Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007

ΓΑΜΩ
Κι ενώ νομίζεις ότι κάποια πράγματα, τουλάχιστον στο πολύ κοντινό σου περιβάλλον έχεις φροντίσει να τα περιορίσεις, γίνεται κάτι και νοιώθεις “in a pool of liquid shit” και με παρόμοια τετελεσμένα συναισθήματα. Το ΄παθα πολύ πρόσφατα με τον βαφτισιμιό μου. Οι συναντήσεις μας είναι σπάνιες αλλά ουσιαστικές. Μόλις βρεθούμε, μας ξεμοναχιάζει και αρχίζει να ψιθυρίζει όλα τα μυστικά του για γκόμενες, σκανταλιές, βύζους στο κινητό και γενικά ό,τι άλλο θεωρεί κουλ που φυσικά δεν καταλαβαίνουν και δεν πρόκειται ποτέ να μάθουν οι γονείς του. Τα κλασσικά δηλαδή.


Τα «μυστικά» αυτά, του αρέσει να τα λέει περισσότερο στον νονό του που ανήκει στο κατάλληλο target group για τέτοιου είδους εκμυστηρεύσεις: άντρας, τσοντοφαν και δεν σε βάζει τιμωρία. Μόλις μας ενημερώσει για όλα τα φοβερά πράγματα της ζωής του (φυσικά εκτός από τους βαθμούς του) αποσύρεται στα ενδότερα (βλέπε προεφηβικό δωμάτιο - για να «διαβάσει») και εμείς θυμόμαστε τα παλιά και αναλύουμε πόσο ξενέρωτα είναι σήμερα τα πιτσιρίκια και γιατί φυσικά, εμείς και οι γονείς του, ήμασταν πολύ πιο κουλ «τότε».

Αυτή τη φορά, η κουλίτιδα που μας παρουσίασε ήταν ένα μουσικό κομμάτι στο κινητό του. Έχωσε το τηλέφωνο στο αυτί του νονού του κι εκείνος έμεινε να τον κοιτάει με ανοιχτό το στόμα. Χωρίς να ΄χω ακούσει τους στίχους, έλεγα πόσο μαλάκες μου ακούγονται οι περισσότεροι Έλληνες ράπερς και πόσο ηλίθια τραγούδια έχουν βγάλει, μέχρι που ο νονός του επέμενε: «μα το άκουσες;» Ο μικρός έβαλε το κομμάτι να το ακούσω κι εγώ. Θυμάμαι μόνο τους πρώτους στίχους: «Γαμώ την Αλβανία – φάγατε ψωμί και ελληνική παιδεία». Δεν μπορούσα να το πιστέψω.

Έψαξα όλο το ίντερνετ να το βρω, γύρισα τούμπα όλο το myspace και –φυσικότατα- δεν υπάρχει πουθενά. Προφανώς είναι από τα «απαγορευμένα» κομμάτια που κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό του κατάλληλου κοινού: της Έκτης Δημοτικού (ναι, ακριβώς – αυτής με τα αντεθνικά βιβλία Ιστορίας). Συζητώντας με τον μικρό κατάλαβα ότι δεν το βλέπει όσο ρατσιστικά θα περίμενα. Το θεωρεί κουλ γιατί έχει την καραανατρεπτική λέξη «γαμώ» (που για έναν πιτσιρίκο οποιαδήποτε βρισιά αναιρεί τα συμφραζόμενα και γίνεται αυτομάτως μοτο) ενώ το εντάσσει περισσότερο στην αφελή σφαίρα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Καθότι ορκισμένος βάζελος σε μια πόλη γαύρων και μαθητής σε σχολείο με πολλά παιδιά από άλλες χώρες. Που παίζουν όλη μέρα μαζί και στο άσχετο θυμούνται τις «ομάδες» τους και λένε και καμιά χοντράδα. Αλλά μετά από λίγο, δεν τρέχει τίποτα.

Δεν το κάναμε μεγάλο θέμα. Φυσικά ήθελα να πάρω το κινητό και να το κάνω χίλια κομμάτια αλλά η αμήχανη ήδη φάτσα του μικρού, μας έφερε σε δύσκολη θέση. Του ΄παμε μερικές κουβέντες αλλά το πιο πιθανό είναι να ξενέρωσε επειδή κι εμείς γίναμε ξαφνικά απ΄τους άλλους, τους «μεγάλους» με τα όχι τους και τα πρέπει τους. Απ΄αυτούς που δεν γελάνε με ότι περιέχει την λέξη «γαμώ», όπως μέχρι τώρα.

Η γεύση που μου άφησε όλο αυτό, ήταν περίεργη. Τα πιο εμετικά πράγματα εισάγονται σε κεφάλια παιδιών στην διάσταση που είναι σε θέση να κατανοήσουν: μιας απλής ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας. Γιατί προφανώς η αληθινή βία θα ωριμάσει αργότερα, όταν οι μάχες στα βιβλία Ιστορίας θα επιτρέπεται να περιγράφουν επακριβώς τα ξεκοιλιάσματα που έφαγε ο ελληνικός ηρωικός λαός από τους βρωμοαλβανούς, τους βρωμοτούρκους και οτιδήποτε άλλο σούρνεται σ΄αυτόν τον πλανήτη και τρώει λαθραία την ακριβή μας ελληνική παιδεία.

Οι αληθινοί ήρωες για μένα πλέον, είναι μακράν οι σύγχρονοι γονείς.

Τσίμπα κι ένα τυχαίo post από το παρελθόν...

69 σχόλια:

 1. Το πιο κούλ στα δικά μου χρόνια ήταν «το κόκκινο βιβλιαράκι των μαθητών».
  Πολλά χρόνια μετά έμαθα ότι υπήρχε και ένα άλλο «κόκκινο βιβλιαράκι», εκείνο του Μάο, αλλά εκείνο το δικό μας καμιά σχέση.
  Κάτω στην Νίκαια και στο Αί Νικόλα, ήταν πολύ ανατρεπτικό αυτό το «κόκκινο» ρημάδι που γύρναγε από χέρι σε χέρι και σε ξεστράβωνε για το τι είναι ναρκωτικά, η τσάρκα σε μπουρδέλο, τα αφροδίσια και τα δικαιώματα των παιδιών στο σχολείο και στους καθηγητές που μπορούσαν να σε ξεχεριάσουν μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκες να πάρεις τη «Μαθητική Γενιά» (στην Παλιά Κοκκινιά είχε γίνει ένα μήνας κατάληψη μετά από προσπάθεια επιβολής της ανάγνωσης του περισπούδαστου περιοδικού).
  Αυτό ήταν το δικό μας ανατρεπτικό κούλ, ο αφίσες του Τσε Γκεβάρα με τον κόκκινο μπερέ, οι Doors και τα σφιχταγκαλιάσματα στα πατάρια σε κάτι καφετέριες στην πλατεία Αγίου Γεωργίου..
  Βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και μαζί με τα χρόνια που έρχονται για κείνα και τα δικά μου που φεύγουν, τις αμείλικτες ερωτήσεις που καταφθάνουν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kωσταντίνααααα, πελάτης ρε!

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γειά σου εξ-ψιλικατζού μας!!!

  Συζητούσαμε σήμερα με την artanis για σένα οπότε πήρα πλέον το θάρρος να μπω να σου πω κι εγώ Χριστός Ανέστη!

  "Οι αληθινοί ήρωες για μένα πλέον, είναι μακράν οι σύγχρονοι γονείς."

  ΑΥΤΟ ΞΑΝΑΠΕΣΤΟ!!!

  Με μία υποσημείωση μόνο: αυτοί που νοιάζονται, έτσι? οχι εκείνοι που στέλνουν τη φιλιππινέζα να παραλάβει τον έλεγχο...
  ;)

  Α! και μια που θυμηθήκατε το Κόκκινο βιβλιαράκι, θυμάστε και το Εγχειρίδιον του Καλού Κλεφτη? Καμμία σχεση με το πρώτο, αλλά ήταν πολιτισμικό σοκ για μας τα χάπατα της εποχής...

  Καλό Από-Πασχα σε όλους σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπουαχαχαχαχα... καλό..
  Αν και δεν κατάλαβα πως συσχετίζονται το ψωμί και η ελληνική παιδεία με τον αθλητισμό... (την γενετήσια πράξη τη νκαταλαβαίνω :P)

  Κοίταξε η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με την δική μου εμπειρία οι έλληνες δεν πάσχουν από σοβινισμό (από ξενομανία θα έλεγα πάσχουν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)..
  Πάντως όλα τα "εμετικά πράγματα" σιγά-σιγά και απαρατήρητα περνάνε συνήθως μέσα από υποσυνείδητα μηνύματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συμφωνώ, δυστυχώς.. Αυτοί είναι οι ήρωες... τι να πεις του μικρού που ενθουσιάστηκε με τη βρισιά αλλά δεν εννοεί γιατί είναι ρατσιστικοί οι στίχοι;

  Ίσως βέβαια αυτό είναι καλό ρε συ. Ίσως στ'αλήθεια δεν διανοείται να βρίσει το φιλαράκι του, ίσως είναι ίδιας βαρύτητας το "κωλόγαυρος" με το "κωλοΑλβανός". Ίσως να πλακωθεί στ'αστεία και για τα δύο. Δεν ξέρω ρε γμτ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το εμετικό κατασκεύασμα ΔΥΣΤΥΧΩΣ κυκλοφορεί ελεύθερα και με καμάρι από τους δημιουργούς του και τα ευκολόπιστα "fanάκια" και στο Διαδίκτυο.

  Κανείς ΔΕΝ γεννιέται ρατσιστής, γίνεται - γι' αυτό ΟΛΟΙ οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στα παιδιά, από τον τρόπο που θα μιλήσουμε σε έναν "ξένο" μέχρι τον τρόπο που ΔΕΝ θ' αντιδράσουμε όταν ακούσουμε ή δούμε κάτι ρατσιστικό. Δεν είναι μόνο θέμα διαπαιδαγώγησης των γονέων, είναι ολόκληρης της κοινωνίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πειράζει που μου έχει σηκωθεί η τρίχα κάγκελο;
  Από που να αρχίσω....
  Από το γεγονός ότι 12χρονο έχει ΗΔΗ κινητό;;;;
  Από τα "δήθεν αθώα" μηνύματα που καταπίνονται αμάσητα χάριν ρυθμού;;;
  Από;;;; Από;;;;
  Συμφωνώ με την τελευταία σου φράση, με μία προϋπόθεση: οι γονείς που ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ και ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ με το παιδί τους είναι ΗΡΩΕΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Phantom, δεν έχω ιδέα για αυτό το «κόκκινο βιβλιαράκι». Πάντως η Νίκαια παραμένει ίδια, καθώς και οι αμείλικτες ερωτήσεις που πλησιάζουν ή που ήδη μας έχουν φρικάρει. Εμείς πρέπει να έχουμε συναντηθεί κατά anais μεριά ή κατά parking. ;)

  Kaltso, μάλλον για συμμαθητάκι, μου κάνει ο phantom. :)

  Αφροδίτη, χρόνια πολλά και σ΄εσένα. Ρε συ, αν κάποιος γονιός δεν νοιάζεται δεν σημαίνει ότι δεν θα τη φάει την κεραμμίδα, απλά ίσως αργήσει λίγο παραπάνω από αυτούς που νοιάζονται (αλλά η απόσβεση θα είναι πολύ πιο ηχηρή). Στάνταρ αυτό. Να ‘σαι καλά. :)

  Darthiir, μα είναι πολύ απλό. Ο αθλητισμός – τουλάχιστον με τον τρόπο που τον καταλαβαίνουν οι περισσότεροι στις μέρες μας – είναι μια χαρά πλατφόρμα για να απλώσεις πάνω της ό,τι μίση γουστάρεις. Απλά συμπληρώνεις το όνομα της αντίπαλης ομάδας και αφήνεις τους οπαδούς να φωνάξουν τα ανάλογα συνθήματα. Όποιοι κι αν είναι: Βάζελοι, Αλβανοί, Εβραίοι, gay.

  Idaki, κι εγώ μπερδεμένη είμαι. Πάντως ομολογώ ότι την «αθώα» διάσταση αυτή, δεν την είχα σκεφτεί καθόλου. Ας είναι. Τουλάχιστον ας το βλέπει «οπαδικά» και αργότερα βλέπουμε.

  Flubber, μάλλον είμαι άχρηστη στο ψάξιμο. Ευχαριστώ ρε συ, θα κάτσω να το ακούσω όλο γιατί μόλις μου το ΄βαλε ο μικρός δεν είχα μυαλό ν΄ακούσω παρακάτω. Πάντως για την υπευθυνότητα, μάλλον είναι δύσκολο να «τσεκάρεις» ένα παιδί στο 100%. Είναι τόσα πολλά πια τα τεχνολογικά τρικάκια που γνωρίζουν που πρέπει να είσαι τουλάχιστον κομπιουτεράς για να τα ξέρεις. Άστα κοριτσάκι.

  Anlu, τα δωδεκάχρονα (απ΄ότι πρόσφατα έμαθα) είναι ήδη μεγάλα για κινητό – όλα έχουν από τα δέκα τους. Και μάλιστα, επειδή το έχουν απαγορέψει στα σχολεία, ο μικρός το έχει ανοιχτό μόνο στο σπίτι και για συγκεκριμένες ώρες και πάλι, κοίτα τι έχει βάλει. Φαντάσου άλλα που το ΄χουν όλη μέρα. Τελικά χίλιες φορές βύζους και τσόντες παρά όλες αυτές οι μλκς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οκ, μόλις το άκουσα. Ντρέπομαι πολύ γι΄αυτά που άκουσα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο παρά συγνώμη σε όσους αναφέρεται.

  Και ένα τεράστιο ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ στους δημιουργούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η διαμόρφωση των παιδιών ως καταναλωτές είναι ίσως το πιο διαβολικό σχέδιο της αληθινής εξουσίας. Και όχι μόνο καταναλωτές υλικών (βλέπε κινητά) αλλά και ιδεολογιών, ηθών, σκεπτικού. Και η υλοποίηση αυτού του project βρίσκει ΣΥΝΕΝΟΧΗ την κοινωνία, όλους τους κουρασμένους, αγχωμένους, μπαϊλντισμένους πολίτες που, έχοντας ρουφηχτεί από τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής δεν έχουν κουράγιο / μυαλό / ενδιαφέρον για ό,τι γίνεται παραπέρα από τα άμεσα προβλήματα...
  Θα μου πεις, αντιφάσκεις στα παραπάνω. Από τη μια είμαστε συνένοχοι, από την άλλη λόγω κόπωσης δεν φταίμε.. Έτσι είναι. Η ουσία είναι από πού ξεκινάει αυτός ο κύκλος, μια φάση του οποίου είναι να κυκλοφορούν τέτοια στιχάκια-ιδεολογήματα στα πιτσιρίκια;
  Όπως λένε και οι "φίλοι" μας οι αμερικάνοι, follow the money...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μήπως θα έπρεπε να αφαιρεθεί το link από το σχόλιο του Flubberwinkle;

  Ακόμα και έμμεσα και ακούσια, η διάδοσή του δεν ωφελεί κανένα.

  Και δε θα ήταν όμορφο αυτό το υπέροχο blog να γίνει referrer σε αυτή την ηλίθια διασκευή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Sad, ρε συ με όλα αυτά που άκουσα σήμερα, χλωμό ο κύκλος να προέρχεται από ένα "follow the money". Πιο πολύ μου κάνει "follow any shit as long as it makes you look the most important motherfucker ever".

  Captain, αντίθετα πιστεύω ότι η διάδοσή του ωφελεί απίστευτα. Κάτι τέτοια δεν πρέπει να μένουν κρυφά σε κινητά δωδεκάχρονων αλλά να κράζονται διαρκώς και από παντού. Τα "κρυφά" κάνουν πολύ περισσότερο κακό από τα "φανερά". Δεν συμφωνείς; Και μεταξύ μας, δεν μ΄ενδιαφέρει καθόλου αυτό να είναι ένα όμορφο μπλογκ αλλά ένα ουσιαστικό μπλογκ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το original τραγουδι...


  Στίχοι: Goin'Through
  Μουσική: Goin'Through
  Πρώτη εκτέλεση: Goin'Through

  Καλημέρα Ελλάδα,
  Σου μιλάει ο Νίβο
  όλα σου τα λέω τίποτα δεν κρύβω
  πολύ με υποτίμησες, εγώ μονάχα λίγο
  Σκέφτηκα Ελλάδα να σ' αφήσω, να φύγω
  Δεν το 'βαλα κάτω και προσπάθησα κι άλλο
  ν' ανεβάσω σαν κι εσένα πιο πολύ το καβάλο
  Να πετάξω καπέλα και το rap ντύσιμό μου
  Και ν' αλλάξω τη ζωή και το φέρσιμό μου

  Καλημέρα Ελλάδα
  Να μου ζήσεις για πάντα
  Να τιμάς με παρελάσεις το έπος του 40
  Να κρατάς το κεφάλι ψηλά στον αγώνα
  Και να βγάζεις για κυβέρνηση το ίδιο κόμμα

  Να μου ζήσεις Ελλάδα και όλοι οι βουλευτές σου
  Με τ' αυθαίρετά τους όλοι στις ακρογιαλιές σου
  Με τους Χριστιανούς σου που κάνουν νηστεία
  και ό,τι περισσεύει στέλνουν στην Ελβετία

  Ελλάδα συγγνώμη αν θες ν' αλλάξω γνώμη πρέπει και συ να μάθεις ν' αγαπάς
  Πάψε να με παιδεύεις και να με κοροϊδεύεις
  Και τα όνειρά μου Ελλάδα μη σκορπάς

  Καλημέρα Ελλάδα,
  Νίβο στο μικρόφωνο
  Στα λέω μέσα στους δίσκους
  Στα λέω και στο ραδιόφωνο
  Στα 'πα απ' την καλή
  Στα λέω και απ' την ανάποδη
  Σου 'χω μαζέψει άπλυτα από δω μέχρι τη Νάπολη

  Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευταί
  Πριν πάτε στο γραφείο, σας κάνω εγώ σεφτέ
  Διαλέγω ένα τραγούδι αντί να στέλνω γράμματα
  Δε ψάχνω για μ***, δεν περιμένω θαύματα
  Παράτα και γραφείο και χαρτοφυλάκιο
  Ελάτε μια βόλτα μέχρι τη Βαρβάκειο
  Κατέβα στο λιμάνι, μίλα στους εργάτες σου
  Πάρε την ευθύνη μια φορά πάνω στις πλάτες σου

  Ποια δημοκρατία, μου μιλάτε, ποια προγράμματα;
  Ποια πανεπιστήμια, ποια Ευρώπη, και ποια γράμματα;
  Πού είναι η παιδεία, πού είναι η υγεία σας;
  Κύριε υπουργέ... τα υπουργεία σας

  Ελλάδα συγγνώμη αν θες ν' αλλάξω γνώμη
  πρέπει και συ να μάθεις ν' αγαπάς
  Πάψε να με παιδεύεις και να με κοροϊδεύεις
  Και τα όνειρά μου Ελλάδα μη σκορπάς

  Κύριε Πρόεδρε,
  Παίρνω το θάρρος σήμερα
  Αφού όλα τα προβλήματα είναι θέματα εφήμερα
  Προκαταβολικά συγγνώμη μα έχω όνειρα
  Σαν αυτά που κάποιοι ονομάζανε ανώνυμα
  Εγώ τους δίνω όνομα και δεν κάθομαι φρόνημα
  Γιατί εγώ κι εσύ διαφέρουμε στο φρόνημα
  Ζητάω τα προβλεπόμενα, δεν τα ζητιανεύω
  Σ' αντίθεση με σας έχω μάθει να δουλεύω

  Ελλάδα σε βιάζουν και συ φτιάχνεις τα νύχια σου
  Όχι να αμυνθείς
  ή για να βρεις τα δίκια σου
  Αυτοί σε ξεπουλάνε όση ώρα καλλωπίζεσαι
  Είστε μια παρέα και μονάχη ξεφτιλίζεσαι

  Καληνύχτα Ελλάδα,
  Σ' αφήνω πάω για ύπνο
  Όσο εσύ μ' αυτούς ετοιμάζεσαι για δείπνο
  Εγώ θα κάνω στίχους, κάθε σκέψη στο τετράδιο
  Και θα στ' αφιερώσω απ' το ράδιο μάλλον αύριο

  Ελλάδα συγγνώμη αν θες ν' αλλάξω γνώμη
  πρέπει κι εσύ να μάθεις ν' αγαπάς
  Πάψε να με παιδεύεις και να με κοροϊδεύεις
  Και τα όνειρά μου Ελλάδα μη σκορπάς

  Η αδερφη μου ειναι τρελαμενη με το συγκεκριμενο συγκροτημα και το αναγνωρισα αμεσως. Η μουσικη ειναι ιδια αλλα οπως βλεπετε οι στιχοι δεν εχουν καμια σχεση. Επισης αυτος που τραγουδα στο link δεν ειναι ο Βουρλιωτης (ο τραγουδιστης του γκρουπ). Μολις ακουσα το τραγουδι τους εψαξα στο google μηπως και η σελιδα τους εχει κανενα mail για να τους ενημρωσω αλλα η σελιδα τους ειναι under construction...
  Νομιζω κι εγω πως η διαδοση του θεματος θα βοηθησει. Στο κατω κατω οταν ηδη κυκλοφορει σε κινητα 12χρονων περισσοτερο κακο δεν μπορει να γινει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. σορυ για το σεντονι, επρεπε να βαλω λινκ :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. καλά αν το καλοσκεφτείς δε λέει και τίποτα το τρομερά διαφορετικό το original κομμάτι, απλώς τα λέει με λίγο πιο απολιτίκ τρόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εγώ κρατάω την Κεντρική Ιδέα της ιστορίας και αυτή είναι ότι ο Καλτσόβρακος έχει βαφτιστήρι βάζελο. ;)

  χεχεχε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το φαινομενο , δεν ειναι τωρινο....Οι γονεις μου ηταν ρωσσοι εμιγκρε (εκουσίως εκπατρισθέντες).Ο πατερας μου πολεμησε στο αλβανικο μετωπο και το θεωρουσε παντα ...τιμη του .Σαν ανταλλαγμα , ηταν παντα για ολους ,ο ..."Ρωσσος", με τον ευτελη ορο της λεξης .Τα παιδια στο σχολειο , με φωναζαν κοροϊδευτικα "σκατοβουλγαριτσα"(φρεσκες ακομα οι μνημες απο την βουλγαρικη κατοχη στην Θρακη).Καποτε , εφαγα τιμωρια ...μια βιτσιά στη γλωσσα (οχι στο χερι , καλα ακουσατε..στη γλωσσα),επειδη μου ξεφυγε και ειπα τη λεξη"ευχαριστω" στα ρώσσικα .Οταν περασα στο Πανεπιστημιο ,για να φαω στην φοιτητικη λεσχη επρεπε να παρω χαρτι Απορίας απο τον παπα της ενοριας μας (στην επαρχια που ζουσαμε).Μου απαντησε...."Να πεις του πατερα σου , να παει στην Μοσχα ,κι αν βρει παπα , να του το δωσει εκεινος" ..Δεν μου το εδωσε κι ας πεινουσαμε.
  Τουλαχιστον , εδω ,στις παρελασεις ,ολο και καποιο αριστο στο σχολειο αλβανακι ,θα κρατησει την σημαια (με γκρινιες με τραμπουκισμους , με φασαριες...αλλα θα την κρατησει και θα την τιμησει οσο κανεις ισως αλλος .....Εμενα , δεν μου εδωσαν ποτε την ευκαιρια να τιμησω την σημαια,γιατι ημουν η κορη του ...Ρωσσου...Οταν με ρωτουσαν "Τι θα γινεις Σιλια οταν μεγαλωσεις ;"...απαντουσα : "Ή γιατρος , ή σημαιοφορος"....
  Συγνωμη για την φλυαρια....Μπουκωσα...Επρεπε καπου να τα πω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Έλληνες και ρατσισμός...δεν τα έχουμε με όλες τις φυλές ...μάλλον με συγκεκριμμένες...οι Αλβανοί...υπάρχουν καλοί και κακοί ...δυστυχώς οι κακοί...δημιούργησαν πρόβλημα στους καλούς...η δική μου εμπειρία...τα αλβανόπουλα αγαπούν τα γράμματα και θέλουν να γίνουν ελληνόπουλα , αγαπούν την Ελλάδα..
  Σίλια...δυστυχώς όταν ήσουν μικρή η Ρωσία ισοδυναμούσε με κομμουνισμό..και κάτι κατακριτέο για τους παπάδες...εγώ σαν ελληνίδα στο Βέλγιο στη παιδική μου ηλικία...δεν μπορώ να πω παρά καλά λόγια...συμπάθεια και άπειρη βοήθεια ...γι'αυτό και μου ξενίζει η ξενοφοβία των ελλήνων...φοβούνται το άγνωστο...δεν ξέρουν...είναι μία άμυνα και αυτό...δυστυχώς η χειρότερη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Κωσταντίνα: ο εθνικισμός, ο σωβινισμός και ο ρατσισμός είναι υπαρκτά φαινόμενα, οπότε φυσικό είναι να υπάρχουν και οι "καλλιτεχνικές" τους εκφράσεις στη λογοτεχνία, στο σινεμά, στη μουσική κλπ. Στο net (και όχι μόνο) διακινείται άφθονο "πατριωτικό" -όπως αυτοαποκαλείται- ροκ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σ' αυτό το blog εδώ.
  Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε φυσιολογικό παιδί μέσα από το σχολείο ή τις παρέες να έρθει σε επαφή με τέτοια προϊόντα. Κι εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα των μεγάλων, γονιών, νονών κλπ. Να εξηγήσουν στο παιδί τι σκατά είναι αυτό που ακούει, κι ότι δεν είναι καθόλου cool να είσαι ρατσιστής ή φασίστας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. "Τα πιο εμετικά πράγματα εισάγονται σε κεφάλια παιδιών" που η οικογένειά τους έχει φροντίσει να παραμείνουν άδεια.

  Για τον πιτσιρικά που την βρίσκει με τέτοια ακούσματα, αναζήτησε τους υπεύθυνους στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι το παιδί αυτό δεν έχει σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς του αλλά έχει με τους νονούς του. Όπως γράφεις επικοινωνεί περισσότερο με σας που βλέπει σπανιότατα παρά με τους δικούς του. Αυτό δείχνει ότι οι γονείς του μάλλον δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να το πλησιάσουν. Τέτοια παιδιά είναι πάντα επιρρεπή σε ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ νοσηρές επιρροές και τα παιδιά τέτοιων γονιών προσφέρουν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη νοσηρών αντιλήψεων. Ας μην ενοχοποιείς επομένως τα "τραγούδια", τέτοια πάντα υπήρχαν. Kαι αν έχουμε μάθει να γελάμε και να καμαρώνουμε που ένα άκαπνο πιτσιρίκι "γαμάει" υπουργεία, σχολεία, σόγια, θρησκείες, ομάδες και όσα άλλα μας κάθονται καλά, ας μην απορήσουμε όταν θα "γαμήσει" και ό,τι άλλο του φυτέψουν στο άδειο κεφάλι του.

  Και αλήθεια είναι ήρωες οι σημερινοί γονείς; Υποθέτω ότι και η λέξη "ήρωας" είναι μία από αυτές που έχουν χάσει τη σημασία τους, όπως τόσες άλλες. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, πριν η Ελλάδα αστικοποιηθεί από άκρη σε άκρη, στην ελληνική κυρίως περιφέρεια, υπήρχαν γονείς που μεγάλωναν τέσσερα, πέντε ή και παραπάνω παιδιά. Και μάνες ηρωίδες που προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Σπίτι, χωράφια, περιβόλια, ζώα και στις περισσότερες περιπτώσεις ένας άντρας αφέντης.

  Όσο για την αισχρή ρατσιστική, και προβοκατόρικη όπως ισχυρίζονται πολλοί, διασκευή, ας αναφέρω, για λόγους ιστορικούς, ότι το ρεφραίν του ορίτζιναλ [Ελλάδα συγγνώμη αν θες ν’ αλλάξω γνώμη / πρέπει κι εσύ να μάθεις ν’ αγαπάς / πάψε να με παιδεύεις και να με κοροϊδεύεις / και τα όνειρά μου Ελλάδα μη σκορπάς] έγινε ύμνος για όλα τα αλβανόπουλα από όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Imikrimarika said:τα αλβανόπουλα αγαπούν τα γράμματα και θέλουν να γίνουν ελληνόπουλα , αγαπούν την Ελλάδα... Δεν καταλαβαίνω γιατί προκειμένου να δεχθούμε έναν άνθρωπο με ξένη καταγωγή πρέπει να μας αποδείξει οτι θέλει να γίνει έλληνας. Ειδικά εμείς που ξέρουμε τι σημαίνει μετανάστευση. Φαντάζεστε πως θα αντιδρούσαν οι έλληνες μετανάστες στην Αμερική (ή όπου αλλού) αν η χώρα που τους φιλοξενούσε απαιτούσε να μη νιώθουν πια έλληνες; Οι ξένοι οφείλουν να κρατήσουν την εθνική τους ταυτότητα, αυτό άλλωστε είναι και το ενδιαφέρον της πολυπολιτισμικότητας. Από αυτούς απαιτούμε τίποτα περισσότερο από αυτό που απαιτούμε από τους εαυτούς μας. Κομψή κοινωνική συμπεριφορά. Και το αν αυτή υπάρχει δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα εθνικό. Η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο ρατσισμός είναι πολύ επικίνδυνη και συμφωνώ ότι όλα εξαρτώνται από το πώς αντιδρούμε εμείς οι μεγάλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Αφού είναι βάζελος ο νέος, όλα μπορούν να διορθωθούν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. To kako einai oti ta "pernane" sta paidia apo mikra me emmesous tropous.Ekmetalleuontai to oti sto internet kai sta kinhta den borei na yparksei elegxos.. Krima..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 24. Φαντάζεστε πως θα αντιδρούσαν οι έλληνες μετανάστες στην Αμερική (ή όπου αλλού) αν η χώρα που τους φιλοξενούσε απαιτούσε να μη νιώθουν πια έλληνες;


  Με ανακούφιση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ε, τώρα! αφου το δηλωνει το παιδι ξεκαθαρα στο τραγουδακι του 'δεν ειμαι ρατσιστης'! Δηλαδη πως οριζει τον ρατσισμο κατα την αποψη του; Φοβαμαι την απαντηση που θα εδινε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Σιμαίθα said:"Κομψή κοινωνική συμπεριφορά."
  Η κομψοτητα ειναι λιγο υποκειμενικη, και τα εθνικια αυτην επικαλουνται: θεωρουν "ακομψη" την διαφορετικοτητα... ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Νομίζω ότι υπερβάλλουμε (θεματοθέτις + σχολιαστές) για μια ταρζανιά του μικρού. Στην αρχή τρόμαξα, αλλά μετά θυμήθηκα τα δικά μου 10-12 χρόνια.. τι τατού με νεκροκεφαλές και πειρατικές σημαίες ζωγράφιζα σε μέρη που δεν φαινόντουσαν(!!!) δεν λέγεται -τώρα το αποκαλύπτω!:-ΡΡ και παρ' όλ' αυτά, που τα θεωρούσα παληκαρισμούς, η σκέψη μου που δεν καλουπώθηκε αναπτύχθηκε ομαλά -νομίζω..... (ή όχι..?)
  Ζητημα φαντασίας είναι. Οσο για την επικοινωνία με τους γονείς, ας είναι και ελλιπής όταν υπάρχουν τέτοιοι νονοί! :-) :-) :-)

  ..και'γώ, παιδί αποκομμένο από τους "μεγάλους" ήμουν.. με μπόλικη φαντασία που τη λάβαιναν ως "ψευτιά".. και μπορώ να καταλάβω το μικρό..
  Α! είχα μια εξαιρετική νονά και μερικές πολύ καλές θείες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Το τραγουδάκι είναι οντως σκατένιο, πόσο μάλλον όταν σε πληροφορεί για την ύπαρξή του το τρυφερούδι σου.
  Όμως
  Ομως λίγα πράγματα πλέον με σοκάρουν πραγματικά. Οχι πως ΔΕΝ στενοχωριέμαι, όχι πως ΔΕΝ με νοιάζει, αλλά έτσι δεν είναι;
  Ο ρατσισμός ξεκινάει με την ''καλημέρα'' σ' αυτή την πόλη, σ' αυτή τη χώρα, σε αυτό το Ιντερνετ.
  Και ο Ρατσισμός και η έλλειψη ανοχής και η έλλειψη αποδοχής δεν αφορά μόνο τους... αλλοεθνείς, αλλά και το ίδιο το κοινωνικό και το εργασιακό περιβάλλον, το αίμα σου πολλές φορές, όταν δεν αναπτύσσεσαι στο μήκος και στο πλάτος που όλοι αυτοί θα επιθυμούσαν.

  -(Κάτι έλεγε και η Lost στο προτελευταίο της ποστ για εντοιχισμένες κουζίνες και σας παρακαλώ να πάτε να το δείτε άμεσα ;) γιατί η κατάσταση είναι σοβαρή)-

  Ναι. Καλά. Υπερβάλλω αλλά Ολα αυτά είναι άλλες αποχρώσεις του ίδιου μαύρου: πολλή μαυρίλα, λίγη μαυρίλα, μαυρίλα τριών τετάρτων κτλ. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ίδια μυρωδιά, η σκατίλα. Η έλλειψη ανοχής (πόσο μάλλον ...αγάπης και έγκρισης;;;) στο διαφορετικό. Τι; Είναι διαφορετικός. Φάτε τον!!! Ορματε του!!! Πώς θα τον πολεμήσεις; Δεν ξέρω. Υποθέτω πως όταν κρατάς ένα πλασματάκι στα χέρια σου είναι λίγο σαν την πλαστελίνη. Μπορείς μέχρι ενός σημείου να του δώσεις σχήμα, μορφή, ψυχή... Μέχρι ενός σημείου.

  -(Και ας μην είμαστε τόσο στραβωμέ με τους γονείς και ας μην τους κατηγορούμε ότι δεν προσφέρουν, γιατί τα νινιά είναι σαν σφουγγάρια, δεν είναι τυχαίο που ο καλύτερός τους φίλος είναι ο Μπομπ Σφουγγαράκης :P Ολα τα ρουφάνε, όλα τα ακούνε, όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν)-

  Μέχρις ενός σημείου μπορείς να το μάθεις την αγάπη και την αποδοχή, όταν το αγαπάς έτσι ακριβώς όπως είναι. Θα μιλάς και θα αγαπάς, θα αγαπάς και θα μιλάς. Ε και όταν τελειώσει και η επανάσταση και της (προ, κατά τη διάρκεια, και μετά) εφηβείας, δεν μπορεί κάτι θα μείνει.

  Και καμιά φορά χαιρέτα γλυκά κι εκείνον τον ολίγον τι κουασιμοδάκο στη δουλειά σου που δεν του μιλάει κανείς. Δεν μπορείς να φανταστείς από πόσο φαινομενικά γελοία ξεκινάνε τα σοβαρά πράγματα και η νοοτροπία μιας ολόκληρης ζωής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. iparxei tropos na tou eksigisete omorfa k apla k parallila na sinexisete na eiste oi cool nonoi!
  ego efriksa prosfatos (ok, oxi poli prosfatos) otan epsaksa na vro sto youtube ta gol apo to mats ellada tourkia k epesa se ena anekdiigita ratsistiko video sinodevomeno apo poli xeirotera sxolia
  mi exontas zisei apo konta fainomena ratsismou ta teleftaia xronia theorousa oti oi kollimenoi einai i meiopsifia. tora exo arxisei na anarotiemai. idiaitera epifovo to skiniko pou perigrafeis.. i nea genia logika tha eprepe na einai pio anoixtomiali

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Σαν μαμά εφήβου θα σου πω ότι έχεις απόλυτο δίκιο... Είναι άθλος να μεγαλώνεις σήμερα "κανονικά" παιδιά χωρίς να τα κλείνεις σε γυάλα για να τα προστατέψεις από χίλιους κινδύνους και χωρίς να τους στερείς το δικαίωμα να πάθουν και να μάθουν... Δύσκολη δουλειά και εμείς, οι γονείς, απολύτως ανειδίκευτοι....Μαθαίνουμε στου κασσίδη το κεφάλι και όλα τα σχολεία για γονείς και οι παιδοψυχολόγοι του κόσμου δεν φτάνουν για να μας καθοδηγήσουν μέσα σε αυτή την διαδαλώδη διαδρομή που ακολουθούν τα παιδιά μας σήμερα.... Από την άλλη φυσικά, δεν το αλλάζω με τίποτα αυτό το μεγάλο, μικρό θαύμα που έφερα στον κόσμο 15 χρόνια πριν... Τι να λέμε τώρα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Θα συμφωνήσω πως δεν πρέπει να κλείνουμε ούτε τα μάτια ούτε τα αυτιά.

  Θα συμφωνήσω πως πρέπει να το κράξουμε όλοι ανεξαιρέτως.

  Απλά το άκουσα και ντράπηκα ρε γαμώτο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Οσοι ασχολουνται με τα παιδια τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. [και είναι φοβερό αυτό που επισημαίνεις: "της Έκτης Δημοτικού (ναι, ακριβώς – αυτής με τα αντεθνικά βιβλία Ιστορίας)."]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Γαμω το, ειχα καιρο να μπω και αναγκάστηκα να διαβασω τα 3 τελευταια ποστ σου. Τα καταφερα ομως. Για το τραγουδακι, τι να πω. Δε θα πω. Εχω ξενερωσει με πολλα πλεον. Εχω κι ενα στορυ να σου πω καποια στιγμη. Σκατα. Τεσπα. Εχω σιχαθει τους ανθρωπους της γηινης κοινωνιας. Και εμενα. Χαλια βηκε μου φαινεται. Καλη νεα δουλεια! Φιλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Τα παιδάκια από την Τρίτη δημοτικού έχουν πια κινητό και τα περισσότερα από αυτά μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας και πανάκριβα! Αντί για δωράκια τα Χριστούγεννα και αυγά σοκολατένια το Πάσχα, τα παιδιά ζητούν κινητά. Και είναι όλα φορτωμένα με τσόντες. Μιλώ από πείρα, γιατί στην τάξη έχω αναγκαστεί να μαζεψω κινητά πολλές φορές και να ντραπώ με αυτά που έβλεπαν οι μαθητές εν ώρα μαθήματος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. α βρε ψιλικατζού μου τι βρωμό-Θέμα έπιασες. Όλα μα όλα σε αυτό ακριβώς το Light Motive βασίζονται και ζουν και βασιλεύουν. Από καραΜπελιάδες έως καραΦερετζέδες (καρατζαφέρηδες, σόρρυ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Καλησπέρα (για πρώτη φορά) από εμένα! Μέσα σε αυτόν τον μανιώδη ρυθμό "ενημέρωσης" και διακίνησης της πληροφορίας είναι αδύνατον να μην φτάσουν στα αυτιά και μάτια μικρών παιδιών κάθε λογής "πληροφορίες", εικόνες, απόψεις. Το θέμα είναι οι γονείς να επιμένουν -χωρίς να δημιουργούν αποστάσεις ανάμεσα σε αυτούς και το παιδί τους- στη διαπαιδαγώγηση.
  Έχουμε αναρωτηθεί άραγε πώς διαπαιδαγωγούν οι γονείς πλέον; Σίγουρα πολλοί μέσω της τηλεόρασης, της εφημερίδας, της νταντάς, του playstation, του εύκολου ξεφορτώματος... Υπομονή, μεράκι, αγάπη θέλει το παιδί. Αν όχι για πάντα τουλάχιστον μέχρι μια ηλικία οι γονείς είναι ο ισχυρότερος πόλος για έναν άνθρωπο. Αυτό δεν πρέπει να ξεχνάνε και να μην απογοητεύονται έυκολα γιατί μετά ακολουθεί η κατρακύλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Οι αληθινοί ήρωες για μένα πλέον, είναι μακράν οι σύγχρονοι γονείς.


  AYTO ΞΑΝΑΠΕΣΤΟ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Σιμαίθα και J95 Τα παιδιά όπου κι αν βρίσκονται θέλουν να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα , δεν θέλουν να νιώθουν κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το ξεχωριστό απ'τους συνομηλικούς τους.Δεν σημαίνει ότι με το σκεπτικό αυτό θα αρνηθούν την εθνική τους ταυτότητα. Άλλωστε όταν βρίσκονται στο δημοτικό και ειδικά στις μικρές τάξεις δεν σκέφτονται τα περί εθνικής ταυτότητας , θέλουν να είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα και αφού βρίσκονται στην Ελλάδα θέλουν να είναι Ελληνόπουλα!!!Μιλάω από προσωπική μου εμπειρία με παιδιά και σε καμμία περίπτωση δεν τους ζητήθηκε να απαρνηθούν την ταυτότητα τους.Πολλά Αλβανόπουλα που βαπτίστηκαν σε ορθόδοξη εκκλησία, εξακολουθούν και χρησιμοποιούν τα αρχικά τους ονόματα, τα ελληνικά ονόματα τα χρησιμοποιούν μόνο για τη γραφειοκρατία , αυτό δείχνει την επιθυμία τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα αλλά αυτό δεν αναιρεί την επιθυμία τους να είναι Ελληνόπουλα.Οι Κινέζοι της Αμερικής δεν παύουν να είναι Κινέζοι επειδή είναι και Αμερικανοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Είχα αναφερθεί δυστηχώς στο θέμα σε πόστ στο μπλόγκ μου μήνες τώρα. Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι το ότι ΑΜΕΣΩΣ έστειλα mail στους ίδιους τους goin through ζητώντας ένα σχόλιο, ίσως και μια δημόσια δήλωση για το θέμα. Αν και οι τύποι ξέρουν οτι επηρεάζουν παρόλα αυτά δεν πήρα καμία απάντηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Πάλι μας ανέβασες το αίμα στο κεφάλι. Καλά κάνεις, έτσι πρέπει.

  Βέβαια αυτό που λέει ο Nuntius είναι αρκετά σημαντικό. Δεν τους ένοιαξε καθόλου τους goin' through αυτό το πράγμα ή μήπως δεν κοιτάζουν το email τους; Εγώ θα είχα φρικάρει στη θέση τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Ήρθα να πω ένα "καλή μας άνοιξη"...
  Κι έπειτα διάβασα αυτό και μου έπεσαν τα μούτρα...
  Άρχισα και σκέφτομαι τι μηνύματα παίρνουν οι έφηβοι σήμερα, όταν τους περνάνε τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τη θρησκοληψία και τη μισαλλοδοξία σαν επαναστατικότητα κι εναλλακτική κουλτούρα.
  Ακουγα τον ανηψιό μου στα δεκαέξι του να επαινεί την "Εσπρέσσο" της θρησκοληψίας και του εθνικισμού σε ρόζ φόντο πρίν κάμποσα χρόνια και είχα φρικάρει... Εντάξει, μεγάλωσε και του πέρασε, και τώρα γελάει με αυτά, αλλά πόσα είναι τα παιδάκια που θα φτάσουν να γελάνε;
  Αν σου πω ότι άρχισα και φοβάμαι ότι η φάση με το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού και οι αντιδράσεις που προκάλεσε είναι τα κρικ-κρικ στο φιδίσιο αυγουλάκι που ετοιμάζεται να σκάσει;

  Ασε, να μην σε μαυρίζω άλλο...
  Καλή μας άνοιξη, εστω και μ'όλα αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. εσυ βεβαια αρεσκεσαι να διαβαζεις στο βιβλιο της στ' δημοτικου οτι οι ελληνες "συνοστιζονταν¨" στην Σμυρνη , οπως και οτι οι ελληνες "απομακριναν" τους αλβανους απο τα συνορα...ντροπη σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Μάκη, προφανώς θα ήταν χρησιμότερο να είχαν και τα δικά σου βιβλία το "συνοστιζονταν" και το "απομάκριναν" μπας και μάθαινες να τα γράφεις σωστά παρά να απαιτείς εθνικοφανφάρες χωρίς να ξέρεις βασική ορθογραφία.
  Αλλά αυτό ακριβώς κατάφεραν τα βιβλία μας ως τώρα. Να κοκορευόμαστε που είμαστε Έλληνες και να μην ξέρουμε να γράφουμε ελληνικά. :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Άμα αλλάξεις λιγουλάκι τους στίχους δες τι ωραίο που ακούγεται..

  "Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευταί
  Πριν πάτε στο γραφείο, σας κάνω εγώ σεφτέ
  Διαλέγω ένα τραγούδι αντί να στέλνω γράμματα
  έρχομαι στο γραφείο σας και σας γαμώ τα ράμματα!"

  Έχω γράψει και εγώ ένα αντιρατσιστικό για το aids

  "Την ζωή μου την έζησα το καντήλι μου το έσβησα."

  και ένα άλλο που έχει να κάνει με την παχυσαρκία και λέγεται
  "η λιποαναρρόφηση",χθες επισκέφτηκα στο πολιτιστικό κέντρο που εμφανίζεται την Έλενα Παπαρίζου (κόρη μετανάστη ανθρακωρύχου) και της έκανα πρόταση να το τραγουδήσει την οποία και δέχτηκε με μεγάλη προθυμία.

  Επίσης ακόμη ένα σχετικά με τρένα και παρτούζες-έχει να κάνει με το ταξίδι Θεσσαλονίκη Αθήνα και το δράμα κορυφώνεται κάπου στην Λάρισα- αλλά δεν τα λέω εδώ γιατί πρόκειται να μας τα κυκλοφορήσει μεγάλη δισκογραφική εταιρία.

  (το πήδηξα αρκετά το θέμα ή να συνεχίσω? Όχι τπτ άλλο αλλά να μην
  "ντρεπόμαστε" και άδικα για τον εαυτό μας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. οποιος αγαπαει η εχει παιδια δεν υποστηριζει τους λαθρομεταναστες. καλη επιτυχια στο βιβλιαρακι σου, παρεπιμπτοντως πολυ αξιολογα ατομα απο το χωρο των blogs εκδιδουν βιβλια και δινουν συνεντευξεις τελευταιως, οπως καλη ωρα η μαρια παπαγιανιδου οπως διαβαζω απο τον αγαπητο χατζηστεφανου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Μάκη, αυτήν την Παπαγιαννίδου εννοείς:

  http://xpsilikatzoy.wordpress.com/2006/05/31/0231052006/

  Μάθε πρώτον ότι δεν είναι blogger και δεύτερον ότι την έχω κράξει.

  Τώρα σάλτα και γαμήσου γιατί ειδικά σήμερα ΔΕΝ θες να τα βάλεις μαζί μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Αγαπητε Μακη, διαβασα αυτη τη προταση σου -μεσα σε αλλα: "οποιος αγαπαει η εχει παιδια δεν υποστηριζει τους λαθρομεταναστες." και πραγματικα απογοητευτηκα. Ειναι κριμα -παντα κατα τη γνωμη μου- να υπαρχουν ανθρωποι που κουβαλουν τετοιες αντιληψεις. Ειναι κριμα, αγαπητε Μακη, για πολλους και διαφορους λογους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Συγγνωμη (ο δαιμων του τυπογραφειου)!
  Σαλτα και γαμησου ηθελα να πω κι εγω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Οι σκατιάρηδες επιχειρούν να "πουλήσουν" στα πιτσιρίκια μεταμφιεσμένοι σε hiphopάδες, ενώ στην πραγματικότητα εμβατήριο λαχταρούσαν. Κι εμείς τώρα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να ξεχωρίζουν την ουσία από το περιτύλιγμα. Not a bad thing... 1ον να μεγαλώνουμε ανθρώπους και όχι καταναλωτές και 2ον να μεγαλώσουν και να προσπαθήσουν να φτιάξουν μια χώρα που δεν θα χωράει τους σκατιάρηδες, τους νεοορθόδοξους τους νεοσυντηρητικούς, τα φοβισμένα κομπλεξικά ανθρωπάκια που νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να λέγονται "έλληνες" απλά επειδή φύτρωσαν εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Και πούσαι Μάκη! άντε να διαβάσεις τι σουγραψα για το βιβλίο ιστορίας να συγχιστείς ρε... μπας και σούρθει κανας ντουβρουτζάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Συγχαρητήρια "κύριε" Μάκη. Αν τα χτυπήματα κάτω απο τη μέση ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα είχατε χαρίσει στη χώρα μας το χρυσό μετάλλιο.
  Αποδείξατε επιπλέον ότι όποιος δεν αγαπάει τους μετανάστες είναι σκατόψυχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Γιατί μερικοί χαλάνε την εικόνα και το κλίμα του μπλογκοπεριβάλλοντός σου? α)Επειδή είναι πονηροί και κακεντρεχείς? β) Εχουν κάποια κακή σκοπιμότητα? γ)Η βλακεία τους δεν αφήνει να δουν οτι είναι παρείσακτοι? δ)Ισως και να ζηλεύουν? Για όλους τους (χωρίς ερωτηματικό) παραπάνω λογους έχεις δικαιωμα και υποχρέωση, τα σχόλιά τους να μην υπάρχουν στο μπλογκ σου , ώστε να προστατευτούν α)οι ίδιοι από > και β) οι υπόλοιποι από τον υποβιβασμό επιπέδου και αλλοίωση της γενικότερης αισθητικής της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Αφού μ'αρέσει το μαγαζί κι η παρέα θα πιώ ακόμα και μπόμπα.Σ'όποιον δεν αρέσει ας μην πιεί (είτε λέγεται ιστορία είτε λεγεται άποψη, ό,τι κι αν είναι).Μήπως θάναι η μοναδική μπόμπα που κυκλοφορεί? Η νέα γεννιά είναι νομοτελεικά εκ φύσεως και εξ ορισμού πάντοτε καλύτερη και καλλίτερη από την προηγούμενη και δεν χρειάζεται ποτέ φύλακες και προστάτες.Βρίσκει τον δρόμο μόνη της. Αν και πάντοτε οι νέοι κάνουν τον πόλεμο που αποφασίζουν οι γέροι,οι οποίοι ορίζουν έπειτα και τους όρους της ειρήνης στο όνομα του μέλλοντος και της Νέας Γεννιάς.Πόσο δήθεν και υποκρισία υπάρχει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. "Για όλους τους (χωρίς ερωτηματικό) παραπάνω λογους έχεις δικαιωμα και υποχρέωση, τα σχόλιά τους να μην υπάρχουν στο μπλογκ σου"

  Διαφωνώ κάθετα. Αν τα σχόλια δεν είναι υβριστικά έχω υποχρέωση να εμφανίζονται. Προπαντώς γιατί εδώ είναι χώρος συζήτησης, επιχειρημάτων και ειδικά, αντιπαραθέσεων. Αν ήθελα απλά να προβάλλω την εικόνα μου χωρίς αυτή να τσαλακωθεί, θα είχα site και όχι blog. Καλοδεχούμενοι όλοι λοιπόν, αρκεί να έχουν επιχειρήματα για τους (όποιους) ισχυρισμούς τους.

  Btw, μερικά υβριστικά σχόλια εμφανίζονται, γιατί πολύ με βολεύουν όταν θέλω να εκτονωθώ. :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. na pw k gw kati? γιατι το παιζετε ολοι κ καλα αντιρατσιστες ειμαι σιγουρος οτι πραγματικα λιγο ή πολυ γουσταρατε οταν ακουσατε το κομματακι το οποιο μπορς να πω δεν ειναι μι9α απλη αρλουμπα αλλα αυτος που το εγραψε εκφραζει απο την καρδια του τον αγανακτισμενο ανυμπορω και προβατο ελληνα που το κρατοσ του καθε αλλο μοιαζει παρα δημοκρατικο και ελευθερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Διάβασα τα posts σου και μου άρεσαν ...
  Έχειs χειμαρρώδη λογο και απίστευτο humor...
  Όμως θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι αν ακούσεις προσεκτικά αυτούς τους στίχους και ήσουν δασκάλα στην Στ΄Δημοτικού για 20 χρόνια και γνώριζες τα πράγματα από μέσα και βίωνες κάθε μέρα την έλλειψη πολιτισμού των Αλβανών, ίσως είχες διαφορετική ματιά σ΄αυτό το θέμα.
  Όλοι ξέρουμε ότι το περιβάλλον που ζούμε μας καθορίζει τη ζωή. Πώς θα ένιωθες αν το δικό σου παιδί συναναστρεφόταν καθημερινα με άτομα που θεωρούν βρισιά να τους αποκαλέσεις με την έθνικότητά τους;
  Ή με άτομα που δεν γνωρίζουν από βασικούς κανόνες υγιεινής και βρωμάνε;Γι αυτό οι στίχοι λένε τους δώσαμε φαΐ και ελληνική παιδεία.Γιατί αυτοί έμαθαν να πλένονται εδώ. Εμείς τι μάθαμε απ΄αυτούς;Μόνο να αναμασάμε κάτι ρατσισμούς και ξενοφοβίες. Ή νομίζεις ότι είναι ανάξιο παρατήρησης ότι κανένας Έλληνας μετανάστης δε θεώρησε βρισιά να τον αποκαλέσουν Έλληνα;Τα Αλβανάκια έρχονται κλαίγοντας για να μας πουν ότι «με είπαν Αλβανό».Η απάντηση είναι«δεν είσαι;»Γιατί λες να ντρέπονται γι αυτό που είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. "Ή νομίζεις ότι είναι ανάξιο παρατήρησης ότι κανένας Έλληνας μετανάστης δε θεώρησε βρισιά να τον αποκαλέσουν Έλληνα;"

  Αυτό είναι ψέμματα. Για ρώτα κάτι καλόπαιδα έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Και στην Αυστραλία. Και στη Γερμανία. Και στην Αφρική. Ιταλοί, Ρουμάνοι και ένα σωρό άλλα δήλωναν για να μη τους πάρουν με τα λεμόνια- στην καλύτερη.

  Για όλα τα υπόλοιπα και αν στ΄αλήθεια είσαι 20 χρόνια δασκάλα, η γνώμη μου είναι ότι ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ και ΑΣΧΕΤΗ.-

  [Αν δεν είσαι δασκάλα, αυτό σημαίνει ότι ευτυχώς η γνώμη σου δεν έχει και τόσο βάρος, οπότε σου απαντώ συνοπτικά ότι αυτά που νομίζεις είναι ανακριβή, γιατί ευτυχώς έχω προσωπική πείρα αφού συναναστρεφόμουν χρόνια με παιδάκια από όλες τις χώρες και πέρα από την φτώχεια, δεν είχαν κάτι αρνητικότερο απ΄τα δικά μας - καλά, εκτός από κάτι παραπάνω αρνητικές επιθέσεις και σφαλιάρες, από κάτι τύπισες που δεν ήταν ρατσίστριες αλλά τους βρώμαγαν]

  ΚΡΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Ήθελα να απαντήσεις για να καταλήξω σε μια άποψη για σένα.
  Είμαι 20 χρόνια δασκάλα , έχω στο κινητό μου το εν λόγω τραγουδάκι και όλοι οι μαθητές μου αλλά και οι γονείς τους - Αλβανοί και μη- με λατρεύουν...
  Η δική μου γνώμη είναι ότι είσαι μια αμόρφωτη λάικα που βρήκες ένα βήμα να λες την άποψή σου επί παντός επιστητού.
  Έχω σπουδάσει 5 χρόνια διαππολιτισμική εκπαίδευση-μάλλον δεν ξέρεις τι είναι- και γι αυτό έχω άποψη που την υποστηρίζουν σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου.
  Και βέβαια στερείσαι παιδείας και δη ελληνικής.
  Ένα άδειο βαρέλι κάνει περισσότερο θόρυβο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Και η γνώμη μου δεν έχει βάρος, έχει βαρύτητα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Το δικό σου βήμα όμως είναι σε μια αίθουσα με μικρά παιδιά και αυτό όντως σε καθιστά επικίνδυνο άτομο! Τέτοια εμπάθεια απο μία δασκάλα φαντάζομαι τι καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει σε μικρά παιδιά...
  Μιλάς για έλλειψη πολιτισμού σε ένα 7χρονο ας πουμε? Δουλειά σου είναι να τους την προσφέρεις. Αλλα μάλλον βρωμάνε πολύ για να τα πλησιάσεις έτσι? Και φυσικά σου είναι αδύνατον να σκεφτείς ότι ντρέπονται για αυτό που είναι εξαιτίας της άθλιας συμπεριφοράς των Ελλήνων... Μπόρει να εχεις κάνει 100 εκπαιδεύσεις αλλα ο ρατσισμός σου τις εκμηδενίζει όλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Ελάτε να μου μάθετε και τη δουλειά μου νεοέλληνες!Μάλλον δεν κατανοείς αυτά που διαβάζεις αγαπητή...onionfava

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. «Δεν είμαι ρατσιστής ... Έλληνας μονο είμαι»
  και όχι νεοέλληνας που το μόνο που ξέρω είναι να βάφω τα νύχια των ποδιών μου κόκκινα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Η συζήτηση θα συνεχιστεί εδώ :

  http://xpsilikatzoy.wordpress.com/2007/08/14/0114082007/

  (και πού ΄σαι θείτσα, πορτοκαλί τα βάφω τα νύχια των ποδιώνε μου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. [...] Η “danai” λοιπόν, είναι 20 χρόνια δασκάλα και έχει κάποια πράγματα να πει: [...]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Ρε συ Ντινακι με τα δικα μουνιχια τα βαλε η γυναικα! Ναι λοιπον κυρια Δαναη μου δεν κατανοω τις μαλακιες που γραφετε και βαφω τα νυχια των ποδιων κατακοκκινα ετσι για την καβλα μου… και την καβλα των αλλων. Σας ενοχλει και αυτο μανδαμ? Ξυδακι για να μην πω τιποτα πιο χοντρο, και αρκετα ασχοληθηκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Αγαπητή δασκάλα, Σέβομαι ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς αλλά ο φορτισμένος τρόπος που απαντάς με κάνει ιδιαίτερα σκεπτικό για την καταλληλότητά σου γι αυτό το επάγγελμα (έστω κι αν το κάνεις για 20 χρόνια). Μπορείς να έχεις οποιαδήποτε γνώμη και να την εκφέρεις ελεύθερα σ' ένα βήμα όπως αυτό εδώ. Το να εκτρέπεσαι σε προσωπικές επιθέσεις προς πρόσωπα που δεν συμφωνούν με σένα δεν είναι χαρακτηριστικό του (καλού) δασκάλου. Ακόμη κι αν δεχόσουν προσωπικές επιθέσεις (που δεν νομίζω ότι δέχτηκες στην αρχική φάση) όφειλες να είσαι ψύχραιμη και να δικαιολογήσεις τις θέσεις σου, όποιες κι αν είναι, με επιχειρήματα κι όχι με συναισθηματικές εκκρήξεις. Αυτό είναι το κατ' εξοχήν έργο του δασκάλου: να λειτουργεί, για χάρη του έργου του/της, με λογική και ψυχραιμία. Να διδάσκει τη θεμελιώδη αρετή της λογικής, ακόμη και στις εξωσχολικές του ενέργειες. Ένας δάσκαλος είναι δάσκαλος παντού και όχι μόνο στην αίθουσα του σχολείου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Eleos, tha mas tin poun oti eimaste dithen NEOELLINES. TI simainei afti i leksi gi afti ti ginaika? Kati pou profanws dn tha xei kamia sxesi me tin leksi Ratsismos.

  E nai loipon, Eimai k Gw.

  Kai ta vafw k kokkina. (223 tis Seventeen)

  Dn tous mporw aftous tous anthrwpous. Daskala sou leei meta.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. δηλαδή δε σας αρεσε που μπαίνει καμμια βρισιά στα τραγούδια; στους goin through to γαμώ δεν ακούγεται φυσικά. θέλετε να ακούσετε βρισιές σε τραγούδια; πάρτε παπακωνσταντίνου. φυσικά αυτός είναι ο πατριαρχης της ελληνικής ροκ ας πει ότι θέλει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή