Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

ex-έλληνες Δελημήτρου Κωνσταντίνα, Εκδόσεις Διάπλαση


ex-έλληνες Δελημήτρου Κωνσταντίνα, Εκδόσεις Διάπλαση
Με αφορμή τη σημερινή κυκλοφορία του νέου μου βιβλίου θα μου επιτρέψεις μερικές κουβέντες κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εκδόσεις Διάπλαση, τον Κυριάκο Καραΐσκο και την Ελένη Γκίκα για την τιμή, καθώς και τον Αλέξανδρο Πανούση για την υπομονή και το μεράκι της επιμέλειας.

Αν θες τη γνώμη μου για το βιβλίο, οι προσωπικές αφηγήσεις είναι ταλαιπωρία για σένα, τους δικούς σου, για όλους όσους σε γνώρισαν και δεν άφησες να πάρουν μυρωδιά τι αισθανόσουν ή που πήραν αλλά δεν άφησες το περιθώριο να συζητήσετε. Ξέρω, θα μπορούσα ευκολότατα να σκαρφιστώ την ιστορία μιας οικογένειας που μεταναστεύει λόγω κρίσης και να βγει και μια χαρά, να έχει αρκετά στοιχεία αλήθειας -καθότι παθούσα- και όλοι μέλι γάλα. Όμως όχι μέσα μου. Μερικές ιστορίες άμα δεν είναι αληθινές και επώνυμες, δυστυχώς δεν σε ξεκουνάνε πια. Τα στοιχεία ριάλιτι βλέπεις, προφανώς βοηθούν καθώς για πολλούς θα είναι κάτι σαν σαρβάιβορ σε βιβλίο. Δεν είμαι κοινωνικός άνθρωπος, παθαίνω πανικούς με τα πολλά-πολλά, έχω ελάχιστους φίλους και μια μάλλον κλειστή οικογένεια. Τελευταίως μόνο, τα δύο πιτσιρίκια μου με έμαθαν να απολαμβάνω τις βόλτες στα πάρκα – οκ, και να αναπολώ την ησυχία μου :) – ενώ η μετανάστευση μού χάρισε λίγη παραπάνω ελευθερία. Αυτό το βιβλίο λοιπόν, όπως και η «Ψιλικατζού», ξέρω ότι πάλι θα με ξεβολέψει. Όμως σίγουρα θα με κάνει πολύ περήφανη, διότι η αίσθηση ικανοποίησης να γράφεις με το όνομά σου γεγονότα και συναισθήματα που είναι για πολλούς ταμπού, αποδεικνύεται και εξαιρετικά χρήσιμη, ειδικά τώρα, στην παράδοξα γυαλιστερή ζωή μας σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Τώρα που γράφονται μόνο ευτυχίες ενώ πίσω από τις γαμάτες εικόνες προφίλ κρύβεται σχεδόν πάντα η δυστυχία, η φτώχεια και η απελπισία. Ειδικά τώρα που μισό εκατομμύριο Έλληνες φύγαμε κλοτσηδόν από τη χώρα για να γίνουμε στα καλά καθούμενα για αρκετούς Έλληνες, προδότες και άλλα εξωφρενικά. Όσοι από εμάς λοιπόν, πήραμε τις οικογένειές μας και φύγαμε, θέλω να πω, δεν το κάναμε τόσο εύκολα όσο δείχνει και δεν είχαμε δικλείδες ασφαλείας για την αποτυχία που σχεδόν όλοι αντιμετωπίσαμε. Για πολλούς, συνεχίζει η ανηφόρα αλλά όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή που αφήσαμε, δεν ήταν τόσο φριχτή όσο η αίσθηση της κλωτσιάς από την πατρίδα μας και ναι, δεχτείτε το, κάποιοι δεν θέλουμε να επιστρέψουμε. Τουλάχιστον όχι ακόμη, όσο μπορούμε πάλι να απολαμβάνουμε μικρά καθημερινά πράγματα που είχαμε σχεδόν ξεχάσει. Μόνο αυτά. :P

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε από σήμερα στο website των εκδόσεων Διάπλαση ή σε ένα από τα βιβλιοπωλεία αυτής της λίστας μόνο στο χαρτί ενώ σε λίγους μήνες και σε ηλεκτρονική έκδοση.
Η προδημοσίευση μερικών ενδεικτικών κειμένων από το αγαπημένο Fractal είναι εδώ. Καλή ανάγνωση ρεμάλια .
ex-έλληνες Δελημήτρου Κωνσταντίνα, Εκδόσεις Διάπλαση

2 σχόλια: