Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Φλασκούθκια
τέντες
Αν είσαι τεντάς και ψάχνεις να μεταναστεύσεις αλλά δεν ξέρεις πού και πεις α, ωραία Κύπρος, εδώ είμαστε, μπόλικος ήλιος, βεραντούλες και κηπάρες, την έκατσες. Παρόλο που ο τόπος είναι πίτα στα μπαλκόνια, τις αυλάρες και τον κόσμο που άμα δει να σκάει το παράθυρό σου, σηκώνεται όρθιος και σε καλησπερίζει με ΟυουΟυουΟυυ σε ό,τι γλώσσα μπορείς να φανταστείς, τέντα γιοκ. Με έχει κολλήσει άπειρα αυτό το πράγμα, δεν το καταλαβαίνω με τίποτα, το ίδιο και η σπιτονοικοκυρά μου όταν της είπα μπας και βάλουμε μία. Πού θα πάει, μόλις βρω αρκετό χρόνο, θα στίψω το κεφάλι μου μπας και σκεφτώ επιχειρήματα.

οδήγηση
Το να οδηγήσεις με τη μία, ανάποδο τιμόνι σε ανάποδους δρόμους, δεν το έχω κάνει αλλά πρέπει να είναι μανίκι. Το ξεράδι του αδελφού μου είχε κυριολεκτικά ρημάξει να το βαράει στην πόρτα, ψάχνοντας ταχύτητες. Όμως, και δώσε βάση, με το σωστό τιμόνι και τις σωστές πινακίδες πας παντού. Και μη φοβού, ακόμη και να την κάνεις τη μαλακία σου, δεν είναι όπως η Νίκαια που θα φας τρεις μούτζες και θα πάρεις ένα κοπάδι περαστικούς στο λαιμό σου. Εδώ, μόνη σου θα την κάνεις, μόνη σου θα τη δεις. Ή όχι. Ποτέ δεν θα μάθεις.

λάλησα
Εκτός από τεντάς, άμα είσαι κειμενογράφος και δη για social media, επίσης την έκατσες. Γιατί πόσο κοινωνική να γίνει η σελίδα σου, όταν οι fans σε βομβαρδίζουν με ερωτήσεις σε διάλεκτο και greeklish? Και πόσο να πρήζεις τον διπλανό σου; Βάζεις την εικαστικάρα, ετοιμάζεις τρεις ώρες το λεκτικό και σου σκάει comment κάτι σαν: “enn svmlass?;oo ahah e na erkoumee kaloo! ; ))” ή τα μονολεκτικά που είναι σκότωμα: “skeftouu!;o” & “koureftou”. Πόσα like και πόσα χαμογελάκια να βάλεις στον κόσμο δηλαδή, για να κρύψεις ότι πάλι δεν κατάλαβες αλλά δεν είσαι και ντιπ χαζοχαρούμενη; Κι απ΄την άλλη, κάθε μέρα το λεξικό μου εμπλουτίζεται με ένα κάρο λέξεις που την επόμενη τις ξεχνάω. Μπαίνεις σε μίτινγκ, τα λένε, και μετά έχεις ιδιαίτερα. Χώρια που άμα σε πάρουν χαμπάρι - μόνιμο χαμόγελο αγελαδίσιας ευγένειας, γουρλωτά μάτια -σου κάνουν συνέχεια πλάκα χρησιμοποιώντας τις πιο εξεζητημένες λέξεις, που τις λένε και γρήγορα. Κλαψ. Όχι καλαμαράκο, λάθος τα νόμιζες, οι Κύπριοι σε καταλαβαίνουν μία χαρούλα, άμα λάχει μπορούν και να καλαμαρίσουν και στα πειραιώτικα και στα αιγαλεώτικα και στα ψυχικιώτικα. Εσύ όμως, την έκατσες. Το κυπρίζειν εστί μανίκιν.

παράλληλο σύμπαν
Πρέπει να είσαι φαν του Fringe για να καταλάβεις επακριβώς πώς αισθάνομαι στην Κύπρο. Χοντρικά, στο σήριαλ αυτό, βρήκανε τον τρόπο οι επιστήμονες να περάσουνε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Εκτός λοιπόν από το πλήθος κουλών που είδαν εκεί (τους εγκλωβισμένους μέσα στο κεχρί τους σκέφτηκα πρώτη στην βιβλιάρα μου και να μου κάνετε τη χάρη) και εκτός που ήρθαν φάτσα μπάτσα με τους παράλληλους εαυτούς τους, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, ήταν οι ονομασίες οργανισμών και δημόσιων υπηρεσιών που άλλαζαν. Σε κολλάει άπειρα αυτό το πράγμα άμα το ζήσεις. Όλα όσα ξέρεις, όπως περίπου τα ξέρεις, με άλλη ονομασία ή ένα τσικ διαφορετικά. Από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, ήταν σαν να πέρασα στο παράλληλο σύμπαν μας. Εδώ δε λες οαεδ, λες υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας. Δε λες δεη, λες αρχή ηλεκτρισμού. Δε λες ευδάπ, λες υδατοπρομήθεια. Δεν λες σάμαλι, λες καλό πράμα. Σοβαρά. :D
Τσίμπα κι ένα τυχαίo post από το παρελθόν...

14 σχόλια:

 1. όπως είπα και στο προφίλ σου:

  Δεν λες “φανάρια”, λες “φώτα”. Δεν λες “ΕΟΤ”, λες “ΚΟΤ”. Δεν λες “ΕΥΠ”, λες “ΚΥΠ”. Κι άμα πας στην Ελλάδα μετά, τρέχα γύρευε με τις αλλαξογλωσσιές…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έκανα τρελό γέλιο με τις ερμηνείες "γόμα" και "κόλα". Άμα πάω σε βιβλιοπωλείο θα τους μουρλάνω στο δούλεμα να πάρω το αίμα μου πίσω. :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά, κάποια πράματα απλώς δεν μαθαίνονται. Εγώ που είμαι ημικύπρια και μετράω 4 χρόνια πια στο νησί, δεν ξεχωρίζω ακόμα την κούππα (φλιντζάνι) από την κούπα (ντόπιος παραδοσιακός μεζές)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κι όταν γύρισα Ελλάδα που λες, μετά από 15 μέρες που οδηγούσα ανάποδα στη Σκωτία, άρχισα να βαράω το αριστερό μου χέρι στην πόρτα του δικού μου αμαξιου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το πρόβλημα ,εκτός από την οδήγηση, είναι όταν περνάς απέναντι σε ένα δρόμο και ενώ εσύ κοιτάς αριστερά τα αυτοκίνητα σου έρχονται από δεξιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η Αρχή Ηλεκτρισμού (Κύπρου) στην Κύπρο λέγεται Α.Η.Κ.
  Το αντίστοιχο του ΟΤΕ είναι ΑΤΗΚ,αλλά επειδή έχουμε και την αγγλικούρα σε πρώτη ζήτηση κυρίως θα ψαχτείς με τη λέξη CYTA.
  Όσο για την Υδατοπρομήθεια, συνήθως η κάθε πόλη έχει τη δική της. Έτσι στη Λεμεσό, λέγεται Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ).

  Το άλλο που μπορεί να σου προκαλέσει σύγχιση είναι που λέμε πολύ τη λέξη βραστό σε αντιστοιχία της λέξης ζεστό.
  ***** Την έπαθα σε Everest στην Αθήνα όταν ζήτησα βραστό σάντουιτς. χαχαχα****

  Επίσης το 90% των Κυπρίων, θα σου αναφέρουν το βέλος (είτε σε πινακίδα, είτε στα φανάρια) ως τόξο!!! Εκεί να δεις σύγχιση....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και οι ανοιχτές στροφές με το αυτοκίνητο! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το βραστό και το βέλος δεν τα είχα ακούσει ακόμα! Θενκς!
  Στην αρχή είχα κολλήσει και με το "πυρά" όταν κάποιος αναφερόταν στη ζέστη. Νόμιζα ότι πιάσαμε φωτιά! :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φαντάζομαι ότι όταν πάω Ελλάδα θα μου φαίνονται όλα ανάποδα εκεί πλέον. Άσε! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Επίσης, εμας στην Κύπρο δεν πάμε/ μας κυνηγά/ έχουμε μπλεξίματα με την εφορεία , αλλά με τον φόρο εισοδήματος.Ετσι ωμά, ψυχρά, προσωπικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μα το βέλος και οι Ελλαδίτες το λένε τόξο όταν δεν προσέχουν συνειδητά τα λόγια τους -- ή τουλάχιστον το λέγανε, όταν ήμουνα μικρός. Κάπου το επισημαίνει κι ο Τριανταφυλλίδης, αν θυμάμαι καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Και παίζετε πουλιά όταν πάτε για κυνήγι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Κωνσταντίνα, τόσα χρόνια ακούω για την Ψιλικατζού αλλά δεν σε έχω διαβάσει ποτέ -την έχω δει αντιστάρ και ήσουν πολύ διάσημη, οπότε ως αντιδραστικό στοιχείο είχα μια άρνηση, παιδικά τραύματα και τα σχετικά, τι να λέμε τώρα.

  Απόψε λοιπόν, ένεκα που βρέθηκα κατάμονη, μαλλιοτραβηγμένη με το έτερον ήμισυ κάπου στη Μέση Ανατολή, είπα να πάει το παλιάμπελο, να σταματήσω να σιχτιρίζω τη μαύρη μου τη μοίρα και να ρίξω μια κλεφτή ματιά. Αυτό πριν 2,5 ώρες. Και ακόμα διαβάζω. Και θα παραγγείλω και το βιβλίο σου από το ιντερνέτ, διότι είπαμε διάσημη αλλά μέχρι Άμπου Ντάμπι δεν έχει φτάσει ακόμα η χάρη σου -αυτοί χάνουν.

  Μπράβο σου ρε παιδί, είσαι φανταστική. Πολύ γέλιο, πολύ συγκίνηση, ένιωσα σαν να έχω ένα φίλο εδώ στην Αραβία -και το 'χα πολύ ανάγκη. Οπότε, με κίνδυνο να ακουστώ μελό και σάχλας, ήθελα να σου πω ένα ευχαριστώ για την παρέα. Με όλη μου την καρδιά. Keep walking.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ευχαριστώ πολύ πολύ, μου έφτιαξες τη μέρα. Να ξέρεις για κάτι τέτοια σχόλια συνεχίζω και γράφω αλλιώς στα σίγουρα θα τα 'χα παρατήσει. Να 'σαι καλά και εύχομαι κουράγιο στα ξένα!
  [Ξέρω πολύ καλά τι λες, κι εγώ σχεδόν με μισούσα στα χρόνια της "δόξας". :) ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή