι virtual, αλλά χρειάζονται real δέντρα και real οξυγόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. εγω ενα ξερω φετος οι αγροτικες καλιεργιες εχουν καταστραφει,αντε να δω τι σκατα θα φαμε του χρονου,ετοιμη ειμαι απο ερωτικορομαντικοσεκουαλικοχιουμοριστικοκλαψομουνιαστικο να γυρισω το μπλογκ σε ακτιβιστικο!
  φετος περισσοτερα λεφτα θα παρω απο τις πριμοδοτησεις παρα απο την ιδια την σοδια.
  τον γαμησαμε τον πλανητη ρε εντελως καταφεραμε να κανουμε σε δεκα χρονια αυτο που φοβομασταν οτι θα γινοταν σε 50.
  ποια συνθηκη ραμσαρ και μαλακιες?
  τελικα οι συνθηκες ειναι για να προστατευουν συμφεροντα και οχι το περιβαλον οπως ηταν ο πρωταρχικος σκοπος τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Άσχετο. Ο Καλτσόβρακος τι απόγινε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Κατερίνα και Κωνσταντίνα, στην Ελληνική Εταιρία έχουν κάνει μελέτες για το οικολογικό σπίτι του μέλλοντος - και είχα έδθει και σε επαφή όταν ήταν να σχεδιάσουμε το σπίτι μου στην Πάρο (ακόμη χτίζεται).
  Ήταν τόσο ασύμφορο -φανταστείτε δυο φορές την τιμή του σπιτιού πάνω- που το εγκατέλειψα αμέσως γιατί δεν θα τελείωνε ποτέ πριν τη λήξη της άδειας.
  (δηλαδή δεν θα κατάφερνα ποτέ να μαζέψω τα 30 χιλιάρικα που θα μου κόστιζε για να το κάνω εξ ολοκλήρου με εναλλακτική ενέργεια).

  Το αποτέλεσμα θα είναι κάτι μεσοβέζικο, όπως π.χ. ηλιακό σύστημα για φώτα νυκτός αλλά όχι και για το ρεύμα συνολικά, και η διαπίστωση πως ότι είναι *εναλλακτικό* (my ass) στην χώρα μας, κοστίζει.

  Ας μάθει ο Έλληνας να ανακυκλώνει πρώτα τα βασικά...
  Last nut not least, εγώ έσβησα 5' τα φώτα μου προχτές, και δεν το έκανα φυσικά για να σώσω τον κόσμο, αλλά ως κίνηση καλής πίστης και τόνωσης της συλλογικότητας. Το μόνο που μπορεί ίσως να αλλάξει με τέτοιες ενέργειες – και είναι σπουδαίο αυτό πιστέψτε με, γιατί το έχω δει να συμβαίνει, είναι η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ των ανθρώπων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Να δούμε όλοι την ταινία του Al Gore 'an unconvenient truth' που προβάλλεται στο κέντρο 'Γαία' (μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κηφισιά), να ταρακουνηθούμε. Γιατί εμείς εδώ είμαστε ακόμα στην κοσμάρα μας. Ούτε ανακύκλωση δεν κάνουμε σωστά.Είμαι σίγουρη ότι στη χωματερή καταλήγουν όλα. Τι εναλλακτική ενέργεια λέμε τώρα...
  Κι εγώ έσβησα τα φώτα ενώ όλοι οι γείτονες είχαν φωταγώγηση. Χαμπάρι δεν παίρνει κανείς, εκτός κι αν του σκάσει το τσουνάμι στα μούτρα, ή έχει μετωπική συγκρουση με παγόβουνο.

  Υ.Γ.Ωραία είσαστε εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Λοιπόν ωραιοτάτη, τουβλομανείς- ξε-τουβλομανείς εγώ δέν είμαι πιά τούβλο!!! Κατάφερα να μπώ στο blog ΜΟΥ!! Δέν είμαι μόγγολο αλλά ο γαμω-blogger δέ διευκρίνιζε πως username βάζεις ολόκληρη τη διεύθυνση του mail!! Χα χά, πάω να ξαναγράψω, θα βάψω τα μαλλιά μου κατάμαυρα και φιλώ από μακριά τους φίλους μου τα τούβλα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Το περίεργο (??) είναι ότι όταν μιλαμε για σπίτια "οικολογικά" στο νου μας έχουμε το ηλεκτρικό ρεύμα και πώς θα το εξοικονομήσουμε και φτάνουμε στην εγκατασταση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, κλπ κλπ.. Ωραία είναι να πουλάμε ρεύμα στη ΔΕΗ να της τη σπάμε και να κάνουμε το μάγκα, ωραία και όλ' αυτά αλλά κομμάτι δαπανηρά και συμφωνώ με ΜανταλενοΠαριανος:-) αλλά.

  Αλλά, λοιπόν, ακόμα και στον τρόπο χτισίματος υπάρχουν απλά κολπάκια γνωστά εδώ και κάτι 100αριές χρόνια, τα οποία αγνοούμε ή αμελούμε να χρησιμοποιήσουμε. π.χ. μικρά ανοίγματα προς το Βοριά, μεγάλα προς το Νοτιά (για να κρατάμε το σπίτι ζεστό) δεξαμενή νερού στην υπόγα και κανάλια κατακόρυφα με ελεγχόμενα ανοίγματα, ώστε να διοχετεύουμε δροσερό αεράκι το καλοκαίρι στα δωμάτια -προτιμούμε το αιρκοντίσιον όμως.. γιατί..? Η όλη φάση μπορεί να κατεβάσει ως και 10 βαθμούς την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού.. αν βάλουμε και δεξαμενούλες νερού πάνω στην ταράτσα θα έχουμε ζεστό νερό το καλοκαίρι χώρια το κατέβασμα άλλων 5-7 βαθμών περίπου. Και άστε τη ΔΕΗ για τις ηλεκτρικές συσκευές, άμα δυσκολεύεστε να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

  ΑΜΑΝ :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. νομίζω ότι θα ανεβάσω ποστ τελικά.. αλλά μετά καμιά 10ριά μέρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. ροδια ανεβασε ρε κατι σχετικο..
  θυμαμαι οτι φυτευοντας αειθαλη δεντρα στην πλευρα του σπιτιου που ειναι ο βορρας και φυλλοβολα απο την πλευρα του νοτου το καλοκαιρι εχουμε δροσια και το χειμωνα προστασια απο το φυλλωμα..
  επισης προστατευεται το σπιτι μονιμα απο τον βορρα που ειναι ισχυρος στην ελλαδα,επισης την ιδια δουλεια μπορει να κανουν τα αναχωματα πισω απο τα σπιτια/...
  τα κενα μεσα στις τοχους για να περναει ο αερας και να θερμαινει ή να δροσιζει το σπιτι,αντε περιμενουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. "μικρά ανοίγματα προς το Βοριά, μεγάλα προς το Νοτιά (για να κρατάμε το σπίτι ζεστό) δεξαμενή νερού στην υπόγα και κανάλια κατακόρυφα με ελεγχόμενα ανοίγματα"

  Rodia έχουν υπολογιστεί ΟΛΑ όσα λες να γίνουν - (και οι ροές του ανέμου έχουν μελετηθεί ΜΕΣΑ, και οι φεγγίτες). Και το σπίτι θα είναι πέτρινο. Και διπλά τζάμια θα έχει για εξοικονόμηση ενέργειας... Και στη δεξαμενή θα μπορώ να κατεβαίνω με σκαλίτσα και... κατάλαβες. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα ήθελα να ήταν εξ ολοκλήρου αυτόνομο.
  :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Είχα βρει κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες που μιλούσαν για 'αβαθή γεωθερμία', ένα εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης του σπιτιού που εκμεταλλεύεται τη θερμότητα της γης. Φαίνεται πολύ καλή λύση για απεξάρτηση από το πετρέλαιο αλλά δεν γνωρίζω πόσο αποδοτικά είναι, ούτε το κόστος εγκατάστασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Όσον αφορά τα φωτοβολταικα συστήματα, ισχύει και στην πράξη ότι πρέπει να σου αγοράζει η ΔΕΗ το υπολειπόμενο ρεύμα, ή μένει μόνο στη θεωρία αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή