Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007

WHAT’S GOING ON?
“And so I wake in the morning
And I step outside
And I take a deep breath and I get real high
And I scream at the top of my lungs
What's going on?”


Καμμιά φορά χρειάζεσαι λίγη αστρόσκονη να πάρεις μπρος, λίγες παραπάνω γνώσεις, κάποιον να σε πάρει απ΄το χεράκι και να σου πει δυό τρία πράγματα μπας και καταλάβεις που πατάς. Ο Πετεφρής με τρία κείμενα (1, 2, 3) κατέγραψε εξωφρενικά απλά, το σαθρό της ελληνικής πραγματικότητας.

Έχοντας αρχίσει να νοιώθω τα πράγματα κατά τις αρχές του ΄80 και μη ξέροντας γρι από ιστορία, για να καλυφθεί το κενό στο κεφάλι, δεν ήθελε μόνο διάβασμα – κι αυτό λειψό. Ήθελε και λίγη ζωή να του βάλεις μέσα. Να μάθω γιατί έφυγε η μισή Ελλάδα μετανάστες, γιατί και πότε γύρισαν, γιατί στην εφηβεία μου η γειτονιά ήταν γεμάτη αστραφτερά αμάξια που ΄τα πλεναν όλοι σαν μανιακοί, γιατί έπρεπε ντε και καλά να μάθουμε όλοι αγγλικά, γιατί όλοι υποστήριζαν κρυφά το κόμμα τους, γιατί γέμιζαν κόσμο συνέχεια οι πλατείες, γιατί οι ντουντούκες πέρναγαν κάτω από το σπίτι ασταμάτητα, γιατί παντού άκουγες τη λέξη αντιπαροχή, γιατί στα ξαφνικά κάποιοι στην γειτονιά έγιναν κροίσοι, γιατί γεμίσαμε πολιτικούς, πολυκατοικίες, πολίτες, γιατί...

Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν από μέρα σε μέρα και πάλι δεν ξέρω γιατί. Λες και έχεις πάρει μια γέφυρα και την έχεις κόψει κομματάκια ενώ αυτή ακόμα αιωρείται. Η γιαγιά στέκεται στο πρώτο κομμάτι, η μαμά στο δεύτερο κι εγώ στο τρίτο. Ανάμεσά μας, κενό. Που δεν γεμίζει με τίποτα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το δικό μου κομμάτι γκρεμίζεται ίσα με τις φτέρνες. Έχω στριμωχτεί σε ένα τόσο δα κομματάκι και δεν μπορώ να κουνηθώ. Έτσι είναι η γενιά μου. Στριμωγμένη από παντού.

Μας λένε άχρηστους, βολεψάκηδες, αναίσθητους, του καναπέ και δεν έχουμε να ανταπαντήσουμε. Λες και ξέρουμε στ΄αλήθεια τί σημαίνει πόνος, πείνα, κακουχίες και αγώνες. Μεγαλώσαμε σε έναν πλασματικό παράδεισο όπου τέτοιες λέξεις ήταν ταμπού. Ήταν φόβος και τρόμος για τους δικούς μας. Επειδή τα ΄χαν ζήσει στο πετσί τους, θεώρησαν καλό να τα πάρουν μακριά μας και να τα κρύψουν απ΄τη ζωή μας.

Ο πλασματικός αυτός κόσμος, κατέρρευσε σε λίγες μέρες. Τελειωτικά δηλαδή, γιατί ως τώρα, όλο και κάτι σημαδάκια σε ψίλιαζαν. Ειδικά όταν μεγαλώνεις σε δικό σου κεραμίδι και καλείσαι να δίνεις ίσαμε έναν μισθό για το νοίκι. Ειδικά όταν βλέπεις ότι δεν τα βγάζεις πέρα. Όταν αρχίζεις για πρώτη φορά να νοιώθεις ανασφαλής. Όταν η ζωή σου όλο αργεί να αρχίσει. Μαλακίες φυσικά, γιατί έχεις πάντα την ευχέρεια να βάλεις ένα ντιβιντάκι να ξεχαστείς, να πεταχτείς στην τράπεζα να πάρεις ένα δάνειο, να ζητήσεις να σε τσοντάρουν οι δικοί σου. Αυτά όμως, σε έμαθαν ότι δεν είναι ζωή. Ότι δεν πρέπει να σε φτάνει. Πρέπει να το πάρεις το γαμημένο το κεραμίδι, πρέπει να γίνεις διευθύντρια, πρέπει να έχεις αστραφτερό αμάξι, πρέπει να λαδώσεις για να κάνεις τη δουλειά σου, πρέπει να πεις καλημέρα στον κλεφταρά τον γείτονά σου, πρέπει να κάνεις και μια αρπαχτή. Αυτά είναι ζωή. Κι εσύ την περιμένεις ν΄αρχίσει. Και όλο αργεί.

Για κάποιους από τη γενιά μου, όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα. Για όσους όμως ακόμα περιμένουμε, άρχισε ο παράδεισος να ξεφτίζει. Ένα φιλαράκι παράτησε την πόλη του και ήρθε για πάντα στην Αθήνα να βρει δουλειά. Πάνω-κάτω δρομολόγια κάθε Σαββατοκύριακο να δει την πόλη του και ξανά μανά πίσω. Δόξα τω θεώ που έχω δουλειά, λέει. Για άλλους, ληγμένοι λογαριασμοί, ώρες στήσιμο στη στάση, ακριβό το πετρέλαιο, οι ευκαιρίες σπάνιες, μελαγχολία, θυμός και επιτέλους αναθεώρηση. Τί είναι ζωή; Πότε στ΄αλήθεια αρχίζει η πουτάνα;

Θύματα πάντα υπήρχαν. Στους δρόμους, στα νοσοκομεία, στα δασάκια δίπλα σε σύριγγες, μέσα στην οθόνη της τηλεόρασής σου. Απλά τώρα ήταν μαζεμένα. Η στάχτη πάντα υπήρχε. Στον αέρα, στο νερό, στην τροφή. Απλά τώρα είναι ορατή σε όλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεπλύνεις τα μάτια σου από δαύτη και να δεις το γυμνό τοπίο. Μόνο τότε καταλαβαίνεις τί πρέπει να κάνεις στ΄αλήθεια. Δέκα μύρια νοματαίοι και βρίζουμε το ένα. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Ψάχνεις τη λύση στους μεσάζοντες και ενώ ξέρεις ακριβώς πώς θέλεις τη ζωή σου και τί πρέπει να γίνει για να αρχίσει, περιμένεις απαθώς Εκείνους. Κι Εκείνοι, τα ΄ρίχνουν στον Εχθρό. Δεν είναι η μόνη λύση οι εκλογές. Είναι όμως μια ωραία δικαιολογία για να συνεχίσεις απαθώς να περιμένεις τους επόμενους ικανούς, ενώ στο μεσοδιάστημα λυσσάς να διατηρήσεις άθικτο τον παράδεισό σου. Κι ας ξέρεις πια ότι είναι χάρτινος. Δε σε νοιάζει μία. Αρκεί να μη τον χάσεις.

Και γίνεται στάχτη μεμιάς...

“And I pray, oh my god do I pray
I pray every single day
For a revolution”


Η ζωή μου άρχισε. Ακόμα κι αν δεν προλάβω να την κάνω όπως ακριβώς την ονειρεύτηκα, οι επόμενες γενιές θα την απολαύσουν. Θα τρίβουν τα μάτια τους και δεν θα το πιστεύουν. Ένας παράδεισος με αληθινά πόδια. Γερά. Από πλατάνια και έλατα και κέδρους. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αλλά αφού τα θέλω γρήγορα και σωστά, θα τα κάνω μόνη μου. Θα πάρω πάνω μου το κομμάτι μου και το πρόγραμμά μου δεν θα είναι τετραετίας. Αστραπή θα εφαρμοστεί. Αμέσως θα αποδόσει. Λίγο υπουργός πολιτισμού, λίγο χωροταξίας, λίγο δημόσιας τάξης, λίγο παιδείας, το κομματάκι μου θα είναι έτοιμο. Θα ενωθεί με όλα εκείνα τα κομματάκια άλλων ανθρώπων που ξεκίνησαν τη ζωή τους μαζί μου.

Θα ΄ναι σαν το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μου. Που μαζεύεις, συγυρίζεις, καθαρίζεις, στολίζεις και στο τέλος, πλένεις και το πεζοδρόμιο απ΄έξω. Είναι το κομμάτι που αναλογεί στο σπίτι σου. Αν η μέση σου βαστάει, σκουπίζεις και λίγο πιο ΄κει. Ρίχνεις και κάνα λάστιχο να το πλύνεις. Κι άμα είναι Κυριακή όλα τα σπίτια και τα πεζοδρόμια λάμπουν λες και ο δήμος έβαλε μπουγάδα. Εγώ δεν παίρνω πρέφα, δεν πολυκουράζομαι για λίγα ακόμα τετραγωνικά, αλλά ο περαστικός τα καμαρώνει. Έτσι και η ζωή μου. Θα βγει λίγο παραέξω απ΄το σπίτι μου και πριν το πάρω μυρωδιά, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της ζωής μου θα καθαρίσουν. Αν ο περαστικός έχει λάσπες στα πόδια, θα του βάλω χέρι και θα τον διώξω απ΄το πεζούλι μου. Αν η γειτόνισα μου κλέψει τη γλάστρα, θα της πάρει ο διάολος τη μάνα.

Ένα τετραγωνικό παραπέρα θέλει. Να ξεχυλώσεις λίγο τα προσωπικά σου όρια. Να νοιώθεις δικά σου λίγα τετραγωνάκια παραπάνω. Να τα πονάς, να τα πλένεις, να τα καθαρίζεις και να τα προσέχεις. Όταν ενώσουμε τα πεζοδρόμιά μας, κανένας δεν θα ΄ναι ανάξιος να ψηφίσεις. Ο Πρωθυπουργός Των Καθαρών Πεζοδρομίων, θα ΄χει άλλα να καταπιαστεί. Μπορεί να βάλει ζωγράφους να τα ζωγραφίσουν, παιδιά να παίζουν, τουρίστες να τα θαυμάζουν...

Θα έχεις πέντε ψηφοδέλτια στα χέρια και το μόνο που θα σε νοιάζει, θα είναι τί χρώμα θα σου βάψουν το πεζοδρόμιο ή αν σου αρέσει το δέντρο που υποσχέθηκαν να σου βάλουν στην αυλή.

Αυτή είναι η δική μου επανάσταση και βάρδα σ΄όποιον έχει λασπωμένο παπούτσι.Τσίμπα κι ένα τυχαίo post από το παρελθόν...

72 σχόλια:

 1. Αυτο ειναι το καλυτερο , και ειναι αποφαση καθαρα προσωπικη,του καθενος ξεχωριστα.
  Αλλα ως γνησιοι Ελληνες πιστευουμε στο "Εξω απ'του σπιτιου μου, ας ειν' και του αδερφου μου" ή τουλαχιστον το εχουμε μεσα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εμεις, τα παιδια της γενιάς του "φερε", κεινης της γενιας που γνωρισε τη φτωχια κι εκανε τα παντα να τη διωξει μακρια απο το σπιτι της, και που οχυρωθηκε μεσα στο σπιτι αυτο, ενδιαφερόμενη μονο για τη δική του ευημερία μετά απο τόσα βασανα που πέρασε, εμείς που μεγαλώσαμε χωρίς τίποτα να μας λείπει, έχουμε γίνει η γενιά του "πόσο", που μετράει δίφραγκα για να τα βγάλει πέρα, οταν δεν έχει να ροκανίσει τον κόπο της γονιών της.... Αλλά ξερεις, η βόλεψη θέλει μοναξιά και το ζόρισμα παρέα, κι έτσι αρχίζουμε να κοιτάμε πάλι παραδίπλα και παραέξω.. Ίσως αυτο να καταφέρει να σώσει τη γενιά μας και να καταφέρει να σώσει και τις επόμενες, τα παιδια μας και τα δικά τους τα παιδιά.... Γιατί καλό ειναι ναχεις γερες βασεις πανω σε κεδρους και ελατα... αλλά θελουν χρόνια πολλά τουτα τα δέντρα να θεριέψουν.... Ας τα σπείρουμε τουλάχιστον, για τους επόμενους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Δημοσθένης Βεργής, κάτι τέτοια υποσχόταν πάντα. Για πες, δεν τον δούλευες ή μήπως τον είχες πάρει σοβαρά και τον ψήφιζες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να σου πω εγώ Αθήναιε που έχω κάνει ρεπορτάζ από μέσα.

  Τον είχε παρει σοβαρά, τον ψήφιζε.... μέχρι τη στιγμή που γνωρισε τους φιλελεύθερους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μόλις καταλάγιασαν η οργή και η αγανάκτηση μέσα σου, έγραψες πάλι ένα υπέροχο κείμενο.
  Thanks!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κατωηχουντα8/29/2007 05:47:00 π.μ.

  Λογοκρίθηκε μαλάκα. Διαφημίσεις για κόμματα εδώ μέσα, τέλος.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Άντε και ψηφίσαμε και σου κάναμε την χάρη δηλαδή... Αυτό είναι το νόημα;; Να φύγουν οι μεν και να έρθουν οι δε;;;;; Δηλαδή δεν θα ξανακαούν σπίτια; Δεν θα ξαναπάμε στις δουλειές μας;;;; Θα είναι όλα τόσο ρόδινα;;;; Τι μου λες ρε παιδί μου....Γι'αυτό δηλαδή κάηκαν τόσες ψυχές...Για μία απλή αλλαγή βάρδιας....
  "Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά...."
  Καλημέρα σε όλη την Πελοπόννησο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ,
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ.
  ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  Η εθελοντική οργάνωση «έλληνες ενεργοί πολίτες»
  το Σάββατο 1-9-2007, συγκεντρώνουμε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πυρόπληκτους των πρόσφατων πυρκαγιών, στην πλατεία του σταθμού μετρό Αγίου Αντωνίου, στο Περιστέρι, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, βοήθεια η οποία την επόμενη ημέρα θα μοιραστεί στους πληγέντες ήρωες των Πελοποννησιακών καταστροφών.
  Συγκεντρώνουμε νερό, χυμούς, κονσέρβες, γάλα εβαπορέ, παιδικές κρέμες, κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, γραφική ύλη, παιδικά παιχνίδια και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει αλλά και να σκεφτεί ο καθένας μας, που θα απαλύνει τον πόνο αυτών των ηρώων της ελληνικής επαρχίας.

  Πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας τη μεγαλοσύνη και την αλληλεγγύη τους, όπως και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις.

  Παρακαλούμε να δημοσιοποιήσετε την προσπάθεια αυτή με όποιο τρόπο μπορείτε, είτε:
  στα ΜΜΕ,
  με μορφή E-MAIL-forward,
  με SMS,
  με προσωπική επαφή,
  στα blogs και τα forums,
  ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας που θα ήθελαν να βοηθήσουν.
  Σας ευχαριστούμε για την ευαισθησία σας.  Πληροφορίες : Διομήδης Στάθης
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-5722034, 697- 2259600
  e-mail: stathisd@otenet.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ετσι είναι κοριτσάκι μου. Χαίρομαι που δεν δυσκολεύεσαι να ανοίγεις τα μάτια και να προτείνεις. :-) Να, γιατί εμπιστεύομαι τις νέες γενιές, αν και όλες οι γενιές κάποτε ήταν "νέες", η διατήρηση της φρεσκάδας θέλει κότσια, σιδερένια θέληση και διαρκή αντίσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Απλά εξαιρετικό, απλά να ανοίξουμε τα μάτια μας, απλά να καθαρίσουμε όλοι το πεζοδρόμιό μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μπράβο.
  Αυτά τα αλληγορικά πως τα σκέφτεσαι, μπορείς να μας πείς;;;

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. εξαιρετικό.
  Αντε να δούμε τι θα καταφέρουμε ’εκ τω έσω’...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Nαι βρε Κωσταντίνα μου. Γιατί δεν ψηφίζεις Φιλελεύθερους; Μια απόφαση είναι. Θα γράφεις μετά και συ υπεροπτικές εξυπνάδες σαν τον Αθήναιο.

  Βρε πασοκάκι, ή προβοκατοράκι... ό,τι είσαι τέλος πάντων. Εγώ μαζί σου είμαι. Πιστεύω ότι αν είχαμε τώρα τον Χρυσοχοϊδη για Υπουργό αντί γι αυτό το σούργελο, οι φωτιές θα είχανε σβήσει από το Σάββατο. Αλλά ΓΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, αν θες να πεις αυτό ή κάτι παραπλήσιο, πες το με στοιχεία, με τα λόγια της καρδιάς σου, με ποιήματα ή με ιστορίες ή με φωτογραφίες... Όχι όμως με σπαμ. Γιατί με αυτες κι αυτες τις μαλακίτσες, θα χάσετε αγάπη μου γλυκειά κι αυτούς που σκέφτονται σοβαρά να σας ψηφίσουνε.

  Τώρα αν είσαι προβακατοράκι... Τι να σου πω??? Πάγαινε κατά Πολύδωρα μεριά. Εκεί έχουνε μαζευτεί πολλά φρούτα σαν την πάρτη σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Παίδες, καλημέρα. Μην ασχολείστε άλλο με το σπαμ, το ΄σβησα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. α, ρε πασόκα, γράφεις "κατω η δεξιά" και μετα θα πας να την ψηφίσεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. http://www.youtube.com/watch?v=wZ7YedEopp4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Παιδιά, έβαλα άλλα τρία updates στο κείμενο "αποστολή βοήθειας". Όσοι θέλετε, βοηθείστε (τα γράφω και σ΄αυτό το σχόλιο παρακάτω)

  http://xpsilikatzoy.wordpress.com/2007/08/27/0127082007/


  UPDATE 3 : «Ζητούνται άμεσα άτομα προκειμένου να βοηθήσουν εθελοντικά τους πυροσβέστες και τους κατοίκους, στη Νότια Εύβοια. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6978633615»


  UPDATE 4: Συγκέντρωση χρημάτων στο λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (αριθμός: 2341103053 σε οποιαδήποτε τράπεζα της ελληνικής επικράτειας).


  UPDATE 5: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ,
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ.
  ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  Η εθελοντική οργάνωση ‘‘έλληνες ενεργοι πολίτες ’’ το Σάββατο 1-9-2007, στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου, στο Περιστέρι Αττικής, στο τέρμα του σταθμού μετρό, από τις 10 το πρωί εως τις 9 το βράδυ, συγκεντρώνουμε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πυρόπληκτους των πρόσφατων πυρκαγιών, βοήθεια η οποία την επόμενη ημέρα θα μοιραστεί στους πληγέντες ήρωες των Πελλοπονησιακών καταστροφών.
  Συγκεντρώνουμε νερά, γάλατα, χυμούς, στερεά τροφή, κονσέρβες, ρούχα, παπούτσια, παιδικές κρέμες, παιδικά παιχνίδια, βιβλία και γραφική ύλη, και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει αλλά και να σκεφτεί ο καθένας μας, ότι θα απαλύνει τον πόνο αυτών των ηρώων της ελληνικής επαρχίας.
  Πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας τη μεγαλοσύνη και την αληλλεγγύη τους, όπως και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις. Σας ευχαριστούμε πολύ.
  Πληροφορίες : Διομήδης Στάθης
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-5722034, 6972-259600
  e-mail: stathisd@otenet.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ΤΙΝΑ DELIM σε ευχαριστώ για το "What's going on"
  Ειδικά απο το σημείο που ...Η ζωή σου άρχισε.
  Με αναγκάζεις να ξαναμιλήσω, επειδή πιστεύω ότι η επόμενη μέρα ήδη ξεκίνησε.
  Θα ήθελα να γνωρίζεις ότι ανήκω στους ελάχιστους που θεωρώ τους συμπατριώτες μου ότι το βλακωδέστερο έχει να παρουσιάσει η ανθρώπινη φυλή παγκοσμίως και ο λόγος δεν είναι ότι εν έτει 2007 σκοτωνόμαστε στους κάκιστους δρόμους μας με το χέρι εξω απο το παράθυρο, πνιγόμαστε φαγωμένοι στις πισινες, τις θάλασσες και τα ποτάμια μας ή επειδή κατορθώσαμε να ζούμε στο χειρότερο αστικό περιβάλλον που υπάρχει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο λόγος είναι που θεωρούμε ΟΛΟΥΣ τους άλλους ηλίθιους και ότι εμείς είμαστε ο περιούσιος λαός. Όσο μεγαλύτερη είναι μια χώρα τόσο πιο χαζοί οι πολίτες της συγκρινόμενοι με τον χαρισματικό Έλληνα (Αμερικανάκια)ενώ Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε προ ετών την Γερμανία γίγαντα με μυαλό μωρού.
  Θα μπορούσα να απαριθμώ παραδείγματα μεχρι αύριο, τα έγραψε πολυ καλύτερα απο μένα ο Δήμου στο "Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας" πριν χρόνια.
  Το κακό είναι ότι όταν περάσει η καταστροφή ΔΕΝ μαθαίνουμε απο τα λάθη μας. Αυτός ο διεστραμμένος χαρακτήρας μας φροντίζει ώστε να τα ξεχάσουμε όλα όσο πιο γρήγορα γίνεται ( εξ άλλου εμείς δε φταίξαμε σε τίποτε, τις φωτιές τις έβαλαν Αγγλοι Γάλλοι Πορτογαλλοι) και ας χαλαρώσουμε, εξάλλου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ...έχει ο Θεός.
  Και ο μεν Θεός έχει αλλά εμείς όχι, δυστυχώς μας τελείωσε.Μας τελειώνει η Ελλάδα και με αυτα τα μυαλά βαδίζουμε μαθηματικά προς το ΤΕΛΟΣ. Το έχετε σκεφτει; Zήσαμε την μεγαλυτερη καταστροφή ... μέχρι την επόμενη. Που βέβαια θα είναι μεγαλύτερη. Αποκλείετε δηλαδή αύριο να καεί ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΘΗΝΑ;. Προσωπικά δεν αποκλείω τίποτε ήδη τα πνευμόνια αχρηστεύθηκαν(νομίζετε υπάρχουν πολλές πόλεις στον κόσμο με πρατήρια καυσίμων δίπλα ή κάτω απο πολυκατοικίες;)

  Πάντως το άρθρο σου με άγγιξε.
  Και αυτο γιατί βγάζεις μια άλλη Ελλάδα απο μέσα σου.Και αυτό που με ανέβασε ήταν περισσότερο ό τρόπος που το δέχτηκε η παρέα σου.
  Εσύ και κάποιοι ακόμη με κάνετε να ελπίζω πως τελικά δε θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα.Λένε ότι μετα απο μια καταστροφή μπορεί να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα.Μπορεί;

  Mπορούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μπράβο σου βρε Κωνσταντίνα μου. Σ'εσένα με τραβάει ο τρόπος που γράφεις. Εκπληκτικο κείμενο, φοβερές σκέψεις. μπράβο γειτονισσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Σωστή...!!! μόνο που αυτός ο χάρτινος πύργος δεν κατέρευσε καθόλου. Αντίθετα ψηλώνει μέρα με τη μέρα. Σε κάτι τέτοιες στιγμές προσωρινά προσπαθούμε να δούμε τι είναι αυτό που μας χάλασε την ηρεμία. Το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο όμως... Δεν "προλαβαίνει" κανείς να δουλέψει για τον εαυτό του πόσο μάλλον για τους άλλους. Δεν είναι όμως θέμα χρόνου ή θέλησης. Και θέληση υπάρχει και χρόνος αφού υπάρχει η θέληση θα βρεθεί. Είναι θέμα βαθύτερης κατανόησης, παιδείας και κουλτούρας. Και αυτό δεν αλλάζει έτσι απλά. Η ροή αλλάζει όταν πραγματικά κάτι σε ζορίζει καθημερινά (και δεν εννοώ αόρατους εχθρούς και τρομοκράτες) όταν αυτή η απειλη σε αναγκάζει να βρεις διέξοδο πραγματική γιατί δεν υπάρχει κάτι να σε προστατεύει. Όταν ο εαυτός σου αποκτήσει αξία στο σύνολο και το αντίστροφο. Στην ακμή ακόμα και ο μικρότερος έχει τη σημαντικότητά του στην παρακμή ακόμα και ο πιο σπουδαίος απλά εύκολα αντικαθίσταται. Παρόλο που το θέμα είναι κοινωνικό, ελάχιστοι, στην αρχή γραφικοί, θα βρουν το σθένος και θα παλέψουν για όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το πεζοδρόμιο σου θα είναι καθαρό, όμως η υπόλοιπη πόλη θα είναι βρόμικη. Ένα λουλούδι μπορεί να φυτρώσει, το υπόλοιπο δέντρο θα είναι καμμένο. Η Ατομική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη, σαν πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετή. Δε μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική δράση.Και όταν για ένα τέτοιο θέμα, τρωγόμαστε μεταξύ μας, τι συλλογική δράση μπορείς να περιμένεις ; Καλά κάνεις όμως που το κάνεις και όσοι το κάνουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Εξαιρετικά γραμμένo post.Μπράβο και πάλι μπράβο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. "Θα έχεις πέντε ψηφοδέλτια στα χέρια και το μόνο που θα σε νοιάζει, θα είναι τί χρώμα θα σου βάψουν το πεζοδρόμιο ή αν σου αρέσει το δέντρο που υποσχέθηκαν να σου βάλουν στην αυλή."

  Μου ακουστηκε σαν την ωραιοτερη μουσικη στ'αυτια μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Συγκινήθηκα με τούτο κορίτσι μου. Ειλικρινά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Μπράβο κορίτσι μου! Με το δικό σου κείμενο και τα κείμενα του Πετεφρή πήρα λίγο τα πάνω μου... Να είστε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Αυτή είναι η δική μου επανάσταση και βάρδα σ΄όποιον έχει λασπωμένο παπούτσι
  ...ΚΑΙ λερωμένα χέρια συμπληρώνω ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. "Δεν είναι η μόνη λύση οι εκλογές. Είναι όμως μια ωραία δικαιολογία για να συνεχίσεις απαθώς να περιμένεις τους επόμενους ικανούς"
  Τους επόμενους; Πότε ήρθαν οι προηγούμενοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Μου έλειψες! Υπέροχο το κείμενο σου... Με άγγιξε πολύ... Μακαρι να το διαβαζε όλος ο κοσμος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Διαβάζοντας το πρώτο μέρος, νόμιζα ότι μόλις δημοσιεύτηκε το περιεχόμενο του μυαλού μου! Σαν να είχα σηκωθεί το βράδι και να έγραψα όσα σκεπτόμουν, μέσα σε ένα όνειρο που τώρα δεν μπορώ να θυμηθώ. Η διαφορά μας είναι, ότι εγώ, ανοίγοντας την πόρτα μου χτυπάω σε τοίχο. Το πεζοδρόμιο χάθηκε,η διέξοδος χάθηκε. Κι επειδή η μόνη διαφυγή είναι από το μπαλκόνι με ελικόπτερο, λέω να την κάνω γι' αλλού, όπως οι μετανάστες που κυλάνε στο αίμα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
  ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΑΦΗΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΑΙΣΘΗΣΗ , ΛΙΓΟ ΟΥΤΟΠΙΚΗ ΒΕΒΑΙΑ!!! ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ "ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ" , ΑΣ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ!)
  ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΑΠΟ "ΟΛΟΥΣ"!! ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΛΑΔΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΚΑΜΙΑ!!! ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ !!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ , ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ!!!!
  ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΟΥ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ !!!
  ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ !!
  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΨΑΝ ΟΤΙ ΙΕΧΑΜΕ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ , ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ!!!!!
  ΜΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΛΑ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΜΑΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΠΕΖΟΥΛΙ ΤΟΥ ( ΑΝ ΤΟ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ )
  ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ" ΜΑΣ ΧΩΡΟ!! ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Viva la revolution! Πολύ καλό κείμενο... το έχω ξαναγράψει πως είναι εύκολο για εμάς να γκρινιάζουμε, να κριτικάρουμε, να απαξιώνουμε, να ... οτιδήποτε από τον καναπέ ή το καφενείο. Μετά μας πιάνει το ενοχικό και αρχίζουμε τις δωρεές. Εμπρός για μια νέα πιο ανθρώπινη καθημερινότητα. Αν είμαστε εμείς λίγο καλύτεροι, επαγωγικά γίνεται και η κοινωνία, ίσως και το κράτος. Ελπίζω το σοκ να ήταν αρκετά ισχυρό για να υπάρξει μια τέτοια μεταστροφή, αν και δεν το πολυπιστεύω...

  love&kisses

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Θελω να δωσω μια δωρεα (οχι μεγαλη) για τους (κυβερνο-)πυροπληκτους, αλλα πασχω απο οξεια ελλειψη εμπιστοσυνης οσον αφορα σους λογαριασμους που εχουν ανοιξει οι κρατικοι φορεις. Εχει κανενας καποια ιδεα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Μαρία απο Ρόδο...8/30/2007 04:41:00 μ.μ.

  Ας με καθησυχάσει κάποιος οτι τα εκατοντάδες εκατομυρίων που μαζέυτηκαν δεν θα καταλήξουν στις τσέπες όλως αυτών των ελεεινων... Ας με διαβεβαιώσει κάποιος οτι δεν θα καταλήξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σε κοντέινερ σαν τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας...Ίσως το οτι κάηκε η Αρχαία Ολυμπία να είναι οιωνός...Σημάδι απο τους Θεούς..."Κάντε και κάτι εσείς τώρα...Κάντε και εσείς κάτι για το οποίο να περηφανέυεστε μετά απο χρόνια...Σταματήστε πάνω στις δικές μας πλάτες να περνάτε τις φάτσες σας για την Αρεία Φυλή...."Όποιος και να φταίει για το χάλι μας κανείς δεν ξεπερνάει το δικό μας χάλι...ΤΟ δικό σου, το δικό μου, το δικό του που εδώ και χρόνια βολευόμαστε πίσω απο μία τηλεόραση και ένα σουβλάκι και γράφουμε στ'αρχίδια μας ότι δεν μας αγγίζει..οΤι δεν νομίζουμε οτι μας αγγίζει...
  Είμαι τόσο εξοργισμένη και απελπισμένη παρόλο που δεν κάηκε το σπίτι μου και το χωράφι μου, που δεν ξέρω αν όλα όσα γράφω έχουν κάποια συνοχη και νόημα...Τουλάχιστον εσείς με καταλαβαίνεται;;;;;
  Θέλω και να κάνω και παιδί τρομάρα μου....Που θα το φέρω; Πως θα το μάθω το πρασινο χρώμα;Πως θα το μάθω το δάσος;
  Νιώθω απελπισμένη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Επειδη ειμαι πεπεισμενος οτι τα γνωστα λαμογια θα δρασουν,κ θα καρπωθουν μερος των υλικων κ χρηματικων δωρεων εκανα το εξης.Ηδη πηγα σε ενα χωριο, που επληγει ολοκληρωτικα,εχοντας ψωνισει τροφιμα κ σχολικα ειδη κ τα παρεδωσα ο ιδιος σε συνανθρωπους μας που τα ειχαν αναγκη.Αυτο πιστεψα οτι επρεπε να κανω κ σας το λεω ως ιδεα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Ευχαριστω, Γιαννη, για την ιδεα! Αυτο σκεφτομουνα και εγω οτι ειναι το καλυτερο, απλα μενω Αθηνα, δεν εχω αυτοκινητο ουτε και καμμια επαφη με αυτα τα χωρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Σε παρακαλώ πολύ μια και έχεις πολύ κόσμο που μπαίνει εδω μέσα.
  Δημοσιέυσε το παρακάτω κείμενο και μετά διέγραψε το μήνυμα μου...

  "Πρώτα καίνε οι νόμοι και μετά η φωτιά». «Με την απόφαση της κυβέρνησης εξαιρέθηκε από την αναδάσωση καμένη έκταση 62,5 στρεμμάτων της Πάρνηθας, την οποία παραχωρούσε για τις επεκτάσεις του Καζίνου!».
  Το «κόλπο» του αποχαρακτηρισμού καμένων εκτάσεων, μέσω της εξαίρεσης από την αναδάσωση χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και στην περίπτωση της Πάρνηθας - και μάλιστα για την εξυπηρέτηση της επέκτασης του καζίνου και επικαλούμενη νόμο του …ΠΑΣΟΚ - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, όσο και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, μετά την καταστροφική πυρκαγιά! Τη Δευτέρα, λοιπόν, στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο, για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση 3220 του περιφερειάρχη Αττικής Χαράλαμπου Μανιάτη, με την οποία κηρύσσεται αναδασωτέα καμένη έκταση 36.158,942 στρεμμάτων της Πάρνηθας που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με την απόφαση εξαιρούνται της αναδάσωσης 62,59 στρέμματα δάσους που έχουν μεν καεί από την πρόσφατη πυρκαγιά, αλλά δε δύναται να κριθούν αναδασωτέα, αφού με τον νόμο 3139/2003 «βρίσκονται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης», δεδομένου ότι έχουν δοθεί στην ιδιοκτησία του Καζίνο για να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν και συγκεκριμένα για την επέκταση των εγκαταστάσεών του. Πάλι ψέματα…"

  Πηγή: http://www.neolaia.gr/wordpress/?p=472
  Ευχαριστώ
  Λύκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Η παρομοίωση που έκανες με το πεζοδρόμιο είναι πολύ ουσιαστική.
  Ευχαριστώ για το ωραίο, δυνατό κείμενο.

  Όμως πρέπει να κάνουμε τις σκέψεις μας πράξη.

  Τις τελευταίες μερες ακουγονται πολλά για τα κινητρα που άναψαν τα στουπιά των εμπρηστών.

  Λένε για την Ιωνία Οδό, μιλούν και για ξενοδοχεία και άλλου τύπου "επενδύσεις" στα καμμένα.
  Πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε αυτό.
  Πρέπει η επόμενη κινητοποίηση να εχει αυτό το στόχο.
  Να απαιτήσουμε δέσμευση:

  ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ - ΦΙΛΕΤΑ Η ΟΧΙ- ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

  Αν δεν το καταφέρουμε αυτό είμαστε χαμένοι, καμμένοι και ό,τι γράφουμε και λέμε όλες αυτές τις μέρες είναι τόσο αληθινό όσο και η "οδύνη" των πολιτικών που μας κυβερνάνε.
  Ήδη κάποια στρέμματα απο την Πάρνηθα παραχωρήθηκαν στο καζίνο.
  Θα τους αφήσουμε να παίξουν Monopoly στις πλάτες μας ΞΑΝΑ?

  Χαιρετισμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Καληνύχτα μαλάκα...
  (είναι στίχος από τραγούδι του Μάλαμα που νομίζω κολλάει με το όλο κείμενο).
  Να το πω διαφορετικά: όσο ζεις με τις ουτοπίες σου, άλλοι ζουν μέσα στη χλίδα εις βάρος σου(?).
  Θα μου πεις είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από μένα. Μπορεί και όχι, άλλωστε η ευτυχία είναι ο ιδεατός κόσμος του καθενός.
  Και τί προτείνω; Μ' αρέσει η κυνικότητα και θα το πω όσο πιο κυνικά γίνεται: Θα ζήσω άλλα 50 χρόνια το πολύ (αν δεν τα έχω τινάξει από καρκίνο του πνεύμονα μέσα στα επόμενα 20). Αν είναι να ξεκινήσουμε την επανάσταση, ας το κάνουμε τώρα. Διαφορετικά αφήστε με να (προσπαθήσω) να πιάσω την καλή όσο δεν με πήραν τα χρόνια. Αν δεν τα ζήσω τώρα δεν θα ζήσω ποτέ (άλλωστε είμαι και άθεος και δεν περιμένω τον παράδεισο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100014_08/07/2007_233655

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Λογική "Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν σφιχτά τα χέρια, κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορο" με την "ειρηνική επανάσταση" που έλεγε παλιά ο Έβερτ.

  Αντίθετα, "Με φωτιά και με μαχαίρι
  πάντα ο κόσμος προχωρεί..." Νίκος Γκάτσος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Kolliti mou thimizeis ton eauto mou, otan kathe fora pou xipnao me ponokefalo apo to xenyhti leo then tha xanapio...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Οι διαφημίσεις, τα σήριαλ, οι βιτρίνες (αχ αυτές οι βιτρίνες!), οι λογαριασμοί, τα παιδιά, οι υποχρεώσεις, οι παρουσιαστές ειδήσεων, τα σήριαλ θα μας βοηθήσουν να ξεχάσουμε…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. http://www.youtube.com/watch?v=I0bJsn890JU&mode=user&search=

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Έχεις μασήσει και άγρια μάλιστα . Το παιχνίδι της προπαγάνδας του ΜΠΟΥΛΗ παίζεις .Αυτή είναι η θεωρεία του , "είναι όλοι ίδιοι " και δυστυχώς για σένα τσίμπησες . Αργότερα θα το καταλάβεις . Ίσως και από τις 17/9 όταν θα τον βγάλεις χωρίς να το πάρεις χαμπάρι.Είτε το θες είτε όχι ένας απ' τους δυο θα βγει.Διάλεξε για να μην κλέψεις.Άλλα εσύ , θα μου πεις,εγώ γιατί να κλάψω τι ανάγκη έχω , για μένα έχει ο μπαμπάς, εδώ καμιά μαλακιά λεμέ να περάσει η ώρα.Μήπως θα πάω στο SUPER MARKET να δω ποσό στοιχίζουν αυτά που τρώω?Εγώ έτσι κι αλλιώς hamburger τρώω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Ρε Βάγγo,... τί μυαλό ξουράφι είσαι! Όλα τα έπιασες! Πες και 6 αριθμούς τωρα, να παίξω λοττο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Ο λόγος σου είναι φρέσκος και μυρωδάτος. Βγάζεις από τη στάχτη οξυγόνο. Αλλά έχε υπόψιν σου ότι ή θα ζήσουμε για να γίνουμε ίδιοι μ' αυτούς ή θα ζήσουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Αν θες να γίνεις καλύτερη, μη φοβάσαι που ξυπνάς αλλά και ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Καλημέρα σε όλους.

  Είμαι καινούργιος εδώ και ομολογουμένως το κείμενο μου άρεσε. Εϊχα απελπιστεί λίγο με όσα γράφονταν στην Μπλοκοκάλπη....

  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αν αυτή η απάθεια που βλέπω γύρω μου είναι αληθινή ή όχι; Η μάλλον καλύτερα αν έχει τόσο μεγάλη έκταση όσο νομίζω;
  Γιατί ο κόσμος δεν σκέφτετε αλλά μόνο τον ενδιαφέρει η εικόνα και όχι η ουσία; Ποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι έλληνες θεωρούν "μάγκα" τον χοντρούλη ή τον Ψωμιάδη; Τα σκάνδαλα, τις οικολογικές καταστροφές, τα καμμένα δέντρα, τα νεκρά ζώα, ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ δεν τους σκέφτετε κανείς;
  Ή γιατί όσοι σκέφτονται σκέφτονται μίζερα και μηδενιστικά; (π.χ. λευκή ψήφος, άκυρη κτλ.) Όλοι ενδιαφέρονται για τα τρία λεπτά μαγκιάς που τους αναλογεί. Μετά πάλι στον καναπέ της αδιαφορίας....

  Ωραία η βοήθεια μετά την καταστροφή αλλά αν θυμηθούμε και τους παλιους κομμουνιστες (αυτοί είχαν δίκιο σε μερικά πραγματα μετά η υπόθεση χάλασε...) η φιλανθρωπία δεν είναι αποδεκτή. Δε θα έπρεπε να υπάρχει γιατί δε θα έπρεπε να υπάρχουν αυτοί που τη χρειάζονται.

  Γιατί προχθές ο κόσμος χάλασε ενέργεια και χρήματα για να πάει στο Σύνταγμα να διαδηλώσει;
  Μόνο τα χρήματα από τα εισητήρια που ξόδεψαν όλοι αυτοί θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη. Μόνο για την τηλεόραση πήγαν οι περισσότεροι και παρέσυραν και άλλους που είχαν αγνά κίνητρα. Για τα 15 λεπτά δημοσιότητας, για να πουν είμουν και εγώ εκει στη μαύρη πλατεία Συντάγματος. Στην ΜΑΥΡΗ Πελλοπόνησσο ποιος είναι όμως; ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ.
  Και ποιος την άφησε να γίνει ΜΑΥΡΗ; ΠΟΙΟΣ ΕΞΕΛΕΞΕ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟΥΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ;
  ΓΙΑΤΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ. Η ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ ΕΞΑΚΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ.


  Ποιος έκανε λόγο για ευθύνες; Για συγκεκριμένες ευθύνες όχι μηδενισμούς; ΚΑΝΕΙΣ γιατί θα θεωρούνταν προπαγάνδα υπερ του ΠΑΣΟΚ και κατά της κυβέρνησης. Και οι διοργανωτές δήλωναν ότι η διαδήλωση δε θα έχει χρώμα...μόνο το μαύρο που αντικατέστησε το πράσινο.....
  Έτσι όλοι έχασαν ένα απόγευμα, σπατάλησαν δικιά τους ενέργεια αλλά και ενέργεια άλλων απλά και μόνο για το πλάνο στα σκαλιά του Συντάγματος. Εκεί που άλλοι κάποτε έχυσαν αίμα για τα πιστεύω τους κάποιοι έγιναν τσάμπα επαναστάτες......για μια ώρα.

  Έχω μια φωτογραφία με τους οπαδούς της Liverpool στο ίδιο σημείο. Η εικόνα είναι βαμμένη στα κόκκινα, έχει κέφι και σημαίες. Αυτή ήταν συγκέντρωση με σκοπό τη χαρά και την ευχαρίστηση έστω και για το ποδόσφαιρο.

  Το μαύρο πλάνο της δήθεν επανάστασης μόνο μιζέρια έδειξε. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Και μετά όλοι πήγαν για καφέ ή σουβλάκια ή και τα δύο......

  ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟΥΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΩΡΟΫΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. (Σχιζοφρένεια...)

  ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΑΥΡΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΘΡΑΚΗ, Η ΚΡΗΤΗ Ή ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΤΙ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΟ ΜΙΖΕΡΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥΣ.

  ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ και οι λοιπές μπούρδες. ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΤΕ. ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΜΑΣ.
  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ. ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΓΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ Ή ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΑΝΟΪΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ.

  ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. puffthemagicdragon8/31/2007 12:19:00 π.μ.

  Εκτός από κυνικός είμαι και ρεαλιστής. Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν να καταστρέψουν τον τόπο μας και να χρησιμοποιήσουν κάθε αθέμιτο μέσο για να βγάλουν πολλά λεφτά. Μόνο που το σκέφτομαι με ποιάνουν γέλια. Ποια μεγάλα συμφέροντα; Ποιος οικονομημένος θα καθήσει να ασχοληθεί με τα χωριά της Ηλείας, της Αρκαδίας, της Εύβοιας και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών και να συλλάβει αυτό το διαβολικό σχέδιο για την οικονομική εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων για να καταχραστεί και να πάει να επενδύσει μετά με σκοπό να τα οικονομήσει; Χιλιάδες λαμόγια και "ψιλικατζήδες" ανάμεσα μας, νεόλληνες απατεώνες που τους νοιάζει η πάρτη τους . Που ξεκίνησαν ακόμα και από την Βόρεια Ελλάδα για να πάρουν τα 3.000€. Εργολάβοι που θα προσπαθήσουν να αγοράσουν κανά οικόπεδο για να χτίσουν καμμιά μεζονέτα και να πιστέψουν ότι τα οικονομήσανε. Τι να σου κάνει ο κάθε πολιτικάντης που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και κοιτάζει να βγάλει κανά χαρτζηλίκη κάνοντας καμμιά "εξυπηρέτηση". Το καζίνο της Πάρνηθας φταίει για τα χιλιάδες στρέμματα που θα αρπάξει; Ή οι 3-4 πεινασμένοι νεοέλληνες πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που αρπάξαν κανά "χαρτζηλίκι" για να κάνουν την δουλειά. Να το καταλάβουμε όλοι.
  Ο οικονομικός πόλεμος είναι σκληρότερος από κάθε άλλον. Οι συνέπειες του μεγαλύτερες και τα θύματα περισσότερα. Επίσης και οι προδότες είναι περισσότεροι. Πολλοί περισσότεροι.
  Βάλε πάνω στο καθαρό σου πεζοδρόμιο κανά 20έυρω και θα τρέξουν όλοι με τα λασπωμένα παπούτσια τους να τα γυαλίσουν για να το αρπάξουν.
  Αν τα μεγάλα συμφέροντα θα οικονομούσαν από την αναδάσωση όλη της Ελλάδος σε 5 χρόνια και στο διαμέρισμα τους μέσα πολλοί δέντρα θα είχαν.
  Η ρεμούλα, ο ωχαδερφισμός και η έλλειψη παιδείας και συναισθημάτων μας κατήντησαν έτσι.
  Πήγε ο "σκηνοθέτης" και έριξε 10 μύρια χέρια βοηθείας. Και αντί να ακουστεί στα καφενεία και στους δρόμους το γεγονός ως θετικό λέγανε όλοι οι Ελληνάρες το πόσα λεφτά έχει αυτός ο άνθρωπος και πόσα θα κερδίσει από την εφορία.
  Είμαστε για γέλια.
  Το 90% από τα φτωχομπινέδικα λαμόγια που λυμαίνονται τον τόπο να είχαν ένα από αυτά τα 10 μύρια θα κοιτάζανε να αγοράσουν κανά σπιτάκι στην Ελβετία για να πηγαίνουν να παίρνουν καθαρό αέρα.
  Φταίμε όλοι. Πολύ.
  Περισσότερο από όλους φταίω εγώ που αγόρασα σπίτι που δεν έχει πεζοδρόμιο και δεν μπορώ να το καθαρίζω και να ξεχνιέμαι παραμυθιάζοντας τον εαυτό μου ότι κάτι κάνω και εγώ.
  Και αν είχα και πεζοδρόμιο έχω την εντύπωση ότι μόλις ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές δεν θα χρειαζόταν να το πλύνω. Ούτε το δικό μου ούτε του γείτονα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Κουτά, κανείς δε ξέρει πόσο σέξυ δείχνει ένα μαύρο τοπ με βαθύ μπούστο, μαύρο καυτό σόρτς κι από κάτω η μαύρη γόβα στιλέτο σε ένα μαυρισμένο κορμί...

  Και μετά πήγαν και αλλοιώσαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου στις φωτό της anadasosi. Γιατί βρε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Niemandsrose
  Τί να πεις; Ερασιτέχνες. Ούτε τα θεμελιώδη της διαφήμισης δεν ξέρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Σόρυ κιόλας, αλλά απο όλα αυτά που έγραψες εγώ δεν κατάλαβα Χριστό. Πραγματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Χαζέ, άσε τους κουλτουροπαπάρες και έλα μαζί μας να ζήσουμε το ΝΕΟ ΔΥΝΑΜΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Ρε πυρήνα δεν φτάνει που χούμε τον ελληνικό εφιάλτη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Ηταν ενα φανταστικό flashback τα κειμενα του πετεφρη και της κωνσταντίνας. Ταξίδεψα στην ελλάδα του τότε του τωρα και του μετά. Ενός τρομάκτικού μετα που τα σημάδια του αρχίζουν σιγα σιγα να εμφανίζονται. Καμμένη γη ανικανότητα,διαφθορα και εγκαταληψη παντου. Αυτοι οι ίδιοι που απαξίωσαν την πολιτικη με άσχετους υποψήφιους τύπου Γκερέκου και Σαρρή(και όχι μονό αυτους)και μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, μας καλουν να ψηφήσουμε τον ποιο σωστο τον ποιο σοβαρό και τον ποιο μεθοδικο για το τιμόνι αυτης της χώρας. Αλλα τι να το κανεις το τιμόνι αμα δεν εχεις φρένα; Τρεχεις και οπου πέσεις...ε αυτο ειναι το μέλλον μας μια τρελη και ξέφρενη πορεια και μετα η σύγκρουση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. DrStrangelove diavasa afta poy egrapses. Imoun k gw ekei, sto Sintagma, oxi vevaia gia tis kameres- exw mpampa pou doulevei stin tileorasi k exw mathei opote tis vlepw na krivomai- alla giati pisteva pws tha einai kati poli simantiko sto opoio prepei na simmetasxw. Alla akomi dn exw katalavei ti kerdisame, k as eimastan 10000 kosmos mazemenos ekei pera...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. sorry paidia gia thn apousia, alla phzw asxhma aftes tis meres.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. αυτος με τα δυναμιτακια ειναι της παρεας? τον εχει καλεσει κανεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Είχα μια ιδέα. Την έκανα blog.

  http://sosetodentro.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Με κάτι τέτοια κείμενα σε γνώρισα, δυο χρόνια πριν.
  Με κάτι τέτοια κείμενα σ' αγάπησα, δυο χρόνια πριν.
  Για κάτι τέτοια κείμενα σ' αγαπώ ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. "Πανδαιμόνιο για το βοήθημα
  Τρεισήμισι χρόνια φυλάκισης σε τρία άτομα για παράνομη είσπραξη των 3.000 ευρώ"
  Πρωτα χαρισαν τα λεφτα κατα το 'παρε κοσμε, παρ' τα ολα ', μετα -σαν να μην ηξεραν που ζουν - τους προεκυψαν και αυτοι που εισεπραξαν παρανομα. Μια σπασμωδικη κινηση για να μην τους παρει η κατω βολτα στις εκλογες. Αφου ειδαν τα σαπια, εριξαν και καποιες ποινες εκ των υστερων. Υπηρχε η νομοθεσια οταν τα επαιρναν; μαλλον οχι! Σε αλλους εδωσαν περιοδος 'χαριτος' για την επιστροφη των χρηματων χωρις ποινες. Μα τιποτε δεν μπορουν να κανουν σωστα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Να ειμαστε λιγο λογικοι -ετσι ; Ναι,τα χρηματα δοθηκαν χωρις μια ταυτοτητα,αλλα μιλαμε για κοσμο που του καηκαν τα παντα.Ομως,να μην μας φταιει παντα το "κρατος", αν και δω περα σας φταιει η κυβερνηση της ΝΔ,σωστα ; Επιτελους,να μιλησουμε για τιε ευθυνες του πολιτη.Αν μερικοι αληταραδες εμφανιστηκαν και πηραν παρανομα το βοηθημα,αυτοι δεν φταιεν καθολου,ετσι ; Ντροπημονο αυτο εχω να πω.Κατα τη δημοκρατικη και αντικειμενικη Ελευθεροτυπια το βοηθημα εσπευασα να το παρουν "τσιγγανοι κια γαλαζιοι κομματαρχες". Τους τελευταιους εχει στοιχεια και το λεει ;
  Θελω να δω τι θα πει ο γυφτοσ-Λαζοπουλος οταν βγει . Παντα οι αλλοι φταινε ; Περιθωρια για απατες δινονται καθημερινα,κυριες και κυριοι.Το θεμα ειναι,αν εισαι σωστος και εντιμος πολιτης. Και καλα εκανε η δικαιοσυνη και εριξε καμπανες.Ολα τα αλλα ειναι ψευτικα λογια τυφλωμενα απο την κομματικη τυφλα που αδυνατει τιποτα μπροστα της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Ναι, είναι μια πραγματικότητα ότι η χώρα μας αποτελείται κυρίως από ανθρώπους της νοοτροπίας N.I.M.B.Y (Not In My Backyard). Αρκει να είναι μακριά από μας τα προβλήματα, κι ας βασανίζουν άλλους. Η ίδια νοοτροπία επηρεάζει την ψήφο, τις επαγγελμετικές επιλογές, την κάθε είδους "αποκατάσταση", σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής μας.
  Όσον αφορά στο πόσο άχρηστοι είμαστε ως πολίτες και ως χώρα, έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί όλα. Είναι λίγο κουραστικό να ανακυκλώνεται η ίδια γκρίνια αλλά να μη γίνεται τίποτα. Και συνήθως αυτοί που γκρινιάζουν, αυτοί που συνεχώς τονίζουν τα κακώς κείμενα, αυτοί είναι που δεν κάνουν τίποτα (επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ: συνήθως).
  Παρακολουθώ τα μπλογκς πολύ καιρό τώρα και πέρα από δυο τρείς κινητοποιήσεις διαμαστυρίας, δεν έχω δει τίποτα περισσότερο και καμία βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς, ούτε για δείγμα.
  Πιστεύω πως τα μπλογκς εχουν δύναμη η οποία επισκιάζεται εν τέλει από ίδιον όφελος.
  Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να "ταρακουνηθούν" οι πολίτες και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της κοινωνικής ψήφου; Σίγουρα υπάρχει. Λύσεις υπάρχουν για όλα. Όμως η διανοουμενίστικη (χωρίς εισαγωγικά) ανάλυση, δε βοηθά. Πολλά είπαμε. Φτάνει.
  Τον τρόπο ακόμη τον ψάχνω. Προς το παρόν, πιστεύω ότι, όχι, δεν έχουμε συλλογική σκέψη, είμαστε μόνοι και σχεδόν σε όλους κρυφο-αρέσει να είναι ο καθένας μόνος του, για να εξαίρει με τη "διαφορετικότητά" του τον εαυτούλη του.
  Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το μοναδικό "δώρο" μας. Και πώς να μην είναι άλλωστε. Όλοι προσποιούμαστε συλλογική δράση και αντρίδραση αλλά το βραδάκι θα πιούμε τα ούζα μας και θα χαμηλώσουμε τους τόνους μέσα στο N.I.M.B.Y. μας, έτσι δεν είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Ναι, ετσι ειναι δυστυχως...εκτιμω πολυ την δουλεια της πσιλικαζτους και διαφορων αλλων μπλοκλερς και α; μην συμφωνω παντα με τις αποψεις τους.Στην τελικη, ομως ειμαστε μια ωραια παρεα σε ενα καφενειο εμεις στα ωραια μας τα μπλογκς.Λογια,λογια,λογια,απο τον καναπε μας.Εργα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Μα φυσικά, η δουλεια των μπλόγκερς είναι εκτιμητέα αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, δηλαδή, δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Θεωρητικά έχουμε επαναστατήσει όλοι, έχουμε αλλάξει τον κόσμο όλοι, έχουμε κάνει την κοινωνία μας παράδεισο. Πρακτικά, παίζουμε σαν τα παιδάκια στο εντευκτήριο μας και έξω η ζωή μαστιγώνει κόσμο. Επειδή οι πιο πολλοί είμαστε λίγο-πολύ βολεμένοι και η βόλεψή μας αυτή μας δίνει τον ελεύθερο χρόνο να επαναστατούμε θεωρητικά. Οι αρχαίοι έλληνες ασχολήθηκαν με τη φιλοσοφία επειδή είχαν δούλους και έτσι είχαν ικανοποιήσει τις ανάγκες τους και η βαρεμάρα τους έκανε να αναρωτιούνται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Και εννοείται πως σχεδόν ποτέ δεν θα δείτε κάποιον με πραγματικά προβλήματα να πετάει θεωρίες από δω κι από κει. Έχει άλλα να σκεφτεί και να λύσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Ήθελα να θέσω κάποια στοιχεία για τις φωτιές στην κρίση σας...

  2001: 15.350 πυρκαγιές -> 500.000 στρέμματα
  2002: 8.881 πυρκαγιές -> 81.829 στρέμματα
  2003: 9.583 πυρκαγιές -> 84.869 στρέμματα
  ----------------------------------------------------------
  2007: 6.404 μέχρι 27/8 -> 2.500.000 στρέμματα καμμένα!!

  Η πηγή είναι εδώ και μία κάποια εξήγηση εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. "Αυτή είναι η δική μου επανάσταση και βάρδα σ΄όποιον έχει λασπωμένο παπούτσι" Σωστή. Ολόσωστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. "Η βόλεψη θέλει μοναξιά και το ζόρισμα παρέα". Princess έγραψες.

  Όντως η μπλογκόσφαιρα είναι ένα καφενείο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή