Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008

GRAND HOTEL

Είναι μέρες που λέω θα σκάσω αν δεν βγάλω άκρη με όλα αυτά που προσπαθώ να καταλάβω, τουλάχιστον να τα γράψω, να πω με τί ενθουσιάζομαι κάθε φορά. Κι όταν έρθει η ώρα, τελικά γράφω ό,τι μαλακία μου πρωτόρθει και ξεχνάω το πιο ενθουσιαστικό. Και λέω δε μπορεί, σήμερα δεν θα αφήσω την πολυλογία να το θάψει πάλι. Αλλά παρασύρομαι και δεν τελειώνει ποτέ αυτό το μαρτύριο. Πάει και τελείωσε, σήμερα πρέπει προλάβω να πω αυτό που με κούφανε.

[Αυτά σκεφτόμουν λίγα λεπτά πριν, και όλως παραδόξως πάτησα το x στην γαμάτη παιχνιδάρα μου και άνοιξα τον κειμενογράφο. Και πάνω που πήρα φόρα χώνεται σφήνα το κωλοράδιο και βάζει το reflex. Καλά, πού το θυμήθηκαν; Και τώρα βρήκαν γαμώτο; Χάθηκα στις νότες... μου θύμισε κάτι όμορφα χρόνια που πέρασαν τόσο πολύ γρήγορα. Που τότε, τα 'λεγα επικεικώς χάλια ενώ τώρα τα λιμπίζομαι σα μαλλί της γριάς. Πώς στο διάολο γίνεται ένα τόσο χαζοχαρούμενο κομμάτι να σε σκατώνει τόσο εύκολα! Και λες, χέστηκα δε γράφω τίποτα. Ας μην ειπωθούν οι φοβερές ανακαλύψεις μου. Ας τις πάρει το reflex. Αλλά έλα που ο ενθουσιασμός είναι από τα πιο αγαπημένα μου συναισθήματα. Και το κακό με την εποχή μου είναι πως δεν με αφήνει να ενθουσιάζομαι και όταν το παθαίνω, δεν μου δίνει χρόνο ή δεν μου επιτρέπει να το πω. Και τότε είναι που τα παίρνω χοντρά, πεισμώνω και τα λέω. Ε, και μετά τα γνωστά. Κάποιος θα βρεθεί πάλι να με πει χαζή. Πράγμα όμως που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη άπειρα πράγματα να με ενθουσιάσουν. Χα!]

Μέχρι αργά χθες βράδι, διάβαζα για ένα γαμωξενοδοχείο. Μέχρι στον ύπνο μου το είδα. Ανήκει στον κύριο Χίλμπερτ, έναν μαθηματικό, που έκατσε και σκέφτηκε ένα παράδοξο. Πάει κάπως έτσι: αν είχαμε λέει, ένα ξενοδοχείο που τα δωμάτιά του ήταν εντελώς γεμάτα με καλεσμένους, το πρόβλημα της πληρότητας δεν θα ήταν και τόσο πρόβλημα αν τα δωμάτιά του ήταν άπειρα. Τρεις σελίδες ανάλυση για να καταλάβω ότι προσπαθούσε να μεταδόσει την έννοια του απείρου και μέχρι σήμερα αναρρωτιέμαι αν το κατάλαβα καλά τελικά. Ίσως μου φάνηκε ψιλοάτοπο στην αρχή, αν σκεφτείτε ότι όλοι διδαχτήκαμε περί απείρου αλλά τότε λέει, ήταν μεγάλη συζήτηση όλο αυτό. Και καλά, το παράδοξο είναι πως όσο πλήρες κι αν είναι το ξενοδοχείο, δεν υπάρχει αριθμός καλεσμένων που να μην μπορεί να βολέψει, αρκεί να τους μετακινήσει ένα δωμάτιο προς το άπειρο. Εκεί είναι λέει το μυστικό. Στο άπειρο. Έπρεπε με κάποιο τρόπο, να εμπεδώσουν πως συμπεριφέρεται αυτό, σε σχέση με τους κανονικούς αριθμούς.

Γενικά λέει, το ξενοδοχείο του Χίλμπερτ βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα την έννοια του απείρου και πώς βοηθάει τη σκέψη, όχι σε συγκεκριμένες εφαρμογές αλλά σαν διαδικασία. Μέσω λέει του απείρου και των άπειρων υπολογισμών που απαιτεί, μπορούμε να χτίσουμε ένα οικοδόμημα (με την έννοια μιας θεωρίας - όχι κτίσματος κανονικού δηλαδή) ξεκινώντας από τη στέγη και μετά πηγαίνοντας στα θεμέλια. Ανάποδα δηλαδή. Έτσι λέει, σκέφτεται η επιστήμη. Σκέφτεται κάτι διαστημάτο και μετά ψάχνει τις ρίζες του στη γη. Πολλές φορές λέει, αυτό καταλήγει σε υπεργαμάτη θεωρία ενώ μερικές άλλες, σωριάζεται τόσο πολύ εντυπωσιακά που γκρεμίζεται και το ίδιο και τα γύρω οικοδομήματα. Και αυτό, είναι κάτι που μόνο ένας επιστήμονας είναι φτιαγμένος για να αντέξει. Ουφ. Τα 'πα.

Κι ενώ μπορεί όλα αυτά να είναι λίγο "κοίτα τώρα με τί πήγαιναν και μπουρδουκλιάζονταν τα τότε μεγάλα μυαλά για να καταλάβουν απλές έννοιες όπως το άπειρο" επειδή ακριβώς εμείς τα 'χουμε πάρει όλα έτοιμα, τότε είναι που φρικάρω και σκέφτομαι πόσο περιττά είναι πολλά απ'αυτά που κάνουμε κι εμείς σήμερα, που για τους αυριανούς θα 'ναι μασημένη τροφή και πεπερασμένη κατάκτηση. Θέλω να πω, πως απ'την πιο μικρή διαδικασιούλα μπορεί να προκύψει θεωριάρα, από το πιο ηλίθιο πράγμα μπορεί να προκύψει το μέλλον, αρκεί και μόνο να το κάνουμε πολλές φορές και να το σκεφτούμε άλλες τόσες. Και να 'χουμε φυσικά την αντοχή να παραδεχτούμε ότι γκρεμίστηκε, αν συμβεί.

Τεσπα, το βιβλίο είναι το Science in Discworld III, είναι από τα πιο υπέροχα (οκ, και δύσκολα) βιβλία που έχω διαβάσει και το κύριο point είναι, πόσα ελάχιστα και διαφορετικά πράγματα βοήθησαν την σκέψη του Δαρβίνου, 25 χρόνια μετά το ταξίδι του και μετά από οχτώ άσχετα βιβλία βοτανολογίας και θεοσύνης που έγραψε, για να συλλάβει την καταπληκτική θεωρία της Φυσικής Επιλογής που ήταν μπροστά του όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορούσε να τη δει ή καταπίεζε αρκετό καιρό, γιατί ήταν και θεούσος εκτός των άλλων - αλλά όχι χέστης τελικά.

Πάλι το πήγα μέσω Λαμίας αλλά είχα καιρό να σας τα ζαλίσω με τα επιστημονικοτέτοια μου που με ενθουσιάζουν every single day αλλά δεν έχω σχεδόν ποτέ χρόνο να τα πω και βρήκα την κατάλληλη ευκαιρία.    :D

Τσίμπα κι ένα τυχαίo post από το παρελθόν...

32 σχόλια:

 1. μ αρέσουν οι επιστημολογίες της εξ-ψιλικατζούς..... =)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσες ώρες την ημέρα τα διαβάζεις όλα αυτά?????????????
  Σε θαυμάζω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λίνα, μάκια. :)

  Patsiouri άντε ρε, ίσα να με πάρει ο ύπνος, μη φανταστείς. :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κοίτα να δεις σουξε ο Hilbertάκος με τους χώρους του.
  Καλά εσείς σεξ δεν κάνετε; Μόνο για το άπειρο δαβάζετε; :-)
  By the way: Τί είναι μεγαλύτερο το 2n ή το n με το n να τείνει στο άπειρο (έχει σχέση με το ξενοδοχείο σου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το να διατυπωθεί μια θεωρία από το μηδέν και με ελάχιστο προϋπάρχον υπόβαθρο δεν είναι καθόλου συνηθισμένο στην κλασσική επιστήμη. Και δε γνωρίζω πολλά επιτεύγματα που προέκυψαν από ηλιθιότητες. Ούτε οι επιστήμονες ξεκινάνε από κάτι διαστημάτο για να καταλήξουν στη Γη. Αν διαβάσεις ένα οποιοδήποτε βιβλίο της Ιστορίας των Επιστημών θα δεις ότι οι περισσότερες επιστημονικές θεωρίες έχουν μια συνέχεια και πάντα όταν διατυπώνονται περιμένουν την πειραματική επιβεβαίωση . Αυτή είναι η κλασσική μεθοδολογία. Αλλά και οι θεωρίες που διατυπώθηκαν έξω από αυτό το πλαίσιο, πχ η θεωρία των πολλαπλών διαστάσεων του σύμπαντος, όταν πρωτοδιατυπώθηκε από σοβαρούς επιστήμονες, χλευάστηκε, διότι τότε φαινόταν ξεκάρφωτη - διαστημάτη, όπως θα έλεγες και συ. Σήμερα όμως με τα νέα πειραματικά δεδομένα θεωρείται το πιο πιθανό μοντέλο. Και φυσικά, οι επιστήμονες που διατυπώνουν τέτοιες θεωρίες δεν είναι ουρανοκατέβατοι, είναι άνθρωποι υψηλής ευφυίας αλλά και ουσιαστικής μόρφωσης. Και ο Δαρβίνος ακόμη, σε δεδομένα στηρίχτηκε, ταξίδεψε στην άλλη άκρη του κόσμου και παρατήρησε, σκέφτηκε, συμπέρανε. Δεν ξύπνησε ένα ωραίο πρωί, ήπιε το φραπέ του και διατύπωσε τη θεωρία του. Γι'αυτό καιη προσέγγιση που κάνεις με αφορμή το βιβλίο δεν νομίζω πως είναι χαζή μάλλον επιπόλαιη και επιφανειακή θαρρώ. Μακάρι όμως να έχεις πάντα τέτοιο ενθουσιασμό με αυτά τα θέματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φανταστικό ποστ!

  Δίνεις να καταλάβει κανείς πώς είναι δυνατό να την ψωνίσει κάποιος με τα μαθηματικά. Ιδιαίτερα το άπειρο είναι έννοια... απείρου βάθους. Πρώτα πρώτα, υπάρχουν πολλά άπειρα: άπειρα απειρότερα από άλλα άπειρα και άπειρα απείρως απειρότερα από άλλα άπειρα. Σε άπειρες περιπτώσεις, δεν γνωρίζουμε αν μεταξύ ενός απείρου και ενός απείρως απειρότερου παρεμβάλλεται μια άπειρη αλυσσίδα από άλλα, "ενδιάμεσα" άπειρα, το ένα απείρως απειρότερο από το άλλο. Πολλοί από όσους τα μελέτησαν αυτά τρελλάθηκαν, και πρώτος πρώτος αυτός που έψαξε αυτή την ιδέα με τα πολλά άπειρα. Τέλος πάντων, μεγάλη πρέζα το άπειρο, αλλά... μην τρελλαθούμε κιόλας :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καπου αλλου το ειδα αλλα το θυμηθηκα απο το κειμενο τα σχολια Dangerous knowledge 1 και τα υπολοιπα 9 στα λινκς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αφήστε το άπειρο και πιάστε το έμπειρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. στιγμογράφος2/20/2008 03:59:00 μ.μ.

  Εύχομαι υγεία και εξυπνάδα σε όσους διαβάζουν ΑΥΤΌ.
  Καταρχήν θα ήθελα να σχολιάσω το παράδειγμα του Mr Χιλμπερτ έχει ίσως κάποιες ομοιότητες με τον πύργο της Βαβέλ?
  Καλές είναι όλες αυτές οι θεωρίες αλλά αν γίνονταν ευρέως γνωστές και με κάποιον τρόπο κάναμε όλους τους ανθρώπους να αντιληφθούν τη μικρότητα τους απέναντι στο σύμπαν μήπως θα είχαμε τρελλή αύξηση των αυτοκτονιών και των περιστατικών κατάθλιψης? Μήπως εθελοτυφλούμε ενστικτωδώς η μας οδηγούν εκεί λόγω 5 δις καταναλωτών που πρέπει να κάνουν αυτά που πρέπει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χε - το ήξερα πως κάτι μου θύμισε ο τίτλος! Δεν το έχω διαβάσει αλλά μ'αρέσει αυτού του είδους η παρουσίαση της επιστήμης - μπορώ να πάρω κάτι και να το ψάξω πιο σοβαρά, ενώ ένα βιβλίο με συναρτήσεις και τύπους απλά μυρίζει μελέτη και δεν αντέχω να το παρακολουθήσω στον καναπέ (πρέπει να κρατάω σημειώσεις στάνταρ).

  Κρίμα που ο Τέρι πάσχει από Alzheimer's και ο Discworld δεν έχει μακρύ μέλλον πια... :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εμενα μου τη δινουν ολα τα επιστημονικοτετοια περι τελειωμενου πλανητη -τη μια απο υπερβολικο ψυχος και την αλλη απο υπερβολικη ζεστη! Ας αποφασισουν τελικα, θα παγωσουμε η θα καουμε..?
  Θα μας τρελανουν, αυτο ειναι το σιγουρο :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εμενα μου τη δινουν ολα τα επιστημονικοτετοια περι τελειωμενου πλανητη -τη μια απο υπερβολικο ψυχος και την αλλη απο υπερβολικη ζεστη! Ας αποφασισουν τελικα, θα παγωσουμε η θα καουμε..?
  Θα μας τρελανουν, αυτο ειναι το σιγουρο :-)
  ..τι εγινε; εβαλες μοντερειτορ;..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το "ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκολντμπαχ" το έχεις διαβάσει; Μυθιστόρημα είναι και νομίζω θα σου αρέσει αφού ενδουσιάστηκες τόσο με την θεωρία του Χίλμπερτ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. την έχασε το ψιλικατζήδικο την κέρδισε το μπλόγκιν, την έχασε το μπλόγκιν την κέρδισε το βιβλίο, την χάνει το βιβλίο την κερδίζει η αστροφυσική, ρε Καλτσό βάλτης ένα φρένο...

  @θύμα
  ρε συ αυτός ο Χίλμπερτ δε παίζει στην Αιντραχτ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η δυσκολία εμπέδωσης της θεωρίας του απείρου του Χίλμπερτ οφείλεται στο παράδειγμά του. Η έννοια του άπειρου δεν είναι δεοντολογική αλλά δογματικά μαθηματική.
  Πλησιάζει στο σημείο του δόγματος μια και δεν μπορούν να αποδειχθούν με την βοήθεια των άλλων επιστημών.
  Για παράδειγμα η διαίρεση δια του μηδενός έχει σαν αποτέλεσμα το άπειρο. Τι σημαίνει αυτό;
  Πως μπορεί να αποδειχθεί μέσω των άλλων επιστημών;
  Μόνο ένας φιλοσοφημένος μπορεί να το σκεφθεί σωστά;
  Οτιδήποτε έχει βάση το μηδέν δηλαδή σαν σημείο αναφοράς το τίποτα έχει μαθηματικά την μεγαλύτερη αξία.
  Αυτό που λέμε ότι όσο μεγαλύτερο ψέμα πεις τόσο περισσότερο θα πιστέψουν την αξία του και την αξία σου.
  Αυτό το γνωρίζουν βέβαια οι επιστήμονες που διακρίνονται για τις θεωρίες τους που όσο μεγαλόσχημες είναι τόσο περισσότερο γίνονται πιστευτές μέχρι βέβαια να αποδειχθούν λανθασμένες ή ένας μεγαλύτερος θεωριοθαυματουργός να φτιάξει μια πιο απίστευτη θεωρία.

  Αντί για καλεσμένους στο ξενοδοχείο με τα άπειρα δωμάτια θεωρήσετε ένα παραλληλόγραμμο ταψί άπειρου μπακλαβά, που κάθε φορά απλώνεις το χέρι σου να πάρεις ένα κομμάτι, του μεγαλώνει η γωνία, χωρίς αυτό να αλλάζει το γεωμετρικό σχήμα του ταψιού, δηλαδή παραμένει παραλληλόγραμμο και όχι πολύγωνο.

  Η απόδειξη ότι είναι απάτη η θεωρία του απείρου όπως μας παρουσιάζεται βασίζεται στο απλό βιολογικό γεγονός ότι "Μία είναι η ουσία δεν υπάρχει αθανασία" ακόμη και στον μπακλαβά γωνία.
  Όσο για το παράδειγμα του ξενοδοχείου του Χίλμπερτ είναι αποδεδειγμένα ανακριβές για την έννοια του απείρου. Αν έτεινε το ξενοδοχείο και ο αριθμός των πελατών του στο άπειρο θα είχε ήδη πνιγεί στα βοθρολύμματα μια και οι άνθρωποι σε λίγο χρονικό διάστημα καταναλώνουν την φύση και εκκενώνουν τα άχρηστα υποπροϊόντα τους σε πολύ μεγαλύτερο όγκο από τον δικό τους όγκο.
  Παράδειγμα ένα κυβικό μέτρο άνθρωπος σε μια πρώην μαγευτική παραλία αφήνει μέχρι και ένα τόννο σκουπίδια στην σύντομη παραθεριστική του διαμονή εκεί, "Τρόπος του λέγειν".

  Η θεωρία του απείρου ίσως βρίσκεται στο γεγονός της φύσης ότι στο σημείο που μπορούμε να πλησιάσουμε το άπειρο και νομίζουμε ότι έφτασε η "εξίσωση" το τέλος της ξεπετάει το κεφαλάκι της και εμφανίζεται η αρχή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εξισώσεις είναι δεσμευμένες από την παράμετρο του χρόνου.
  Εδώ βέβαια χρειάζεται να καταλάβουμε την έννοια του Χρόνου, του ΠροΧρόνου, και του Δημιουργού αυτών των ανθρώπινων διαστάσεων, δηλαδή την έννοια του Θεού.
  Πάλι δηλαδή σβήσιμο της υπερμοντέρνας θεωρίας από τον πίνακα και μελέτη από την αρχή.
  Αριστοτέλη, ηθική και λογική, οι σχέσεις μεταξύ τους, και τι είναι ανθρώπινη ευδαιμονία.

  Ίσως πάλι οι απαντήσεις κρύβονται από μας με την πολύπλοκη ζωή και θεωρίες μας και έχουν αποκαλυφθεί μόνο σ' αυτούς που έχουν μέσα τους την απλότητα ενός παιδιού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. luke, me kataberdepses. :(

  kyrios, na parakalas na mhn katapiastw me to podosfairo. :P

  montag, tha to diavasw alla oxi twra. An den teleiwsw OLO ton pratchet exw yposxethei na mhn diavasw tpt allo - toso poly me exei syneparei aftos o syggrafeas (eimai akoma sto 13o vivlio though) :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. rodia, den eixa pote moderation, kai ektos aftou emfanisthke mono tou to sxolio.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. "Καλές είναι όλες αυτές οι θεωρίες αλλά αν γίνονταν ευρέως γνωστές και με κάποιον τρόπο κάναμε όλους τους ανθρώπους να αντιληφθούν τη μικρότητα τους απέναντι στο σύμπαν μήπως θα είχαμε τρελλή αύξηση των αυτοκτονιών και των περιστατικών κατάθλιψης? Μήπως εθελοτυφλούμε ενστικτωδώς η μας οδηγούν εκεί λόγω 5 δις καταναλωτών που πρέπει να κάνουν αυτά που πρέπει?"


  mhpws omws apo thn allh, eixame to anti8eto apotelesma? Mhpws ginomastan ligotero allazones? :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Προφεσόρας Luke2/21/2008 02:40:00 π.μ.

  Αν έριχνα κι εγώ τρείς σελίδες κοψοανάλυσης σαν να ήταν μια οκά τζατζίκι p;anv σε μπαγιάτικο γύρο να δείς πόσα ξενύχτια θα 'κανες.
  Που μπερδεύτηκατε αγαπητή, πως μπορώ να σας βοηθήσω;
  Είδατε πλεονέκτημα που έχουν τα ιστολόγια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. χα χα, αυτη η συζήτηση με το άπειρο μου θύμισε μία φορά που ρώτησα ένα θείο μου μαθηματικό "ποιος είναι ορισμός της ευθείας" και μου είπε γελώντας "η διαδρομή που ακολουθεί ένας γάιδαρος όταν κρεμάσεις ένα καρότο μπροστά στα μάτια του"!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Για μένα είναι πιο συναρπαστική η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά:

  Το 1900 ο Χίλμπερτ μάζεψε τους μαθηματικούς όλου του κόσμου και τους διατύπωσε 23 προβληματάκια:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hilbert_problems

  --Άντε, ανασκουμπωθείτε, τους είπε, λύστε αυτά και ξεμπερδεύουμε με τα μαθηματικά μια για πάντα. Θα έχουμε απαντήσεις και θεωρίες για τα πάντα.

  Ο Γκέντελ όμως (παίζει πολύ αυτό το όνομα στους κύκλους των διανοουμένων, δεν είμαστε ό,τι κι ό,τι εδώ) το 1931 απέδειξε ένα θεώρημα που ουσιαστικά διέλυσε τα μαθηματικά. Είπε λοιπόν πως ακόμη και αν μία μαθηματική διατύπωση είναι προφανώς αληθής, μπορεί να είναι αδύνατο να αποδειχτεί ότι είναι πράγματι αληθής. Η εικασία του Γκόλντμπαχ μοιάζει να είναι μία τέτοια διατύπωση (εξού και η πρότασή μου για το βιβλίο!)

  Ο Χίλμπερτ πρέπει να έφαγε μεγάλη φρίκη με το θεώρημα του Γκέντελ. Του κόπηκε η μιλιά:

  Hilbert lived for 12 years after Gödel's theorem, but he does not seem to have written any formal response to or acknowledgement of Gödel's work. But there is no doubt that the significance of Gödel's work to mathematics as a whole (and not just the field of formal logic) was amply and dramatically illustrated by its applicability to one of Hilbert's problems. (από το παραπάνω άρθρο της wikipedia)

  Αυτά παθαίνει όποιος θεοποιεί την επιστήμη. Νόμιζε ότι με τα μαθηματικά ερμηνεύονται τα πάντα, αλλά, ούτε τα αυτονόητα δεν αποδεικνύονται.

  Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε κανείς να αυτοκτονήσει γνωρίζοντας όλα αυτά. Για γέλια είναι η έπαρση των επιστημόνων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Τo blog του απολυμένου από την ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου για θέματα εργασίας και ότι άλλο κάτσει…

  ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΣΕΕ μου «ΥΠΕΞΑΙΡΕΙ»ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 17 ΧΡΟΝΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Έτσι my friend, τα ψαχνουμε τα πράγματα. Εντυπωσιακό το κειμενάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. TΡΕΛΟ ΧΩΣΙΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  ΜΟΝΟ ΣΤΟ

  [λογοκρίθηκε όπως όλες οι διαφημίσεις και τα spam - γκε γκε; ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Kapoia, την κλασσική μεθοδολογία της επιστήμης, χαίρω πολύ την ήξερα κι εγώ. Την συγκεκριμένη όμως δεν την είχα ακούσει ποτέ και γι'αυτό την παρέθεσα εδώ. Φαντάζομαι δεν απαγορεύεται, έτσι; Το αν κάποιος είναι τυχαίος ή όχι για να προβεί σε μία επιστημονική ανακάλυψη είναι προφανές, αλλά εγώ δεν μίλησα για ανθρώπους, μίλησα για διαδικασίες. Ότι δηλαδή οι διαστημάτες θεωριάρες μπορεί να προέλθουν από τα πιο ηλίθια και συνηθισμένα πράγματα γύρω μας που δεν έχουμε παρατηρήσει αρκετά. Τέλος, εννοείται πως ο Δαρβίνος δεν ήταν κάνας τυχαίος, ο άνθρωπος έφαγε τα χρόνια του στη μελέτη και στην παρατήρηση και καραεννοείται πως η προσέγγισή μου είναι επιπόλαιη και επιφανειακή. Δεν μπορώ παραπάνω. Κοίτα πάλι τον τίτλο του μπλογκ μου. :D


  Titanas, το discworld είναι η πιο γαμάτη σειρά μυθιστορημάτων στον κόσμο, if you ask me. Ποιός Άρχοντας και ποιός Χάρι Πότερ, ούτε μια τρίχα απ'τ'αρχίδια του discworld δεν πιάνουν.

  Ροδιά, μπες στο link που δίνει η Πινγκουινούλα και θα σου αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια:
  http://postnuclear-icehouse.blogspot.com/2008/02/blog-post_21.html

  Luke, επιφυλάσσομαι να σου ρίξω άλλη μια ανάγνωση στο σουκού μπας και καταλάβω αυτά που έγραψες. Μη ρωτάω τώρα για τους μπακλαβάδες και μας λένε πάλι επιφανειακές. :D

  Asxetos, κορυφή!!!!! :D

  Montag, και τα λες όλα αυτά σε μένα που από 'κει που σιχαινόμουν τις επιστήμες αναγκάστηκα με όλα αυτά τα μεσαιωνικά που βλέπω και ακούω γύρω μου να τις θεοποιήσω για να επιβιώσω. Κι έρχεσαι τώρα εσύ να μου τις ξαναγκρεμίσεις. 12 χρόνια παιδευόταν ο Χίλμπερτ ε; Γμτ. Αλλά αν το σκεφτείς, επιβεβαιώνεται με αυτό ο ορθολογισμός της μεθοδολογίας των επιστημών και διαφορά τους από δόγματα. Ουφ, δύσκολα μου βάζετε βραδιάτικα. :)


  Παιδιά, όσοι δώσατε links θα τα δω το σουκού διότι έπηξα όλη τη βδομάδα. Ευχαριστώ πολύ πολύ, though! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ρώτα και για τους μπακλαβάδες Ντίνα.
  Γιατί όχι;
  Εθνικό επιδόρπιο είναι αυτό.
  Μόνο για Γαλλικά παντεσπάνια μην ρωτάς.

  Την συνταγή την πήρε η Μαρί Αντουανέτ μαζί της στην λαιμητόμο της.
  Τι απολίτιστοι αυτοί οι "Διαφωτιστές" της Γαλλικής Επανάστασης.
  Στέρησαν από ένα λαό το εθνικό κοκό του.

  Τρισδιάστατος Ελληνικός μπακλαβάς for ever.
  Έχουν μαύρο σκοτάδι οι ιθαγενείς για την Ιστορία τους ας μην ξεχάσουν και την ζαχαροπλαστική τους.

  Με τόση μανία που έχουν οι Έλληνες με τα εισαγόμενα είδη πολυτελούς διατροφής σε λίγο θα εισάγουμε και τον μπακλαβά στολίζοντας τον σαν "Λιχουδιά της Ιταλικής ευρωαριστοκρατίας".


  Στο θέμα της επιστήμης σαν δόγμα έχει δίκιο ο Montag.
  Πόσοι νέοι επιστήμονες προσπάθησαν να ανατρέψουν ανεπίδεκτες θεωρίες με τις δικές τους και τους συκοφάντησαν οι "αρχιερείς", το κατεστημένο της επιστημονικής γραφειοκρατίας. Εκατονταετείς μάχες ανάμεσα σε "επιστημονικά" συμφέροντα.

  Πόσους σεισμούς ακόμη θα πρέπει να προβλέψει η γνωστή επιστημονική ομάδα για να αναγνωρισθεί η μεθοδολογία τους;

  Μια "επιστημονική θεωρία" σαν του Χίλμπερτ χρειάστηκε 12 χρόνια για να γίνει ευρύτερα αποδεκτή. Ε λοιπόν, πήρε τουλάχιστον 3 αιώνες για τον Χριστιανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα μάρτυρες να γίνει αποδεκτή σαν την αληθινή θρησκεία.
  Μετά από αυτό πέρασε άλλους 3 αιώνες σοβαρούς κινδύνους και δοκιμασίες από τους αιρετικούς Χριστιανούς. Πόσοι Οικουμενικοί Σύνοδοι χρειάστηκαν για την επιβεβαίωση; μετά από όλα αυτά άλλοι 15 αιώνες από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους για να επιζήσει σήμερα η Ορθοδοξία!

  Οι θρησκευτικές δοξασίες δεν γίνονται δόγματα σε λιγότερο από μια γενιά όπως τα επιστημονικά.
  Έχουν περάσει από το κόσκινο της λογικής και της πίστης για δεκάδες γενιές, έχουν γραφτεί εκατομμύρια αξιοθαύμαστα για την λογική τους συγγράμματα από τους πατέρες της Εκκλησίας που ακόμη μελετούνται στην αρχική Ελληνική τους γλώσσα από θρησκευτικούς ερευνητές όλων των δοξασιών απ΄ όλες τις χώρες.

  Μπορεί η θρησκεία και η επιστήμη να ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας αλλά έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην κρίση τους από το ανθρώπινο θυμικό.

  Ρωτάτε λοιπόν και take your time.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Το εκατομμύρια συμπεριλαμβάνει τα αντίγραφα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. den to diavasa alla kalo fenete.

  ΑπάντησηΔιαγραφή